Ümberringi lõhnab kõik: värv postil, suitsukoni ning varem nii armastatud lehttaignapirukad. Praetud kana, kala, värskeltvalmistatud omleti ning isegi nõudepesuvahendi lõhn kutsuvad esile iivelduse.

Jumal küll, kas te tõepoolest käisite kolleegidega einestamas ning sõite seda jälkust? Teil pole sugugi isu, vahel aga tahaks nii väga shokolaadi või hapukapsast ning mõte igasugusest muust toidust on vastik. Kõik see on loomulik, sest teil on pidevalt süda paha. Isegi oksendamine tundub kergendusena, kuigi see on illusioon — iiveldus tuleb uue jõuga tagasi. Kõigele lisaks valutab pea ning tahaks kogu aeg magada.

Kui kõik ülatoodud piinad on teile võõrad — rõõmustage, teil on vedanud, sest toksikoosi on parem tunda kuulujuttude järgi. Kui aga need ülaltoodud read käisid teie kohta, varuge kannatust. Kannatus ei tähenda aga tegevusetust, oma seisundist peab rääkima arstile. Ilmselt tuleb anda uriinianalüüs, et kindlaks teha ega seal ei ole atsetooni (tugeva toksikoosi tunnus, mida ravitakse haiglas).

Arst määrab ravimid, mis seisundit kergendavad. Pealegi tuleb meeles pidada traditsioonilisi nõuandeid — püüdke hommikusöök süüa voodist tõusmata ning kõigepeal süüa ära hapu õun, või musta leiba, või rosinaid.

Sündmused

On meeldiv tõdeda, et teie piinad pole asjatud, sest lapsuke areneb hoogsa tempoga. Embrüo “selg” sirutub, sabake aga “kuivab ära”. Pea on ikka veel ebaproportsionaalselt suur ning rinnale kallutatud. Silmad on juba piisavalt formeerunud, kuid membraaniga üle tõmmatud. Laps hakkab veidi liikuma, kuid esialgu teeb selle kindlaks ainult ultraheli.

Arenevad edasi käed ja jalad. Järkjärgult kaob kile sõrmede ja varvaste vahelt. Peaajus formeerub väikeaju. Tekivad esimesed lümfisõlmede alged. Areneb neerupealsete keskmine kiht. Kopsudes tekivad bronhide alged. Tütarlastel algab munasarjade diferentseerumine.

Pikkus pealaest kuni ristluudeni on umbkaudu 22-30 mm. Kaal umbes 4 g.

include "$includes_dir/games/pcal.inc"; ?>