Armasta tingimusteta
Laps tunneb end hästi, kui ta teab ja näeb iga päev, et armastad teda ning kinnitad talle: „Ma armastan sind koos sinu puuduste, oskuste raskuste, iseloomu, ja nõrkade — tugevate külgedega.“ Ära karda oma tundeid näidata!
Kui laps teeb midagi valesti ning pead teda korrale kutsuma, pea meeles, et mitte laps ei ole paha, vaid tema käitumine oli sobimatu. Selle asemel, et karjuda: „Sa oled paha poiss!“ ütle rahulikult: „Palun ära loobi palli toas. Palli mängitakse õues!“

Pane tähele
Leia aega lapsele pühendumiseks ja ainult temaga tegelemiseks, et ta tunneks end sinu jaoks väärtuslikuna. Kui laps tahab sinuga rääkida, pane korraks pooleliolev ajakiri kinni või lülita televiisor välja selleks ajaks, kui tema küsimusele vastad. Vaata talle silma, et ta mõistaks, et sa tõesti kuulad teda. Kui aega napib, selgita seda lapsele ilma, et tema vajadused tunduks tähtsusetud. Ütle, et oled valmis jalgpallitrenni sündmusi arutama kohe, kui õhtusöök on valmis tehtud.

Sätesta reeglid
Kui palud tal rattaga autoteele sõitma minnes kiivrit kanda, ära luba tal isegi naabri juurde ilma kiivrita minna. Teadmine, et peres kehtivad reeglid, millest üle astuda ei tohi, tagavad lapsele turvatunde.. Selgita reegleid arusaadavalt ja järjekindlalt ning laps õpib üsna kiiresti nende järgi käituma, kui näitad, et usaldad teda ja ootad temalt õiget käitumist.

Luba tal riskida
Julgusta last uusi asju proovima. Näiteks maitsma uut toitu, leidma uusi sõpru või õppima rulasõitu. Luba tal eksperimenteerida ilma, et hädaohu korral teda kiiresti päästma tõttaksid. Kui keerulise sõna kokku lugemine esimese korraga välja ei tule, pole sellest abi, kui ütled talle ise sõna ette. Nii õpetad lapsele sõltuvust — ta palub sind appi iga väiksemagi tõrke korral kartes, et ise ei saa hakkama.

Lase lapsel vigu teha
Riskimise ja valikute tegemise pahupooleks on see, et laps võib sealjuures teha vigu. Vead aga on lapsele valusaks õppetunniks. Kui laps hilines kooli seetõttu, et magas sisse, ära pahanda temaga, vaid palu tal mõelda, mida ta edaspidi teisiti teha võiks. Sel moel ei kannata tema enesehinnang ja ta mõistab, et vahel on eksimine lubatud. Kui ise millegi vastu eksid, tunnista seda, et olla lapsele eeskujuks.

Kiida
Kellele ei meeldiks kiitus! Ütle vanaemale lapse kuuldes: „Peeter koristas täna oma toa ära ilma, et oleksin pidanud seda meelde tuletama.“ Sinu hea sõna ja vanaema rõõmustamine panevad lapse end väärtuslikuna tundma. Kuid ära kiida umbmääraselt! Selle asemel, et öelda: „Tubli oled!“, ütle: „Tänan sind, et õhtusöögiks laua katsid!“
Nii saab ta täpselt aru, mille eest teda kiidetakse ning saab indu, et teinekord jälle pingutada.

Kuula
Kui laps tahab sinuga rääkida, kuula, mis teda vaevab, et ta mõistaks- tema mõtted ja tunded on sinu jaoks tähtsad! Aita tal oma tunnetes selgusele jõuda neid sõnadega peegeldades: „Ma mõistan, et sa oled pettunud, et ei tohi täna sõbranna juurde ööseks minna.“ Tema emotsioone aktsepteerides näitad, et sind tõesti huvitab, mis tal öelda on. Räägi ka temale oma tunnetest, et ta näeks, et see on okei.

Ära võrdle
Kommentaarid, nagu:„Miks sa ei võiks rohkem oma venna moodi olla“, meenutavad lapsele tema puuduseid ning ta tunneb häbi ja venna vastu armukadedust. Isegi positiivsed võrdlused, „Sa oled parim jalgpallur“ võivad lapse enesehinnangule halvasti mõjuda, sest tal võib olla keeruline nendele ootustele vastata. Kui hindad teda sellisena nagu ta on, oskab ta ka ise end väärtustada.

Ole empaatiline
Kui laps võrdleb end negatiivselt õdede-vendade või sugulastega, juhi tähelepanu mõnele tema tugevale küljele. Kui laps kurvastab, et ei oska nii hästi palli mängida kui Martin, ütle sina: „Sul on õigus, Martin on tõesti hea jalgpallur, aga sina oled väga kiire jooksja!“ Nii õpib laps, et ta ei pea olema täiuslik, et end hästi tunda.

Julgusta
Lapsed vajavad vanematelt tuge! Lapse julgustamine tähendab ka tema edusammude märkamist, mitte ainult preemiat hea lõpptulemuse eest. Kui laps ei saa matemaatikaülesandega hakkama, ära lahenda seda tema eest ise. Julgusta teda parem jätkama, sest lahendus on juba peaaegu käes.
Tähtis on teha vahet ülistamisel ja julgustamise. Ülistades pöörad tähelepanu teole, julgustades lapsele. Kui kiidad last vaid siis, kui ta on tubli olnud, arvab ta, et armastadki teda vaid siis, kui ta teeb midagi erakordset. Julgustades teda ka siis, kui ettevõtmised ei õnnestu, näitad, et hindad ta pingutusi sellegipoolest. Tunnusta teda jalkamängus värava löömise üritamise eest, mitte ära hõiska, et ta on võistkonna parim mängija!

Allikas: www.babycenter.com