Kuu aja vältel jälgiti hoolikalt uuringus osalejate armuelu ja nende ootusi ühe „kiirkohtingu“ raames. Mida inimesed kaaslase valiku kohta rääkisid ja kuidas tegelikkuses käitusid, olid kaks ise asja.

“Meeldiv väljanägemine oli külgetõmbe kujunemise esmane stiimul nii naistele kui meestele,“ ütles Northwesterni psühholoogiaprofessor Eli Finkel. „Samuti osutusid populaarseks heade rahaliste väljavaadetega või ambitsioonikad inimesed.”

Tasustatuse ja kena väljanägemise mõjude puhul polnud naiste ja meeste vahel mingeid erinevusi.

Osalejate eelistused, mis põhinesid reaalsetel romantilistel suhetel, olid vastuolus ideaaleelistustega, mis nad esitasid 10 päeva enne kiirkohtingut.

Kiirkohting andis uurijatele võimaluse, mis jäi varasemate põlvkondade teadlastele kättesaamatuks, ja võimaldas väidetavaid eelistusi tegelikega võrrelda. See võimaldas liikuda kaugemale romantiliste ideaalide abstraktsest maailmast ning näha, kuidas hinnati tegelikke, lihast ja luust inimesi, võttes arvesse nende välimust, ambitsioonikust ja sissetulekut.

Mehed polegi Marsilt?

Lahknevus inimeste sõnade ja tegude vahel sobitub ühe teise uurimusega, mis näitab, et inimesed ei suuda tihtipeale põhjendada, miks nad mingeid asju teevad.

“Kui keegi mulle ütleks, et ta eelistab suhetes pigem füüsiliselt atraktiivseid inimesi, siis ootaksin tõesti, et see ka nii oleks,” ütles Weinbergi Kunsti- ja Teaduskooli psühholoogiaüliõpilane ning uurimuse põhiautor Paul Eastwick. “Kuid meie osalejad ei püüelnud sedasi oma ideaali poole. See paneb meid küsima, kas inimesed ikka teavad, mida nad romantilises kaaslases tegelikult väärtustavad.”

Kuidas on näiteks akadeemilise argumendiga, et mehed on sunnitud naistest rohkem endale paarilist otsima välimuse järgi, kuna nende instinktid juhivad neid tahteväliselt tervise, viljakuse ja geenide edasi andmise suunas?

Uus uurimus püstitab sugudevaheliste erinevuste kohta vähemalt sama palju küsimusi, kui neile vastab. Kas on võimalik, et tegelikult ei olegi mehed armastuse küsimustes Marsilt ja naised Veenuselt?

Kõnealune teadustöö väidab, et mõlemal sugupoolel on teineteise suhtes ühesugused reaktsioonid — ja seda siinsamas, planeedil Maa.

Romantilist atraktiivsust käsitleva süvauuringu koostasid kaks Northwesterni Ülikooli psühholoogi. “Sugude erinevused partnerieelistustes: kas inimesed teavad, mida nad romantilise partneri valikul ihaldavad?” ilmus veebruaris ajakirja Personality and Social Psychology veebruarinumbris.