Iga kord kui ma selliseid reklaame näen, mõtlen ma kahe asja peale. 1) kas kingitused ei peakski alati tasuta olema? ja 2) miks paneb nänn, mis 98% ajast leiab koha vannitoakapis ning ei näe sealt ilmavalgust enne kui üks kord hiljem kappi koristades prügikasti lendab, inimesi ostma asja, mida nad muidu ei ostaks? Oled näiteks ostmas näokreemi, mis sulle sobib, kuid näed siis “tasuta kingitust” ja ostad midagi, mis võib-olla sulle isegi ei sobi ning tihti on ka kallim kui see asi, mida sa muidu ostma läksid.

Me kõik oleme nende “kauba peale” pakkumiste lõksu langenud. Sest meile meeldivad tasuta asjad ja kingitused. Viimaste aastate jooksul on mind aga imestama pannud igasugu üllatuskarpide teke turule. Beebikarbid, naistekarbid, ilukarbid. Eelmisel aastal kunagi üks blogija kirjutas ka sellel teemal, et kammoon inimesed, võtke aru pähe — ei ole olemas sellist asja, et saate 30 euro eest 70 eurot. Nüüd jäi mulle silma üks teine blogi. “Karp sisaldab tavaliselt viis toodet ja vahest on juurde lisatud ka mõni lisatoode või tester. Karbi väärtus ületab alati oma hinna ja viimane ehk veebruari karbi sisu oli väärtuses umbes 100 eurot. Karbi sees on ka alati kaardike, kus väike toodete tutvustus ja väärtus.” Nii kirjutab oma blogis Merili ja ütleb, et iga kuu viib karbi otsekorraldus ta kontolt 20 eurot. Keegi lihtsalt kingib tasuta raha ära?

Karpide kokkupanijad saavad tootjatelt tasuta näidiseid ja no isegi kui need ei ole tasuta näidised, siis mitte kunagi ei ole nende toodete väärtus see nagu sulgudes hind. Iga mõtlev inimene saab ju aru, et selline äri ei oleks lihtsalt jätkusuutlik. Kuid olgu. Niikaua kui on inimesi, kes on nõus maksma, siis teate ju isegi — lollidelt tulebki raha ära võtta.

Mind paneb aga hoopis imestama inimeste tarbimishullus. Inimesed kirjutavad nende karpide kodulehtedele kommentaare, et ootaks karbist seda või toda toodet. Nad on nõus võib-olla IGA kuu käima välja mitu korda rohkem raha, lootes et äkki seekord on karbis oodatud toode. Selle asemel, et minna poodi ja soovitud toode osta. Selle asemel, koguvad nad karpe tellides sahtlitesse träni, mida vaja ei ole. Aga võib olla ikka kunagi läheb vaja? Võib olla on hea, et iga kuu saan riiulisse juurde ühe kätekreemi? Lõhnatestri? Saan kellelegi edasi kinkida asjad, mida ma ise enam ei vaja? Miks keegi teine peaks neid tahtma? Kas kingituste tegemise mõte ongi sahtlist oma kasutud asjad kellelegi edasi kinkida?

Pakkide sisud on üsna sarnased. Midagi sellist:

1. Valge kullaga kullatud käevõru Modalooks. Hind 35€
2. Geneva Platinum kellad. Hind 28€
3. Väike purunematu peegel nahkvutlaris. Hind 8€
4. Käsitsi valmistatud Taani küpsised
5. Suhkru kehakoorija. Hind 8€
6. Jogurt kehale. Hind 8€

(kopitud selle postituse kommentaaridest)

Öelge ausalt, milleks neid asju vaja on? See tähendab selles mõttes, et käia välja kaks korda rohkem raha kui need asjad TEGELIKULT väärt on? Lihtsalt selle pärast, et endale osta üllatus või tasuta kingitus. Emotsioon, et ah kui palju asju? Ja siis need paar kuud hiljem vannitoast kokku korjata ja minema visata? Sest toode, kas ei sobinud või oli vanaks läinud? Ma ostsin ka vanasti igasugu asju kokku. Praegu annan neid otsapidi ära või viskan minema. Kui ma oleks selle raha kõik alles jätnud, oleks ma ilmselt saanud osta, midagi sellist, mille peale ma õhkasin, et “nii kahju, et endale seda lubada ei saa”.

Kusjuures ma ei tee nalja, kui ma ütlen, et olen lugenud kommentaari, et “järgmisest karbist ootaks toodet X ( poes maksab see ca 25 eurot), sest ma ei saa seda endale lubada”. Ometi saab inimene lubada endale kaks kuud järjest mingi suvalise pahnaga täidetud karpi (kui ühe karbi hind on 50 eurot, siis lihtne matemaatika ütleb mida?)

Beebi- ja lastekarbid on vaat et veelgi hullemad. “Sobib lastele igas vanuses” ütleb reklaam ja siis on pakis mähkmed ja püree. Mida ma nendega teeksin? Annaksin ära? Oh jah…

Inimesed, tulge ometi maa peale tagasi. Tasuta asju ei ole olemas. Te ei saa 20 euro eest 100 euro väärtuses kaupa. Ja kui saategi, mida te ometi nii paljude asjadega peale hakkate? Asjadega, mida te muidu ei ostaks ja ei tarbigi. Kunstripsmed ja nahkvutlaris peeglikesed.

Rohkem läbimõeldud tarbimist!

Eveliisi blogi leiad SIIT!