Mõnikord, sõltumata sellest, kui hästi sa püüad, on siiski raske  kaalus maha võtta. Tuleb päevi, mil tunned end eriti näljasena. Neil päevadel premeerid end sageli mõne maiustusega ning tunned end süüdi kogu ülejäänud päeva. On päevi, mil väljud oma mugavast ja tervislikust rutiinist. Seda kas siis mõne emotsionaalse tunde ajel, väsimusest või mõnest muud tegurist tulenevalt.

Ära muretse, selliseid olukordi on kõigil ja neid saab vältida.

Planeeritud toiduvalikud

Planeeri endale päevi selliste toitudega, mis täidavad tervislikult sinu kõhtu. Nendel päevadel ei pea sa pidama mingit arvestust kalorite üle, vaid pead lihtsalt valima oma tervislike toitude hulgast sobivaima. Sellised päevad oleksid ideaalsed pühapäevadeks või muudeks pühadeks, kui sa ei viitsi arvestust pidada.

Planeeritud toiduvalikuid võid kasutada tööpäevadel kui sa tead, et ees on ootamas mõni raskem koosolek või üritus. Võta kaasa mõni tervislik snäkk või vahepala, millega saad oma magusaisu maha suruda või vältida isu kiirtoidu järele.

Tervislik toitumine ühikutevaba päeval

Nendel päevadel vali toidud, mis on tervislikud, täidavad kõhtu ja täiskõhutunne püsib kauem. Vali toidud, kus on vähem soola, suhkrut, küllastunud rasvu ning mis on suurema kiudainete sisaldusega.

Selliseid päevi, kus sa tarbitud ühikudi ei arvesta, võid pidada nii sageli kui soovid, vastavalt enda soovile.

Nipp 1: Võid lisada 2 tl taimset õli (oliivi, päevalille, rapsi, linaseemne või safrani) toidule, ilma, et seda üles märgiksid.

Nipp 2: Võid juua kohvi või teed rasvata piima ja suhkruta, gaasiga jooke ja vett piiramatult.

Nipp 3: Tarbi kindlasti iga päev piimatooteid, et organism saaks vajaliku koguse kaltsiumi.

Selliseid arvestustevabu päevi tervislike ja kõhtutäitvate toitudega võid pidada  nii eriolukordades kui ka igapäevaselt tööl käies.

Ka reisil, kui pead sööma näiteks rongi- või lennujaama kohvikutes, kus pakutakse sageli kaloririkkaid toite. Kui sa ei saagi kaasa võtta endale sobivaid toite nö “rutiinivabadeks päevadeks”, siis pea meeles, et kohvikust salatit ostes, küsi kaste eraldi kaasa, mitte ära lase seda salatisse segada.

Salateid saab valida kas kanafileega või väherasvase tuunikalaga. Magustoiduks saab valida puuviljasalati.

Planeeritud toitumist saab praktiseerida ka tööl, kui on ees pikk ja väsitav päev koos oma tiheda graafiku ja tervislike vahepaladeta, millega igapäevaselt võib-olla harjunud oled.

Näiteks lisa keevat vett cous cousile, lase seista 5 min, kuumuta köögiviljad lisaks mikrouunis või võta kodunt kaasa suppi, mida saad tööl soojendada. Võta kaasa väherasvane jogurt, mida saad magustoiduks või kiireks vahepalaks süüa.

Nädala lõpus söö korralik hommikusöök, näiteks puder kas võisilma või moosiga. Lõunaks vali nahata kanaliha või koib ning serveeri hautatud või grillitud köögiviljadega.

Retsept kõhtutäitvale magustoidule

Riisipuding

4 portsjonit

1 portsjon 2 ühikut

100 g pruuni riisi

900 ml väherasvast piima

1 tl vanilje essentsi

½ tl jahvatatud muskaatähklit

3 spl suhkrut

näpuotsaga soola

Keeda puder ja serveeri värskete purustatud marjadega

Jälgides igapäevaselt lihtsaid nippe, võid oma tervislikkuse teekonnal endiselt säilitada rutiinivaba toitumise ja saleneda. Oska valida toite, toiduaineid ja pane mängu natuke kujutlusvõimet ning sinu arvestustevaba päev möödub endiselt tervislikult ja õiget radapidi.

Sinu figuurisõbrad!