Mure siis selles, et olen rasedusega poole peal ja kolmandat korda olen seenega hädas, siiani olen teinud klotrimasooli ravi küünaldega, mehele pole ravi tehtud, kuna ei peeta vajalikuks, kuna kaebused puuduvad. Ka nüüd viimane kord arsti juures käies kurtsin, et miskit on nihu, eriti peale vahekorda järgnevatel päevadel on voolus imelik ja urineerida on valus. Algul arst arvas, et on äkki bakteriaalne vaginoos või miskit sellise nimetusega ta mainis, aga tegi läbivaatuse ja ütles, et tüüpiline seen, ja sain jälle klortimasooliravi. Siit nüüd mõned küsimused, et mis vahe on seenel ja sellel bakteriaalsel vaginoosil? Kas ainult vaatamisest saab aru, et seen on, ilma et proove võtaks ja uuriks, millest seen tingitud on, peale selle, et seen ja arsedus käivad tihti koos? Ja kas kohe mitte miski ei aita siis selle seene vastu, olen juba tüdinud võitlemast temaga ja samas, kas ikka see klortimasooli kasutamine kahjulik ei ole, kui rase olen?

Kogenud arst tõesti saab aru, millega on tegemist, bakteriaalse vaginoosi puhul lisaks kõigile esineb spetsiifilist lõhna. Ravimpreparaati võiks vahetada, kuna sellest abi ie saa. Paluge ka kaasale ravi. Julgen soovitada sisse võtmiseks Beneflora pulbrit, ravib soori organismist välja.

Olen 19 nädalat rase. Peale orgasmi tõmbub emakas kokku paariks sekundiks ja pärast läheb kõik normi. Kas see võib lootele olla ohtlik? Diana

Tere Diana. Peale orgasmi, kui emakas tõmbab kokku kuni 2 min jooksul, muretsema ei pea ja lapsele ohtlik see ei ole. Kui tekib määriv veresegune voolus või pidev raskustunne alakõhus, siis vältige vahekorda mõni päev.

Minul selline probleem,et mul on pöiepöletik ja arst kirjutas mulle välja rohud nimega unasyn. nüüd ma ei tea mis teha, kuna köik räägivad, et ei tohiks vötta antibiootikume, kuna see vöib just tekitada lapse ära kukkumist:( samas arst arvas, et need rohud pole üldse kahjulikud lapsele. kuulsin veel, et pöiepöletikust vöib lapsele tekkida ajukelme põletik, kui tõenäoline see on?:(öeldi, et küsiksin nõu ka teistelt arstidelt. äkki saate aidata? rasedus on 20+3. ettetänades kätlin.

Tere Kätlin. Õnneks ravimi võtmine ei põhjusta raseduse katkemise, pigem hoiab ära neeruvaagna põletiku teket, võtke koos unasyniga gefiluse kapsleid, see hoiab soolestiku floora korras, jääb seenpõletik ära.. Kiiret paranemist.

Minul käsil raseduse 37.nädal. Juba üle nädala tunnen päeva jooksul tihti suurt õhupuudust. Käisin ka arsti juures ja kõik tundus korras olevat. Soovitati korraga mitte väga palju süüa, et muidu lihtsalt kõht surub diafragmale. Tita on ultraheli andmetel väiksemapoolne. Õhupuuduse leevendamiseks teen kõhuhingamist, magan lahtise akna all ja liigun rohkem. Kas on lootust, et kui emakas alla vajub, läheb hingamine kergemaks. Ja kas võib seos olla ka madala hemoglobiiniga (95)? Ette tänades, Mari

Tere Mari. Soovitused on kõik väga õiged, kindlasti raseduse viimasel nädalal läheb kergemaks. Loodan et võtate raua vitamiini, sest õhupuudust võib tekitada madal rauasisaldus veres.

Kuidas vältida sünnitusel suuri rebendeid? Kas lasta ämmaemandal veidi kaasa aidata, et pärast oleks vähem õmbluseid ja need paraneks kiiremini? Ette tänades, Evelin

Tere Evelin. Naise ja ämmaemanda koostöö sünnituse ajal on ülitähtis, ja kindlasti usaldus. Veel saab aidata aeglane kaalus juurde võtmine, aktiivne elu , ujumine, jooga. Kindlasti kaaluge vettesünnitust. Võib lahkliha õlitada, et tõsta naha elastsust.

Kas raseduse ajal vooluse hulk on tavalisest suurem? Mul on teine rasedus (25 ndl). Viimasel ajal märkasin, et mingid heleroheka värviga tükikesed (nagu kohupiima) on sees, aga nad on hästi väiksed ja vähe ning mitte iga päev. Muidu vooluse hulk ja värvus on nagu esimese raseduse puhul (valge). Mingeid ebamugavusi ega lõhna pole. Nii et ei tea mis asi see võiks olla. Muideks enne standartanalüüside võtmist neid tükikesi on olnud ka, aga analüüsi tulemus ei näidanud midagi. Ette tänades, Tania

Tere Tania. Mõnikord raseduse ajal voolus suureneb, siiski paluge arsti võtta uus proov seenelistele; kuna kuupuhastus on ära, soor tekib raseduse ajal kergelt. Tervist.

Sünnitasin terve lapse keiserlõike abil 4 kuud tagasi. Kõik läks hästi. Kuid siiani pole mingit head tahtmist mehega seksuaalvahekorras olla, kui olengi, siis seepärast, et talle vastu tulla. Kas selline ükskõiksus seksi vastu on mööduv nähtus või pean kuskilt abi otsima minema? Suhted on abikaasaga muidu korras.

Tere, kuni aasta võib hormoonide tasakaal häiritud olla, sellest probleem. Laps, imetamine domineerivad. Hea mõte on seksuoloogi külastada, kindlasti koos .

Sünnitasin kaks nädalat tagasi pisitütre. See on mu teine laps. Sünnituste vahe aga on seitse pikka aastat. Mure on järgmine: vaatamata sellele, et uskusin et minul rinnapiimaga probleeme ei tule, olen hakanud kahtlema, kas äkki tõesti mul piimast puudus käes.Viimased paar päeva on laps olnud viril, ei suuda päeval uinuda (ainult suigatab 5 minutiks) ja minu suureks üllatuseks nõuab rinda isegi 45 minutiliste vahedega. Sealtsamast teeb ta aga vahele päeva, kus magab vahetpidamata. Esimese lapsega polnud piima puudust, kuid saan aru, et vanust on ka juurde tulnud ning ei tea, kuidas see ka mu endokriinsüsteemile on mõjunud. Mida arvate sellistest sümptomitest

Tere. Iga sünnitusmaja kõrval on tugigrühm ja nõustamine imetavale emale , tore oleks teha kontroll-söötmine, kaaluda last enne ja pärast toitmist. Nii saate oma küsimustele vastuse. Tita vajadused võivad vähe muutuda, võib ka tujutseda .Jõudu.

Panin septembri alguses Mirena hormoonspiraali ning nüüd oleks mul nagu kogu aeg päevad, sellest ajast saati kas määrib või lausa jookseb verd. On see normaalne,möödas ju pea kaks kuud? Varem olen kasutanud tavalist spiraali. Esimene kord sobis hästi (kümme aastat tagasi). 2-3 aastat tagasi aga, kui lasin jälle panna tavalise spiraali, tekkis määrimine, tupeseen ja sügelus ning ka päevad olid pikad (8 päeva) ja ebaregulaarsed. Nii et lasin spiraali eemaldada. Juba siis soovitas mu günekoloog mulle Mirena spiraali, kuna mul on terve elu olnud pikad (8 päeva ja 2 nädalat vahet) ja üpris valulikud päevad. Nüüd siis, kolm ja pool kuud peale kolmanda lapse sündi lasingi Mirena spiraali panna ja sellest ajast peale veritsen. Mida peaksin ette võtma? Kunagi nooruses (18-19 aastaselt) kasutasin ka tablette, mis mulle üldse ei sobinud — nimelt hakkasid mul iga kolme päeva tagant verejooksud ja ma lõpetasin ruttu tablettide võtmise. Veel sooviksin teada seda,et kuna ma toidan oma beebit rinnaga, kas Mirena hormoonspiraal võib kuidagi mõjuda rinnapiima kaudu mu beebile? Ühes Mirenat tutvustavas bukletis oli, et ei mõjuta, kuid teises jälle, et rinnapiimas on leitud mõningaid hormoone. Kuidas on võimalik ise aru saada, kas see mõjub mu beebile või ei? Kas seda saabki kohe üldse aru , või ilmnevad mõned nähud lapsel alles aastate pärast? Sellised olekski minu küsimused. Ilona.

Tere Ilona. Peale Mirena spiraali panekut võib esineda määrivat voolust kuni isegi 6 kuud, ärge muretsege, natuke veel kannatust. Beebile ohtlik ei ole — kõik lubatud ravimid raseduse vältimiseks on hormoonide sisaldusega.

Sünnitasin peaaegu 2 kuud tagasi…sünnitus oli raske ja verekaotus oli suur ning veritsust oli peale sünnitust u 6 nädalat. Siis vahepeal tuli mingit voolust ja nüüd tuleb jälle verd ja palju. Kas mul on põhjust muretsemiseks, kas peaksin kohe haiglasse pöörduma, sest sünnitusjärgne kontroll alles kuu aja pärast?! Menstruatsioon oli ennem rasedust ka rohke verega ning valulik ja praegu tunnen samuti nagu oleks menstruatsioon, aga mulle tundub, et tuleb nagu liiga palju verd või peale sünnitust võibki juhtuda nii, et tuleb algul palju? Millal õieti menstruatsioon hakkab peale sünnitust?

Tere, tõenäoliselt tegemist on siiski sünnitusjärgse põletikuga, kindlasti pöörduge oma arsti poole.Mensu jaoks veel vara.

Olen 26. nädalat rase. Minu perearst ütleb, et ma peaksin tegema gripivastase vaktsineerimise, kuna rasedad on ikkagi riskigrupp, ämmaemand aga väidab, et seda ei tohiks. Kumba uskuda?

Tere, kategoorilist keeldu gripi vaktsineerimisel ei ole,siiski ei soovita. See on elus vaktsiin, kindlasti võimalus haigustada jääb,ainult kerges vormis. Tehke üldtoetavat ravi: vitamiinid, ujumine, jalutamine, jääge õigel ajal puhkusele. Tervist.

Kui palju on tõepõhja all väitel, et raseduse ajal käsi üles (pesu kuivama pannes jms) tõstes läheb lapsel nabanöör ümber kaela?

Oleme kuulnud, et paljud muretsevad , kas tohib käsi üle pea tõsta. Tohib, kui seda ei pea tegema 8 tundi päevas. Lapsed väga aktiivselt liigutavad raseduse ajal, mängivad oma nabanööriga. vVõimalust, et läheb ümber kaela , jalgade, on palju, siis jälle liigutab eest ära. Neid kord, millal see võib olla ohtlik, on väga vähe. Kindlasti kodus kasutage kaaslase abi kardinade riputamisel, pesu kuivatamisel — see on ju tore, kui ta on valmis teid aitama.

Olen 31+5 nädalat rase, siiani on kõik korras olnud. Kuid viimasel ajal painavad õudusmõtted kõikvõimalikest hädadest beebil. Nimelt kasutasin rasestumisajal Wellburtini AD -d ja xanaxit. (u 7 nädalani.)

Rasedus on jõudnud juba nii kaugele, et kui Teie arst pole midagi uuringute käigus avastanud ,siis peaks olema ju kõik korras. Muretsevad kõik tulevased emmed, see võib magneesiumi puuduset olla tingitud. Julgen soovitada Berocca vitamiini jooki, või magneesiumi kelasiini drazeed 2 tk kolm korda päevas. Kindlasti minge perekooli, seal on tore . Jõudu.

Olen juba pea 6 aastat tarvitanud Logest rasestumisvastaseid pille ja 5 aastat kindla partneriga koos elanud. Nüüd meil päevakorral laste saamine. Sooviksin teada, et kui kaua võtab aega rasestumine peale pillide lõpetamist. kas on olemas mingeid erivitamiine või harjutusi jne, mis soodustavad rasestumist. Peale tablettide lõpetamist rasestumine võib aega võtta 2 kuni6 kuud. Selle aja jooksul konsulteerige oma naistearstiga , andke proove. Lapsed tulevad armastusest,olge elurõõmus, aktiivne, toituge tervislikult. Edu.

Söön hetkel antibiootikume DoxyHexal 100 kaks korda päevas (lõppeb vähemalt nädal enne ovulatsiooni) ja päevad hakkasid 21sel oktoobril. Kas see tehtud ravikuur mõjutaks loodet, kui rasestuksin nüüd tuleva ovulatsiooni ajal? Ehk siis kui kaua peaksin end rasestumisest hoidma peale antibiootikumide võtmist?

Loodan, et koos antibiootikumidega võtade piimhappebakterite kapsleid,mis aitavad seenpõletikku vältida ja taastavad soolestiku õige floora taseme. Rasestumine peale ravikuuri pole ohtlik Paranemist.

Olen 12+ nädalat rase ja aegajalt tunnen vasakul pool külje sees üksikuid tugevaid torkeid.Torked just siis, kui tahan voodis külge pöörata ,või hakkan tugitoolist tõusma.Need mul tihti kyll ei esine , aga ebamugav on.Tänan.

Tunnete pöörates ja tõustes emaka sidemete pinget, ohtlik raseduse kulule see ei ole, kuigi on ebamugav. Muretsege endale natuke kõrgemad püksid, mis toetavad kõhtu, tõuske aeglasemalt, rahulikumalt.

Palun teie arvamust ja nõuannet. Nimelt on käsil 30+6 rasedusnädal ning hommikul oli veritsus. Käisin valvearsti juures, kus kuulati beebi südamelööke ning tehti ultraheli. Valvearsti sõnul on beebiga (hetke kaal 1700 g) kõik korras, aga emakas on hästi vähe avanenud. Arst kirjutas välja progesterooni (2 tabelit 3 x päevas) ja ütles, et pean kodus puhkama. Arsti juurde lähen tagasi ülehomme. Muidu mingit sporti või füüsilist koormust pole olnud. Miks emakas avanes, mis selle tingida võis? Ja mis edasi võib juhtuda või milleks valmis olla? Kas nö puhkereziim jääb kestma raseduse lõpuni või võib olla tegemist ajutise nähtusega. Milline on sobilik puhkereziim — kas ainult voodis lebada või võib ka kodus ringi käia, kui pikalt võib püsti seista…? Vastust ootama jäädes, Natuke Murelik

Tere murelik, olite arsti vastuvõtul vist väga paanikas, rohu nimigi on valesti meeles.Kui oleks situatsioon ohtlik, siis arst oleks pakkunud haiglasse jääda. Ei oska küsimuse teisle poolele vastata, sest ei tea, kui palju see natuke avatust on, võtke ühedust arstiga, kes teid konsulteeris.Tervist.

Olen 5. nädalat titaootel. Nädal tagasi jäi abikaasal kurk haigeks ning tuli köha. Perearst ütles, et mingi väike viirus. Nüüd on haigus jõudnud ka minuni: hirmus nohu ja kurk on veidi valus, arvatavasti seesama viirus. Ravinud olen nagu alati: nohu jaoks taruvaigu salv nina alla ning kurguvalu vastu mustsõstra toormoosist tee meega. Mures olen aga just seepärast, et ei tea, kuidas seesugune viirus titale võib mõjuda. Kas peaksin mingeid rohtusid võtma ja kui, siis mida. Kas neoangin´i kurguvalu vähendamiseks võib tarvitada?

Kui Teil kõrget palavikku ei teki , ärge muretsege, siis paranete kiiremeni. Jooge rohkem vedelikku, teed, neoangiini võib lutsida. Kindlasti jääge koju vähemalt nädalaks. Kui paranete, külastage oma arsti.

Mul on selline mure, et ma söön micro30 rasestusvastaseid tablette, aga hakkasid nagu päevad, kuid on imeliku musta värvi ! mis on valesti? Kui kontrollis käisin kuu algul, öeldi mulle, et on õrn emakakaela põletik. Kas siis sellest on põhjustatud?!

Tere, Teie ei kirjuta, kui pikalt kasutate Microt30. Vere värvus ei ole oluline (võibolla see on esimine mens peale sünnitust?). KUI MIDAGI MUUD EI HÄIRI, MURETSEMA EI PEA.

Mu laps on 11 kuune, kohe saamas aastaseks, aga ainult rinnapiima peal. Vahepeal ta rinnapiima ei tahtnud, aga ka midagi muud ei võtnud. Proovisin nii lusikaga anda kui ka lutipudelist. Ei söönud püreed, rpad ega mitte midagi. Päevakese oli söömata ja siis võttis rinnapiima edasi. Nüüd olen proovinud rinnast võõrutada, aga ka siis, kui ta on päevakese-kaks rp saamata olnud, ei lähe muu toit alla. Selles ongi mu küsimus, et miks ta midagi muud ei võta ja kuidas teda rinnapiimast võõrutada?

Tere, lapsed arenevad erineva kiirusega. Teie beebil soolestik ei ole veel valmis võõrast toitu omastama ,olge kannatlik, ärge võõrutage teda talvisel ajal.Proovige asendada 1 söögikord küpsetatud ahjuõunaga, kõrvitsa püreega, pakkuda talle hapukurgi viilu.

Esimene laps sündis kuu aega enne tähtaega keisrilõikega (südamelöökide madala sageduse pärast) ning teine laps peaks sündima kuu aega enne aasta möödumist. Arst mainis, et tuleb taas keiser, kuid pikemalt ei tahtnud hetkel täpsustada. Kas keisirilõige on näidustatud lühikese ajavahe tõttu või on veel mingid kaalutlused? Kui palju seda siis varem planeeritakse?

Tere. Korduslõikus ei ole alati näidustutud. Kui seekord probleem ei kordu, võite ise sünnitada.Kui otsustate keisri kasuks, siis lõikus paanitakse 1 kun i2 nädalat enne tähtaega.

Olen 38-ndat nädalat rase ja ultrahelis öeldi lapse oletatavaks kaaluks 3918g — öeldi, et väga suur poiss ja küll kasvab veel. Eelmine laps sündis 10 a tagasi ja kaalus 4,2 kg. Kui palju veel laps 2,5 nädalaga juurde võtab ja millise oletatava kaalu puhul tuleb kõne allal keisrilõike võimalus? Eelmine sünnitus oli raske ja kui jälle on suur laps, siis vaatamata kõikidele keisrilõikusega kaasnevatele ohtudele valiks suure lapse puhul keisrilõike. Kas ema saab üldse otsustada seda? (Rasedusega olen arvel keskhaiglas aga sünnitama plaanin tulla Fertiltasse ehk siis kuidas Fertilitas suhtub keisrilõikusesse tänu lapse suurusele?)

Vastuse eest tänades ette Anu

Tere Anu. Keskmiselt üsas võtab laps nädalas juurde100-200gr. Viimastel raseduspäevadel täpselt kaalu määrata ei ole võimalik, beebi kaal on keisriks suhteline näidustus. Soovi järgi lõikust Eestis pole võimalik tellida, peavad olema näidustused, näiteks vale asend,suured pehmekudede rebendid eelmise sünnituse ajal. Kui tulete Fertilitasse arsti juurde, rääkige oma muredest, koos otsustate, mis on õige.