11 RETSEPTI: ilusa ilma grillimenüü, kus on põnevaid maitseid igale pereliikmele
1. Värske roheline salatisegu
Rukola
Lambasalat
Verevoblikas
2. 3 külma kastet, mis sobivad nii salatite kui liharoogade kõrvale
Glasuurkaste ananassi
Tžatziki
Ürdi-õli kaste
3. Pico de Gallo — värske salat
neljale
1 tomat
1 roheline paprika
½ sibulat
1 küüs küüslauku
2 spl oliiviõli
Santa Maria kivisoola, veskis
Santa Maria musta pipart, veskis
laimi mahla
Haki kõik Pico de Gallo koostisosad kuubikuteks, sega omavahel ning maitsesta soola, pipra ja värske laimi mahlaga.
4. Grillitud avokaado vutimunaga
4 tk
2 avokaadot
4 vutimuna
oliiviõli
Santa Maria suitsust grillmaitseainet, veskis
Poolita avokaadod, eemalda kivi ja pane tekkinud õnarusse vutimuna sisu, piserda oliiviõliga ja maitsesta. Grilli seejärel avokaadosid koor allpool, 3-5 minutit, kuni muna on pealt küps, kuid seest veel vedel. Serveeri koheselt.
5. Grillitud paprika kodujuustutäidisega
neljale
4 tk paprikat, poolitatuna
1 sl toiduõli
Santa Maria Tellicherry pipart, veskis
Santa Maria kivisoola, veskis
Täidis:
200 g kodujuustu
100 g hapukoor 20 %
1 pakk Santa Maria dipikastmesegu küüslaugu-ürdi
värsket peterselli
Määri puhastatud paprikat kergelt toiduõliga, maitseta ja grill keskmisel kuumusel kuni see on pruunistunud. Sega täidise komponendid omavahel ja lase 5-10 minutit maitsestuda. Täida paprikad kodujuustuga, raputa peale värsket peterselli ning serveeri koheselt.
6. Värske kartulikomm
neljale
1 kg värskeid kartuleid
fooliumit
Kreem:
200 g toorjuustu
3-4 spl majoneesi või hapukoort
Santa Maria maitseainesegu metsaseente ja ürtidega, veskis
Santa Maria kivisoola, veskis
värsket peterselli
Pese kartulid ja tõsta 4-5 kaupa fooliumile, keera rulli ning sule fooliumi otsad. Grill kaudsel kuumusel aeg-ajalt keerates u 20-30 minutit. Täidise valmistamiseks sega toorjuust hapukoore või majoneesiga ning maitsesta. Kreem peaks olema üle keskmise soolasusega. Serveerimiseks lõika kartulikomm keskelt pooleks, täida täidisega ning kaunista värske peterselliga.
7. Grillitud seasisefilee
neljale
600 g sea sisefileed
Santa Maria kolme pipra segu
Santa Maria kivisoola, veskis
Santa Maria suitsumaitselist BBQ kastet
Soovi korral eemalda fileelt kelmed ja liigne rasv ning hõõru pipraseguga. Võimalusel lase lihal veidi maitsestuda ja grilli seejärel kaudsel kuumusel 15-20 minutit. Mõned minutid enne liha valmimist pintselda või määri seda BBQ-kastmega ja küpseta lõpuni. Serveerimiseks tõsta filee grillilt, lase veidi jahtuda ning viiluta 2-3 cm paksusteks viiludeks. Serveeri koheselt.
8. Suitsused kanakintsud tšilliglasuuriga
neljale
6-8 tk kana kintsufileed
1/2 pk Santa Maria universaalset kuivmarinaadisegu
¼ pdl Santa Maria glasuurkastet tšilliga
Maitsesta kanakintsud kuivmarinaadiseguga ning lase veidi maitsestuda. Grilli otseses kuumuses 3-4 minutit mõlemalt küljelt ning jälgi, et kana ei kõrbeks. Mõned minutid enne valmimist pintselda kanakintsud üle tšilliglasuurkastmega.
9. Plangu grilllõhe
neljale
800 g nahaga lõhefileed
½ pakk Santa Maria kuivmarinaadisegu ürtidega
4 seedri või lehtpuu töötlemata planku
Enne grillimist leota planke vähemalt 30 minutit vees. Eemalda lõhefileelt luud, lõika neljaks, maitsesta kuivmarinaadiseguga ning tõsta tükid plangule. Grillimiseks tõsta kalaga plangud otse süte kohale ja grilli (kaane all) u 8-10 minutit, kuni kala on küps. Serveeri koos planguga. Planke võib kasutada korduvalt kuni läbi põlemiseni.
10. Veiseliharull
10 rulli
1 kg veisefileed
Santa Maria viie pipra segu
Santa Maria kivisoola, veski
Täidis:
toiduõli
1 tk porgand, pikkade ribadena
1 paprika, pikkade ribadena
½ suvikõrvitsat, pikkade ribadena
5 vart rohelist sibulat, ribadena
2 küüslauguküünt
Santa Maria grillõli grillimiseks
Lõika veisefilee u 10 õhukeseks viiluks ja tambi liha kergelt haamriga. Maitsesta ja lase 10-15 minutit maitsestuda. Kuumuta õli pannil, pruunista köögiviljad kergelt, maitsesta ja tõsta kõrvale. Tõsta köögiviljad veiseliha lõikudele, rulli need kokku ja suru vardasse. Enne küpsetamist pintselda rulle grillõliga ning seejärel grilli mõlemalt poolt u 2-3 minutit. Serveeri koheselt koos värske salatiga.
11. Karamelligreibid
neljale
2 keskmist verigreipi (või pomelot, apelsini)
4 sl suhkrut
4 tl Santa Maria vanillisuhkrut
Santa Maria Tellicherry pipart, veskis
värsket münti
Lõika greibid pooleks ja tõsta grillile. Küpseta 2-3 minutit kuni need on kuumad. Seejärel tõsta greibid grillilt, raputa lõike poolele suhkrud ja karamelliseeri leeklambiga. Soovi korral jahvata peale värsket musta pipart ja värskeid mündilehti, serveeri koheselt.
Nipp! Kui greip ei ole meelepärane puuvili võid selle asendada pomelo või apelsiniga.