Jõekäärus iidsete tammede kaitsvas haardes laiub väärikas hoonetekompleks, millel vanust petlikule välimusele vaatamata kõigest 12 aastat. Arhitekt Siiri Nõva töölaual kavandatud puithooned sulanduvad harmooniliselt põlispuudega palistatud ümbrusesse. Neist viimasena lisandus eelmisel suvel suveköök-grillimaja-kasvuhoone. Jah, just sellised funktsioonid sellel moodsal hoonel ongi!

Klaasseintega suveköök muudab Põhjamaa heitlikud suved pikemaks. Päike soojendab juba esimeste kevadiste kiirtega ruumi mõnusalt hubaseks. Ka taimed saab siin varakevadel mulda pista, et oma tomat-paprika-kurk oleksid varakult võtta. Kasvuhoone oli perenaise Sirkku ammuseks unistuseks. Kui suveköögi-grillimaja idee sündis, tuli peremehel mõte sama katuse alla ka kasvumaja rajada. Nii kasvaski eelmisel aastal esimest korda oma salatimaterjal köögilauast paari meetri kaugusel! Klaasseinte äärde kinnitatud riiulitel naudivad valgust nii lilled kui ka maitsetaimed, suurtes betoonkastides kasvavad tomatid, kurgid,paprikad, lehtsalat jpm.

Brasiilia-reisil nähtud ladina-ameerika tüüpi asado grillahjust inspiratsiooni saanud, soovis Kari ka oma koju sellist tulekollet, millel grillida, vokkida ja küpsetada. Mitmeotstarbelise grillahju ladus osav meister Toomas Tõnissaar, sepised tegi Eerik Kõuts. Juba esimesel suvel oli ahjul tihti tuli all, siin valmisid nii maitsvad köögiviljad kui ka hõrgud lihapalad. Grillimist saab nautida talvelgi, kui hoonet ümbritsevad hanged. Siis on klaashoones elava tule paistel eriti eksootiline istuda.

Hoone peategelane on asado-tüüpi grillahi, millel saab nii grillida-küpsetada kui ka vokiroogi valmistada. Kuuma päikest taltsutavad lae alla kinnitatud varjukardinad. Ventilaator paneb kuumal päeval ruumis õhu liikuma.

Köögimööbel on valmistatud vineerist. Lahtised riiulid mahutavad käepäraselt kõik lauanõud; potte ja kausse, aga ka toiduaineid saab hoida mugavates sahtlites. 

Aken tööpinna kohal pakub söögilaua taga istujale maalilist vaadet.


Suveköök on valmistatud puidust, vineerist, klaasist ja polükarbonaatplaatidest. Lõunasse avanevad vineerist lükanduksed, millega saab ruumi õue avada või kuumal päeval päikest varjata. Hoone ehitas Joosep Loopere.

Siiri Nõva, arhitekt:

„Kui pikaaegsed tellijad Sirkku ja Kari ühendust võtsid ja avaldasid soovi üks eriline kasvuhoone luua, andis see minu päevale palju valgust juurde! Täiendasime klassikalist kasvuhoonet erinevate lisafunktsioonidega. Eesti vihmased suved ajavad katuse alla, siit ka mõte liita kasvuhoonele väliköök koos laua ja toolidega. Peremees aga soovis katsetada ladina-ameerika asado-grillahjuga. Sellest olid tal reisilt Lõuna-Ameerikasse jäänud väga meeldivad mälestused.

Materjalivaliku põhimõtted ja tonaalsuse dikteeris keskkond — iga uus objekt peab täiendama ja toetama olemasolevat kooslust. Kõik pinnad sellel hoonel ei saanud läbipaistvaks just suviste kuumade päikeseliste päevade tõttu. Aken tagaseinas köögi töötasapinna kohal on valitud täpsete mõõtude ja kõrgusega, valgustamaks toidu ettevalmistamist. Sama aken pakub ka lauas istujatele kaunist vaadet ümbritsevale maastikule. Tõik, et koht on terve eelmise aasta jooksul olnud väga tihedas kasutuses, kõneleb juba ise enda eest.”

Loe ja vaata rohkem ajakirja Kodu & Aed juuninumbrist.