Ma pean ausalt ütlema, et mulle meeldib, et selliseid gay´sid toetavaid üritusi korraldatakse. Me võime küll öelda, et aastal 2017 on maailm palju avatum ja vabameelsem ning kedagi ei mõnitata või halvustata nende valikute ja seal hulgas ka seksuaalse orientatsiooni pärast, kuid tegelikkus on siiski mõnevõrra teine.

"Kas su jalgrattaiste on kilega üle tõmmatud selleks, et see lihtsamini... (ma ei jätka lauset, sest ilmselt saate te isegi aru, kuidas lause lõppes)?" küsiti mu gay´st tuttavalt hiljuti kui ta oma ratta selga istus. Ratta istmel oli kile peal vihma kaitseks, ent ometi leidis mingi grupp inimesi, et oleks vaimukas seda niimoodi kommenteerida. "Ühiskond on tõesti muutunud märgatavalt tolerantsemaks võrreldes aastatetaguse ajaga, mil ma Eestist ära kolisin, sest siin oli liiga keeruline gay olla," ütleb ta, "igal pool pidin ma võitlema eelarvamustega ning kaotasin isegi töökoha, sest minusse suhtuti kui hälbega inimesse, mitte ei vaadatud minu tööalaseid teadmisi. Ent kitsarinnalisust ja eelarvamusi on ka praegu piisavalt, nii et ma mõistan neid, kes ei julge kapist välja tulla."

See on ka üks põhjustest, miks mina toetan selliseid üritusi nagu Baltic Pride. Et "teistsugused" inimesed ei peaks end tundma "teistsugustena" ja et nad tunneksid, et minusugused "tavalised" inimesed toetavad neid, olgu nende seksuaalne orientatsioon missugune tahes. Mulle ei meeldi see vastandamine - teistsugune ja normaalne. On lihtsalt erinevad inimesed ja ausalt, klišee või mitte, erinevus rikastab.

Mind häirib ka terminoloogia heteroseksuaalne, homoseksuaalne, sest see labastab minu meelest kogu diskussiooni allapoole vööd tasemele."
Tanel Jan Palgi

Üks põhilisi vastuargumente gay-paraadide vastu on, et las nad teevad oma magamistoas, mida tahavad, aga miks nad peavad tulema tänavale lippe lehvitama. Heterod ju ei käi linna peal lippe lehvitamas ja kõigile oma seksuaalset orientatsiooni kuulutamas! Ei käi jah, aga neil pole selleks ka põhjust. Neid ei mõnitata ega solvata ega kiusata ka taga. Nad ei pea pidevalt tõestama, et on täiesti tavalised nö normaalsed inimesed. Selles ongi erinevus. Ja sellepärast on minu meelest oluline homoseksuaalsetele inimestele näidata, et nad ei ole üksi, et neid toetatakse.

Mulle meeldib mu tädipoja arvamus sel teemal. "Mind häirib ka terminoloogia heteroseksuaalne, homoseksuaalne, sest see labastab minu meelest kogu diskussiooni allapoole vööd tasemele. Ei saa ju arutleda peetervõsalike kommentaaride ja väljaütlemistega, sest ma pole kindel, kui palju temal või ka teistel heteroseksuaalidel, kes selles osas negatiivse poole pealt sõna võtavad üldse homoseksuaalseid tuttavaid, sõpru on. Ja kui on, kas nad siis tuttavas, sugulases, töökaaslases või sõbras ainult tema seksuaalsust näevad. Et kas nad silma ka suudavad/julgevad vaadata või keskenduvad alalõpmata kubemepiirkonnale."

M.O.T.T. Keskendume vähem kubemepiirkonnale ja näeme inimeses lihtsalt inimest!