Lapsel peavad olema kingad aktusele, sandaalid vahetusjalanõuks, kaks paari sporditossusid (sisehooajaks ja õuehooajaks, samade tossudega ei lubata lapsi nii sees kui väljas kehalist tegema), jalatsid, millega õues käia, tantsusussid tantsutundide jaoks ja kummikud, et metsa ekskursioonile minna. Kui arvestada, et iga jalatsipaar, kui tahta osta korralikku, maksab vähemalt 30 ja kvaliteetsed pigem 50-60 euro kandis, tantsusussid küll vähem, siis kokku tuleb selline summa, et kuku pikali.
Ma ei näe paljudel nõudmistel mingit mõtet ja teengi vastavalt oma rahakotile valiku, mida võtta ja mida jätta. Poeg ei saa endale aktuseks kingi, sest ma ei näe mingit mõtet kulutada 30 eurot asjale, millele on kasutust ainult üks, võib-olla heal juhul kaks korda aastas. Teatri jaoks meil raha nagunii pole. Ta läheb aktusele sama tossupaariga, millega käib edaspidi ka kehalise kasvatuse võimlatundides. Ostsin sellised, mis näevad enam-vähem mustvalged ja normaalsed välja, pole päris jooksujalats, pigem vaba-aja jalanõu. Pole parata, nii õpetajatel kui teistel ninakrimpsutajatel tuleb leppida sellega, et kuni jalanõud maksavad hingehinda, jäävadki paljud lapsed matsideks, kes pidulikule sündmusele teksapükstes ja tossudes ilmuvad. Kehalise õuetossud on samad, millega ta hommikuti kooli läheb, sealt tuleb ja pärast sõpradega hoovis jalkat taob. Tantsusussid unustage samuti ära, saab sandaalides kah need mõned tunnid ära tantsitud. Kummikuid pole meil linnas eales tarvis, metsas saab käia ka nendesamade õuetossudega. Saavad märjaks, paneme õhtul radika peale ja hommikuks on kuivad.

Paraku ongi nii, et nendes peredes, kus iga sent on arvel, ei ole lastel igat vajalikku jalanõud mitu paari, vaid laps käib ühe paariga, kuni augud sees või kangas ribadeks, mistõttu tõepoolest tulebki kooli alguse puhul kõik uued hankida. Nendes peredes, kus selline koolipoolne nõudmine pole probleemiks, on lastel nagunii igaks ilmaks, hooajaks ja ürituseks erinevad jalatsid ja nemad ei saagi aru, miks vaesem rahvas nii suure väljamineku vastu protestib.

Meie perel ja paljudel teistelgi peredel ei ole võimalik meie “tasuta” haridussüsteemi kõiki nõudmisi täita. Üle 300 euro laste jalatsitele igas kooliaastas ei ole ei võimalik ega mõttekas.