1.
Tere, lugesin kusagilt, et raseduse ajal võib magada nii, kuis mugav on, vaid käed üle pea ei ole hea. Miks? Ja kas terve raseduse vältel või mõnes faasis? Kui palju on “üle pea”? Kas kui magan kõhuli, käsivars pea alla kõverdatud, on “käsi üle pea”? Aga selili, üks käsivars silmadel? Ja kas siis pole hea ka ärkvel olles käsi üle pea tõsta? Kõrgelasuvates kappides sorida? rippudes keha venitada? Istuda, käed pea kohal (mulle väga mugav puhkeasend juba aastaid olnud)? Magusasti ringutada, käed üleval? mari, 9. nädal

Tere, Mari, magage palun, kui und jätkub, nii kuidas uni paremini tuleb, ei pea praegu ega pärast selle pärast mures olema. Arvestada tuleks raseduse 28. nädalast, et ei tõuseks liiga kiiresti peale öist ärkamist, kuna vererõhk langeb ja kiire tõusmisega võib minestada. Hommikul ärgates kindlasti ringutage mõnuga, päev läheb paremini,väsite vähem. Tervist.

2. Tere! Olen 23 aastane naine ja oleme vaikselt elukaaslasega hakanud mõtlema beebile. Lugesin veebibeebi lehelt, et foolhapet tuleks võtta 3 kuud enne planeerimist — aitab hoida ära väärarenguid. Siis uurisin veel erinevatest veebilehtetest, et raseduse ajal on foolhappe vajadus naisel kasvanud mitmekordselt (www.kliinik.ee), sellest võiks ju järeldada, et hoopis raseduse ajal peaks seda lisaks tarbima? Siit ka küsimus, kunas seda siis ikkagi võtma peaks ja miks on enne või raseduse ajal seda soovitavam võtta? Kui raseduse ajal võtta, siis kui kaua seda võtta? Lisaksin veel enda kohta, et pean olude sunnil paar korda nädalas võtma allergia tablette nõgeslööbe vastu (raseduse puhul peab arvatavasti vist püüdma kreemidega hakkama saada) ja viimased paar nädalat olen kasutanud ka guaraana tbl. energiaallikatena, kuna pean hommikuti vara ärkama ja päevad on pikad (töö ja õpingute tõttu, töötan lasteaia õpetajana). Tänan juba ette ja jään teie kirja ootama. Nele

Tere, Nele, tõesti soovitatakse võtta foolhapet enne planeeritavat rasestumist, kui pikalt hiljem — saate konsulteerida oma arstiga. Praegu sobib guaraana võtmine. Mis puudutab allergiatablette, siis osa nendest on lubatud ka lapse kandmise ajal. Jõudu, tervist, rõõmsameelsust.

3. Tervist! Olen 7. kuud rase ja sooviksin teada saada, millal laps ennast ise ümber peaks pöörama, et sündida saaks. Teine küsimus oleks selline, et kas keisrilõikeid tehakse siis ka, kui seda ise soovin ja ei taha niisama sünnitada? Ette tänades Neiu20

Tere, praegu Eestis soovi järgi keisrilõikeid ei tehta, kui selleks pole näidustusi. 36. nädalaks peab lapse pea olema allpool, kuigi laps võib ise sündida ka tuharseisus, kui lapse kaal ei ole üle 3600gr.

4. Tere! Hormoonspiraal pandi kuu alguses, peale seda oli kõik ok, ainult päevad hakkasid 10 päeva varem ja määrib juba teist nädalat? Kas on muretsemiseks põhjust või on see spiraali panemise esmane tagajärg?

Tere, hormoonspiraaliga esineb määrimist kuni kolm kuud, kui veritsus on suurem kui menstruatsiooni ajal, võtke ühendust oma arstiga. Tervist.

5. Tere! Olen 28 aastane 3-aastase lapse ema. Juba mõned kuud ootame ka põnevusega, et õnnestuks uus tita kõhtu saada. Seni kahjuks ei ole õnnestunud. Iga päev võtan 1 Biomulti vitamiini, kas see on piisav või võiks loodetavat rasedust arvestades veel mingeid vitamiine võtta? Kas mõni vitamiin võiks rasestumist soodustada? Samuti paluksin informatsiooni kas ja kui palju võiks teha trenni, kui on plaan rasestuda. Kas kerge aeroobne trenn 5-6 korda nädalas (nt. 1 tund kiiret kõndi või 1/2 tundi jooksu ca 3 km korraga) on liiga palju või võib seda jätkata, ilma et peaks kartma, et see takistab rasedaks jäämist. Ette tänades Jesse

Tere, Jesse. Kui teie keha on koormusega harjunud, siis rasestumist see ei sega. Biomultile lisaks võiks võtta foolhapet (hoiaks lapsel väärarengute teket). Katsuge nautida koos olemisest, ärge mõelge puht tegemise peale, rasestumine võib aega võtta kuni 6 kuud. Jõudu.

6. Tere! Ma lähen selle nädala reedel esimest korda raseduse jooksul günekoloogi juurde. Nädalaid peaks siis olema 6+3 päeva. Eelmine kord olin rase paar kuud tagasi ning see katkestati, sest oli 5 näd. peetunud rasedus, katkestati 10. nädalal. Kardan, et praegu võib sama asi olla ning tahaksin teada, kas mu günekoloog saaks ultraheli tehes loote südamelööke näha või on mingi muu moodus, kuidas ma saaksin teada, kas lapsega on kõik korras? Lugupidamisega, Kristi

Tere, Kristi, sellisel raseduse suurusel on lapse südametegevus nähtav, doktor kindlasti teeb ultraheli, määrab vajalikud vitamiinid, vajadusel ravi. Tervist.

7. Minul on selline küsimus, et kas rasedad võivad ka bowlingut mängida? Olen 13. nädalat rase. Ette tänades, Jane

Tere, Jane. Normaalraseduse puhul on kõik mõõdukas füüsiline koormus teretulnud. Kui mäng toob rõõmu ja pärast on enesetunne hea, raskustunnet või alakõhus hooti käivaid valusid ei ole, siis muretsema ei pea.

8. Mul oli 5 päeva tagasi keisrilõige ja nüüd on terav valu paremal pool all .Kas see on midagi ohtlikku? Valu tekib püsti tõusmisel või kui venitan end natuke paremalt poolt ja valu on selline nagu keegi valaks sidrunhapet lahtisele haavale. Ette tänades, Reelika.

Tere, Reelika. 5. päeval peale lõikust on tõesti igal pool tunda, armi koht on õrn, emakas peab pisikeseks tagasi tõmbuma, alakõhus on raskus kuni 2 kuud. Kui tõuseb palavik 38 või armi koht punetab väga, tuleks arstiga ühendust võtta.

9. Mul oleks pidanud algama menstruatsioon 4.-5. märts. Täna tegin testi ja näitas positiivset (2 triipu). Aga nädalavahetusel olid jubedad valud öösel alakõhus, mis kestis umbes 10 minutit. Kas see on normaalne v peaksin muretsema juba? Hetkel ka nagu natuke oleks seda menstruatsioonivalu. Aeg ämmaemanda juurde on 21. märts.

Tere, kui valud on ruttu üle läinud, ei pea muretsema. Muretsemiseks on põhjust, kui valu käib hooti 3-4 tunni jooksul või esineb veresegust määrivat voolust. Tervist.

10. Tere. Minul hetkel 33. rasedusnädal. Muret teeb kehakaal. Nimelt kogu rasedusega olen juurde vötnud kaalus vaid 3 kg. Minu ämmaemand ütles, et beebi võtab köik vajaliku minu kehast ja et kannatajaks pole mitte beebi vaid mina. Näost olen vaid veidi kõhnem, muidu pole aru saada, et minu kehakaal langeks. Normaalselt peaks juba 9kg juures olema, aga minul vaid 3kg. Ja mitte ei taha juurde tulla. Ega ma just palju ei söö ka, kuid raua- ja kaltsiumitablette vötan iga päev ja kõht on isegi et liiga suur. Miks minu kaal siiski nii väike on. Olen mures. Elan Rootsis ja suhtlen oma ämmaemandaga inglise keeles ja seepärast ei saa köigest aru, mida ta mulle räägib. Palun aidake!

Tere, Eestis peetakse normiks kaalutõusu raseduse ajal 6 kuni 14 kg, kui on alla selle, tehakse lisauuringud, vaadatakse platsenta verevarustust, konsulteeritakse endokrinoloogiga. Praegu on tähtis, et lapsuke ise kasvaks kenasti. Teil on õigus küsida günekoloogi konsultatsiooni, et vältida lapse kasvupeetust. Tervist.

11. Pöördun teie poole teada saamaks, kellega tuleks ühendust võtta, kui on soov kodus sünnitada. Tean, et Eestis tegutseb Kodusünnituse Ühing, kuid kahjuks ei õnnestu internetist nende kontakti leida. Äkki saaksite kontaktide osas aidata?

Tänud, Margit

Tere, Margit, proovige www.kodussynnitus.ee/ või lugege Perekooli leheküljelt kodussünnituse kohta.

12. Sooviks teha aborti, aga üldnarkoosis mandlioperatsioon paari päeva pärast. Kas võib rasedana üldse opile minna? Või kas peale mandliopi võib aborti minna tegema?

Tere, kui olete kindlalt otsustaud aborti teha, on mandlilõikus lubatud. Kui kahtlete, siis lõikus ei sobi.

13. Küsimus oleks selline, et kui kasutada BIO -SLIM tablette kehakaalu vähendamiseks, kuidas see mõjub lapsele? Pakendil kirjas, et imetamise ja raseduse korral konsulteerida arstiga. Sooviks teada teie arvamust? Sõbranna kasutab BIO-SLIM´ i, tema laps on 8-kuune ning lapsel peale 4-5 päevast kasutust läks kõht lahti ning nutab nii päeval kui ka öösel, aga mitte palju. Lihtsalt ärkab üles ja hakkab nutma, aga see möödub kiiresti. Või võib see olla ka kõhulahtisusest või hammaste tulekust, sest lapsel igemed ka paistes? Ta toidab teda rinnaga.

Tere. Kõik kehakaalu vähendamise tabletid sisaldavad tavaliselt energiaallikat, nad võivad põhjustada erutust, uneprobleeme. Kui nädala jooksul on korduvad nähud, siis on preparaat süüdi. Lapse vanus on täpselt selline, et hammaste tuleku ajal on unehäired, gaasid, vähene erutus. Kui kaebused jäävad püsima, tuleb valida teine kõhnumismeetod. Jõudu ja tervist.