Umbes kümnendik kõigist naistest kannatab häire all, mis pole mingist konkreetsest füüsilisest tervisehädast tingitud ega ka ravimite võtmise tagajärg ning mida nimetatakse naiste seksuaaliha häireks. Inglise keeles on see
hypoactive sexual desire disorder
ja seepärast kasutatakse mitmesuguses kirjanduses tihti lühendit HSDD.

Koos seksuaaliha kadumisega kasvab seljavalude, rasvumise ja mäluprobleemide üle kurtmine lausa kaks korda.

Teadlased ütlevad, et selle diagnoosiga naiste füüsiline ja vaimne tervis on võrreldav selliste krooniliste haiguste nagu kõrgvererõhutõbi, diabeet, osteoartriit ja astma põdejate terviseseisundiga. See on oluline terviseprobleem ja ei ole vananemisprotsessi normaalne osa, ütlevad teadlased.

Aga mitte igasugune seksuaaliha langus pole kohe haigus – diagnoosi eelduseks on see, et olukord tekitab naisele endale stressi ja halvendab tema suhteid partneriga. Naisel pole kerge sellest arstile rääkida ja arstil seda küsida, seepärast jäävadki need probleemid tavaliselt märkamata ja ka ravimata. Kui perearst on füüsilise tervise tunnistanud korrasolevaks, siis tasub pöörduda perenõustaja või seksuoloogi poole. Seksiisu võivad tagasi tuua ka arsti määratud ravimid või kasutatavate ravimite vahetamine.

Põhja-Carolina ülikooli ja Procter&Gamble Pharmaceuticalsi ühine uuring avaldati ajakirjas Value in Health.