Kuidas süüa, mida süüa ja mida kogu pühadeaja söömine sinu organismile teeb? Lisaks sellele, et sinu keha ei oleks suurtest ja rammusatest toitudest kurnatud, on vaja mõelda ka oma figuurile ja kehakaalule.


Palju kindlasti mõtlevad, et “üks elu elada, söön palju tahan”, kuid figuurisõprade moto on elada see üks elu kvaliteetselt nautides samuti maitsvaid toite nii jõuludel kui muul ajal.

Figuurisõbrad annavad nõu kuidas oma pühad kergemini mööda saata.


Nipid figuurisõbralikuks toitumiseks


Siinkohal on oluline meeles pidada, et mitte erinevad jõulutoidud ei põhjusta hilisemat halba enesetunnet, vaid nende kõigi ülesöömine.

Toidu kiiresti söömine on sageli ülesöömise põhjus. Pea meeles, et informatsioon täiskõhu tundest jõuab ajju alles 20 minutit pärast söömist. Kui süüa kiiresti, jõuab selle aja jooksul mitmekordse koguse süüa, enne kui aru saad, et oleks pidanud varem lõpetama. Selleks, et söömisjärgseid vaevusi ja ülesöömist vältida, on vaja teada järmisi nippe.


Nippe, kuidas süüa aeglaselt:


Kata ilus laud ja istuge kogu perega selle taha.

Vestle kaaslastega laua ääres.

Ära söösta kohe toidu kallale, vaid leia enne toidu nautimist omale asendustegevusi.

Võta väikesed suutäied, näri aeglaselt ja põhjalikult. Naudi toidu maitset ja lõhna. Pikenda seda aega.

Pane söögiriistad vahepeal käest, vestle inimestega laua taga.

Püüa lõpetada söömine viimasena.

Pea vahet erinevate toitude vahel . Pea meeles, et küllasustunne tekib maitse suhtes.

Vali toite, mis nõuavad närimist.

Joo vett enne sööki, selle ajal ja veel ka pärast sööki. Vesi, lisaks sellele, et su organism seda igapäevaselt vajab, tekitab ka täiskõhutunde.


Ettevalmistus tagab mõnusa tunde pärast pidusööki


Selleks, et jõulud sulle ja sinu perele hästi meelde jääks, selleks, et kõigi kõhud mõnusalt täis oleks, peab mõtlema järgmistele ettevalmistustele. Mõned nipid pidusöögiks valmistumisel targale toitujale figuurisõpradelt:


  • Söö korralik hommikusöök ja kerge eine lõuna ajal enne õhtusöögile minekut

  • Taldrikule võta kõigepealt salatit ja köögivilju (sobivad nii soojad kui ka külmad köögiviljad) ja täida nendega tubli pool taldrikut. Seejärel võta veidi kartulit või riisi või makarone ja jäta vaid vähe ruumi lihale ning vorstidele.

  • Pea meeles, et liikumine on hea toitumise tugi. See kiirendab ainevahetust ja annab energiat.


Inimese kogu energiakulutus jaguneb 60-75% põhiainevahetuseks, 20-30% füüsilisele tegevusele, umbes 10% kulub söödud toidu seedimisele ja toitainete imendumiseks. Söödud rasv (võrreldes süsivesikutega, nagu leib ja puder) salvestub palju kergemini ja üsna vähese energiakuluga naha alla.


Pidades meeles eelnevalt loetletud nippe ja erinevaid fakte ainevahetuse kohta, võid kindel olla, et sinu tänavused jõulud oma suurte ja energiaküllaste toitudega tulevad kergemad ja meeldivamad.


Figuurisõbralikke jõule ja kergemaid pühi soovides, saadame Sulle retsepte, mida oma perele ja sõpradele tervislikeks jõuludeks valmistada.



Sinu figuurisõbrad!