1. Maguspipar e. paprika kaitseb oma rohelise ja mineraalaine (tsingi), oranži, kollase ja punase värvaine e. flavonoidi ning vitamiinide A, C, E kui antioksüdantide kaudu meid vabade radikaalide haigusttekitavate omaduste eest.

2. Aitab vältida veresoonte haigusi (ajurabandus), südamehaigusi ja vähktõbe, väsimust, nahahaigusi. Oma meeldiva, eeterlikest õlidest tingitud teravavõitu maitse tõttu sobib lisandiks salatitele.

3. Parandab isu, soodustab toidu paremat seedimist.

5. Sisaldab väga palju C-vitamiini (nagu mustsõstrad ja sidrungi) — 50 g katab päevase C-vitamiini vajaduse.

6. A-vitamiini on sama palju kui porgandis.

7. Palju on ka fruktoosi (puuviljasuhkrut), glükoosi, kasulikke orgaanilisi happeid, mineraalsoolasid.

8. Tervise seisukohalt on väga tähtis valminud paprikas sisalduv P vitamiini kompleksi kuuluv aine, mis muudab veresooned elastsemaks ja kapillaarid tugevamaks, vähendab sisemiste verejooksude ohtu stressi ja südame-veresoonkonna haiguste puhul. On tõestatud, et P vitamiin ergutab kilpnäärme tegevust ja tõhustab sellega organismi ainevahetust, hoiab südametegevuse rütmis ning soodustab vaimset arengut. P vitamiin tõstab söögiisu, soodustab seedimist, desinfitseerib suu, mao ja soolestiku limaskesti.

9. Rahvameditsiinis kasutatakse vürtspaprikat ammust ajast viinaleotisena külmetushaiguste, palaviku ja seedehäiretega kaasnevate vaevuste, samuti reumaatiliste valude leevendamiseks.

10. Rahvameditsiin soovitab magusate paprikasortide mahla juua või rohkesti värsket paprikat süüa neil, kes peavad töötama kõrgendatud radioaktiivsusega vm saaste tingimustes, samuti kiiritus- ja leukoosihaigetel.

Paprikasalat tomati ja sibulaga

4-6 paprikakauna, 2 tomatit, 4 spl õlikastet, 1 sibul.
Paprika puhastada, lõigata peenteks ribadeks, tomatid ja sibul lõigata ketasteks ja kallata kaste peale. Paprikasaltit võib valmistada ka kurgi või õunaga.

Paprikasalat shampinjonidega

1 roheline ja 2-3 punast paprikakauna, 300 g värskeid tooreid shampinjone, õlikaste.
Paprika lõigatakse ribadeks, sampinjonid viiludeks. Kloppida estragoniäädikaga (vastavalt maitsele) tehtud õlikastmesse 1 sidrunimahl ja koriandripulbrit. Segada ja kaunistada maitserohelisega.

Paprikasalat kartulitega või nuudlitega ei valmista ühelegi perenaisele raskusi. Kartulisalatis võiks kasutada porrusibulat ja petersellilehti, nuudlisalat vajaks lisaks riivitud juustu ja rohelist sibulat. Mõlemad salatid valmistatakse majoneesi ja hapukoore seguga.

Tomati-paprika mahl

Sügisel hoidistamiseks soovitaks sel aastal valmistada tomati-paprikamahla. Nii tomat (ca 3 kg) kui ka paprika (ca 1 kg) hautatakse pipra ja ingveriga pidevalt segades püreeks. Kuum püree aetakse läbi sõela. Viljalihaga mahl asetatakse potti ja kuumutatakse ca 30 min tasasel tulel, suletakse purkidesse õhukindlalt. Viljaliha mahlale võib maitse järgi lisada soola ja suhkrut, veidi jahvatatud vürtspaprikat ja jahvatatud kaneelikoort. Kui hoiuruumid on liig soojad, siis võiks purkides veel enne õhukindlalt sulgemist üle steriliseerida (80°C kuumavee vannis ca 20 min).

Hapendatud paprika

Puhastatud poolitatud piprad laotakse klaaspurki, vahele ja peale puistatakse soovi kohaselt maitsetaimi ja vürtse (tillivarred, -õisikud, mustsõstralehed, mädarõikalõigud, meliss, köömned, vürts, pipar jms.) Kallatakse üle keedetud ja jahutatud 3%-lise soolalahusega (1 l vett, 1 kuhjaga spl soola). Peale asetatakse kerge vajutis, nii et kaunad oleks vedelikuga kaetud. Lastakse 2 nädalat toas käärida, siis viiakse külma ruumi.

Pehme sibula-paprikasalat

Kollast, oranži ja punast paprikat pesta läbi mitme vee, lõigata väga õhukesteks viiludeks ja panna serveerimisnõusse. Mugulsibul poolitada ja viilutada, maitse pehmendamiseks hoida mõni tund külmas vees. Sibulaviilud tõsta kuhikuna paprika peale. Peale valada kaste, lasta enne serveerimist mõni tund maitsestuda.

Köögivilja-nuudlisalat

Keeta 5 klaasi nuudleid, loputada külma veega ning nõrutada. Segada teiste ainetega: 1 kl selleriviile, 1 kl peeneks riivitud porgandeid, 1 1/4 kl rohelisi (konserv) herneid, 3 kl sojamajoneesi, 1/4 kl peeneks hakitud sibulat, 1/3 kl paprikat, 1/4 kl peeneks hakitud rohelist pipart, 1/4 kl peeneks hakitud peterselli, 3/4 kl oliiviviile, 1 1/2 spl soola. Segu jahutada ja serveerida.

Praetud paprika

Puhastada 500 g paprikat (veega, eemaldades ots ja sisu), lõigata pikkupidi neljaks ja riivida (jämedalt), panna emailnõusse (paksude seinte ja kaanega); võtta kolm sibulat (~100 g), pruunistada õlis ja lisada paprika 15 minutiks sibulale, hautada harva segades. Peenestada 3-4 tomatit, panna ühtlase kihina piprale peale, lisada soola (maitse järgi). Hautada kaane all valmimiseni. Veidi enne pipra pehmenemist lisada maitserohelist (peterselli, tilli). Sobib iseseisvaks toiduks või garniiriks.


bruschetta.d?id=64502192">Krevettide ja paprikaga bruschetta

Allikad: Terviseleht, Naisteka arhiiv