Hiiumaa põhjapoolseim poolsaar Tahkuna on ilmselt kõige rohkem tuntud oma valge tuletorni poolest. 43 meetri kõrgune malmplaatidest kokkupolditud tuletorn telliti Pariisist 1875. aastal ning räägitakse, et algselt oli see majakas mõeldud Ristna neeme otsa, kuid mingi segaduse tõttu püstitati ta hoopis Tahkunasse.Tegu on Eesti randade kõige kõrgema torniga.

Teises maailmasõjas alla pommitatud tuletorni kupli klaase uhub meri aegajalt randa veel tänapäevalgi.
Tuletorni lähedal rannas asub ka Mati Garmini poolt valmistatud parvlaev "Estonia" hukkunute mälestusmärk. Pronksist laeva- või hingekell võib väga tormise ilmaga isegi helisema hakata, tuues merelt justkui mingi sõnumi. Monumendi kalle mõjub visuaalselt emotsionaalselt ja peaks meenutama ka hukkunud laeva viimaseid hetki. Pronkskellal on lisatud õrnad detailid - 4 lapsenägu igas põhiilmakaares.

Kõige põnevamat uudistamist pakub ilmselt aga Tahkuna männimetsade all peidus olev teise maailmasõja ajal ehitatud rannakaitsepataljon nr. 26. Selleks, et rannakaitserajatistest täpsemalt aru saada tasub kindlasti külastada ka Hiiumaa Militaarmuuseumi.

Muuseumi ekspositsioon tutvustab Hiiumaa rannakaitserajatisi, relvastust ja laskemoona. Igal eksponaadil on oma lugu: kust ja millal leitud, kes leidis ja mida huvitavat sinna juurde räägitud on. Nõukogude piirivalve ajastust Hiiumaal ei saa üle ega ümber: tutvustatakse kasarmumiljööd, jälgimis- ja sideseadmeid, Nõukogude Armee „militaar-disain" on muuseumi tõhusalt aidanud, kollektsioonidena saab näidata kasvõi seda, kuidas tehti mittemillestki riidenagisid ja mismoodi disainiti kasarmumööblit.

Tahkuna poolsaare otsas saab teha koos giidiga nelja kuni kuue kilomeetri pikkuse matka, et seda sõjaaegset betooni ja rauda oma käega katsuda. Saab ronida maa alla ja ka mõnda torni. Muuseumi külastus on selle hinna sees.

VAATA GALERIID TAHKUNAST: