KÜSIMUSED JA VASTUSED:

Perekool.ee-s on palju vastakaid arvamusi tekitanud raseduse ajal solaariumis käimine. Oskate Te kommenteerida, kuidas ja kas üldse solaarium oodatavale lapsele mõjuda võib? Ette tänades, Merit (20+5)
Tere, Merit. Tõsi, arvamusi solaariumi külastamise kohta on palju, näiteks nahaarstid kategooriliselt ei soovita käia rohkem kui 10 korda aastas. Kui seda on soovitatud teile ravina 5-6 korda, siis tõenäoliselt halba ei tee, aga kaaluge kindlasti vajadust. Noor ja kena olete te nagunii, kas peab kindlasti olema jumekas. Tervist.

*


Kui kaua oleks soovitav pärast sünnitust vahekorras olles kondoomi võimalike põletike tekete vältimiseks kasutada (perekooli loengus soovitati)? Kas niikaua, kui on veritsust? Ette tänades, Annika

Tere, Annika. Pärast sünnitust on soovitav vahekorras olles kondoomi kasutada niikaua, kui on veritsust või soovimatu raseduse vältimiseks.


*


Sünnitasin 3 nädalat tagasi ja peale seda on sabakont jube valus. Istuda valus ja selili magada ka valus ja ebamugav. Millest see, et sabakont nii valus? Pole kuskil selle kohta midagi kuulnud, et kellegil oleks nii olnud. Tahaks juba normaalselt istuda. Sirje

Tere, Sirje. Sabakondi valulikkus võib esineda, kui õmblused olid ulatuslikud, tupes võib olla tekinud sinikas, sabakondi murd. Tasub oma sünnitusjärgse günekoloogiga kokkusaamise tõsta varasemaks kui 5 nädalat.


*


Mure selline, et pole juba üle nädala korralikult välja magada saanud, sest öösel umbes kolme-nelja paiku ärkan üles ja uuesti uinuda on raske. Hommikul olen väsinud ja kõhus ka natuke torgib. Olen proovinud piparmündi teed, aga see ei aita. Soovitage palun mõnda rohtu, mis und pikendaks. Väike mure on veel seoses sellega, et 11 nädala keskpaigas kadusid iiveldus ja rõhuv tunne kõhus, kas see on normaalne või peaks kahtlustama, et midagi viltu on? Lugesin , et tavaliselt sellised nähud kaovad 14 nädala paiku. Hetkel nädalaid 12+1. Kadri

Tere, Kadri. Kohanemisperiood rasedusega on kõikidel erineva pikkusega, kindlasti on teie pisikesega kõik korras. Mis puudutab und, siis proovige õhtul jalutada kasvõi 20minutit, lõpetage tööpäev õigel ajal, minge magama kohe, kui olete väsinud, kasutage kuuma dušši või sooja vanni 37-39c, ravimteedest sobib naistepuna, piparmünt melissiga pooleks.


*


Rasedusnädalaid on 17+1. Mure selline, et juba üle nädala aja on munasarjad valusad liikudes, vahepeal valutavad ka niisama. On see normaalne kaasnev asi? Külmetanud ei ole. Kristiina

Tere, Kristiina. Raskus ja valu alakõhus raseduse ajal on seotud emaka toonustega või loote kiire kasvuga kuna see toimub hooti. Õigem oleks kohtuda oma spetsialistiga, lihaspinget on võimalik mõõta.


*


Olen 19 a neiu, kasutanud beebipille juba peaagu 2 aastat (esimene aasta jeanine — ei sobinud üldse, võtsin 8 kilo juurde, nüüd väga rahul — kasutan yarinat — kaal korras!) Üle-eelmine esmaspäev 26sept pidin korrapäraselt alustama uue pakiga. Sai võetud paar pilli ning peale seda seoses töö ja muude kiirete tegemistega ununesid pillid täitsa ära. Sai vahepeal paar tükki võetud ja nii siis jäigi. Nüüd 11 sept. avastasin hommikul, et justkui päevad tahaks alata, aga veri, mis tuleb, ei ole punane, vaid tume-tume pruun. Punasest ikka väga kaugel (päevad muidu ikka norm värvusega). Olin selle kahe nädala jooksul ka mitu korda vahekorras (kindel parnter juba üle 2 aasta). Kas selline pigem määrimine on normaalne või peaks siiski pöörduma naistearsti poole? Kas on ka see võimalik, et selle ajal võisin ka rasestuda, kuigi nn päevad käivad edasi. Palun natuke nende küsimuste asjus proffesionaali abi, ei julge ise midagi katsetama hakata.. Helery

Tere, Helery. Kuna tablettide võtmine läks sassi, siis mõte külastada arsti on õige, rasedus pole ka välistatud, tehke enne külastust rasedustest.


*


Olen 45-aastane ja soovime veel meie toredase perre vägagi 3. last — lapsed on sünnitatud 10 aastaste vahedega ja väiksem 10-ne aastane poiss. Kui ohtlik oleks see nii minule kui ka tulevasele beebile riskide suhtes — kas saaksin valida ka keisrilõike? Olen kuulnud, et vajalikud on kindlasti looteuuringud nii vere kui ka lootevee kaudu — kas nende tulemusi saab võtta objektiivselt? Mis riskid on sellises eas naisel kui ta üldse kannab raseduse lõpuni peale sünnitust? Ise olen oma vanuse kohta väga heas vormis ning elurõõmus. Vastust ootama jäädes, veel üks ema kandidaat

Tere, ema kandidaat. Tõsi on see, et alates 37. eluaastast pakutakse rasedale looteuuringud ja lootevee analüüsi. Vastused annavad 100% garantii, et teie lapsukesel ei esine kromosoomiveast tingitud kõrvalekaldeid. Patsiendi vanus ei ole keisri näidustus. Kõige suurem probleem vanemal naisel on rasestumisega, ovulatsioon ei toimu enam iga kuu. Jõudu.


*


Küsimus siis selline, et laps 6kuune ja rinda saab juba kuu aega ainult öösel ja hommikul, päeval saab rpa-d. Võtan micro 30 tablette, kuid päevasid pole siiani alanud? Kas võin juba hakata ka tavapäraseid tablette või plaastreid kasutama või pean ikka ootama kuni laps üldse enam rinda ei saa?

Tere, praegu on valikpreparaadiks ainult micro 30, siis kui lõpetate imetamise, saate preparaati vahetada, võite kaaluda spiraali panekut.


*


Üleeile tekkis ühte rinda põletik. Palavik oli öösel kõige kõrgem 37.7, muidu ikka suhteliselt väike; peavalu oli üsna tugev ja tüki koha pealt rind punetas ja kuumas, kuigi eriliselt valus imetada küll pole olnud. Kasutasin siis kapsalehte ja tegin viinakompresse, andsin lapsele võimalikult palju rinda ja lüpsin välja ka. Eile õhtuks kadus palavik, enesetunne paranes märgatavalt, aga rind on ikka punane ja tükk justkui tekiks tagasi, kui imetamisest aega mööda läheb. Kas see on normaalne või peaksin arsti poole pöörduma? Või paranebki rind põletikust sedasi? Või on midagi, mida ma veel ise teha saan? Gerli koos pisi Gretega

Tere, Gerli. Kõik tehtu oli õige, kui siiski punetus üle ei lähe, pöördu lähima sünnitusmaja vastuvõttu arsti poole, et olla kindel.


*


Mul oleks selline küsimus, et minu ämmaemand soovitas mulle rohtu, kuna vererõhk pidavat kõrge olema (130/80 ja 120/70). Siis olin rase 25 nädalat ja 3 päeva. Selle rohu nimi oli siis hjerte magnyl, aga apteegist anti mulle Herzass-ratiopharm 100. Kaasa ei saanud infolehte ega midagi, kui öeldi, et üks rohi päevas… Koju tulles luges mul mees, et seda nagu rasedad kasutada ei tohiks, infot sai www.sam.ee, kus on rohtude kohta infot kirjas. Aga mis tegelikult on? Ssee on ju normaalne, et vererõhk on kõrgem. Hetkel käimas raseduses 29 nädal.

Tere, hjertemagnyl ei ole vererõhualandaja, seda kasutatakse tromboosi profülaktikaks. Teie vererõhk ei ole tõesti kõrge, kindlasti võtke oma arstiga ühendust, kontrollige preparaadi võtmise vajadust.


*


Meil elukaaslasega on juba pikemat aega soov peret suurendada. Hetkel veel ei proovi rasestuda, mõtlesin, et võtan oma kaks allesjäänud tabletilehte lõpuni. Kuid kindlasti jätan varsti beebipillide võtmise. Sooviksin saada soovitusi selle kohta, kuidas hoida oma tervist ja mida veel saab teha soodustamaks terve ja rõõmsa lapse synniks. Soovin enne rasestumist arutada seda ka oma arstiga. Kuhu on õigem pöörduda, kas perearsti võI naistearsti jutule? Maria

Tere, Maria. Mõte kohtuda oma arstidega on õige, võiks mõlemiga. Kõige tähtsam on toit ja liikumine, olla ise elurõõmus ja armastav naine. Jõudu ja tervist.


*


Mul on selline mure. Aasta tagasi lõpetasin tableti söömise, aga pole rasedaks jäänud. Oma arst ütles, et kõik on korras. Partnerit vahetanud pole ning esimene laps saab kuueseks. Kui kaua võtab aega, kui enne uuesti rasedaks jään. Mannu

Tere, Mannu. Aasta on päris pikk aeg, kuna teie olete arsti külastanud, on nüüd partneri kord külastada androloogi, minge kindlasti koos, mehed on nagu lapsed.


*


Kas rasedusega tohib võtta “Bon Voyage” kapsleid, mis sisaldavad ingverit? Ees ootab lennusõit ning pelgan, et niigi veidi kimbutav iiveldus läheb hullemaks lennusõidu ajal.

Tere, kindlasti olete lugenud infolehte, et keelatud ei ole, aga tuleb konsulteerida doosi suhtes. Pikaajalist võtmist siiski mitte, alternatiivmeditsiinis liiga tugev vürts ja emakalihase ärritaja on selle rohu põhikomponent ingver. Sööge hästi tihti, 6-8 korda, võtke kaasa sidrunilõigud, kuivikud, kasutage enne lendu B-grupi vitamiine, näiteks Berroca.


*


Soovin teada raseduspillide tarvitamise kahjulikkusest, kui seda üldse saab niimoodi nimetada. Kasutan juba 5 a ühtesid ja samu Logesti pille. Kas ma peaksin neid vahetama mõnede teiste preparaatide vastu? Kas need võivad takistada hiljem minu rasestumise soovi? Vastuseid ootama jäädes ja ette tänades

Tere, raseduspille võetake selleks, et vältida soovimatut rasedust, kui soov tuleb peret suurendada, jätke pillid ära. Kui Logest teile sobib, ei pea preparaati vahetama. Peale lõpetamist võtab rasestumine aega 2 kuni 6 kuud.


*


Nimelt mul selline mure, et olen 8. nädalat rase ning iiveldamine käib tsüklitega (3-päevaste) juba poolteist nädalat ning ma ei tea, kas see on normaalne. Raseduse algupoolel oli tunda ikka iga päev seda, aga nüüd on nii: 1. päev on kõik täitsa korras, poleks nagu midagi viga, 2. päeval on veidike paha, 3. päeval on väga paha olla, kõik ajab oksele ja siis algab jälle kõik otsast peale. Ma ei oska midagi arvata ning ajab natuke muretsema sellinne olukord. Merlyn

Tere. Merlyn. See periood võib kesta isegi 16 nädalat, sööge hästi tihti, 6 kuni 8 korda, toit olgu jahe või külm, ostke näkileibasid, kuivikud. Proovige vitamiinjooki Beroca. Kui olukord halveneb ja soovitused ei aita, on apteegis müügil pärasoole küünlad iivelduse vastu.


*


Mul oli esimese lapsega keisrilõige, kuna ta ei olnud looteasendis ja pea ülespidi. Nüüd ootan teist last (29 nädalat) ja arst tahab keisrilõiget korrata. Mis oleks mu väljavaated normaalsünnitusele?

Kui laps valib õige pikiasendi ja pea allapoole, siis võite ise sünnitada, arm emakal ei ole takistuseks.


*


Sünnitasin 1,5 a tagasi, aga ikka on valus seksida. Olen käinud naistearsti juures, tema midagi ei leidnud viga olevat. Kas sünnitusega võis midagi korrast ära minna?

Kuna teie arst arvab, et probleeme suguorganitega ei ole, siis tuleb pöörduda seksoloogi poole.


*


Esiteks sooviks teada, kas no-spa süst võib kuidagi lapsele kahju teha? Mul olid paar päeva tagasi kõhus valud ja läksin arsti juurde ja siis tehti no-spa süst, aga ei selgitatud, kuidas see mõjub lapsele — ise lollina ei taibanud ka küsida. Rasedus mul 24 nädalat. Teine küsimus oleks, et millest võivad tekkida valud paremal pool alaseljas ja ka kõhus on all paremal pool viimasel paaril päeval valud olnud? Küsiks oma arstilt, aga aeg mul alles kuu lõpus.

Nos-pa on silelihase lõõgasti, kasutatakse, et lihaspinget vähendada, spasmi äravõtmiseks, lapsele ohtlik ei ole. Alaseljas paremal ja ka vasakul asuvad neeruvaagnad ja soolestik, alakõhus emakas ja tema sidemed. Kui nüüd üks süst lahendas teie probleemi, siis muretsema ei pea. Kui valu pidevalt kordub, võtke ühendust oma arstiga enne planeeritud kokkusaamist. Tervist.