Testis osalesid koolilapsed Karmen, Emili, Tristan ja Kregor ning täiskasvanud Raul, Mai, Anna, Mari ja Ahto.

Vaata kõigepealt videot!

Ja nüüd tulemuste juurde. Seekord me punkte ei andnud, kuid testijate TOP 7 sai selline:

1. Leibur Maias Piparkoogitaigen

Tainas
See tainas on pakitud plastikpakendisse, mille eest aname plusspunktid. Kuna tainast on palju (koguni 750g), siis ei pruugi üksik inimene kõike korraga ära teha, vaid saab järgmiseks päevaks külmkappi panna. Pakendi siseküljel on õpetus, kuidas tainast piparkoogimaja vormida. Hoolimata sellest, et tainas on terve päeva soojas toas seisnud, ei ole see ebameeldivalt kleepuvaks ja venivaks muutunud ja seda on väga hea rullida ning tainast kujukesi pannile laduda. Lapsed maitsesid, siis maitsesid veel ja lakkusid näpudki puhtaks!

Piparkook
Jääb ahjus kena sileda pinnaga ja on välimuse poolest üks laste lemmikuid. Ka maitsele pole mitte midagi ette heita — ei ole liiga magus, kuid rahuldab magusaisu, parajalt vürtsikas, kuid ükski maitse ei käi üle, ei jää liiga kõva, kuid on mõnusalt krõbe,näeb ilus välja. Meie lemmik!


2. Saare Leib Kirju Piparkoogitaigen

Tainas

Tainas on kahevärviline, valge ja pruuni poolega — valge üksinda maitseb üpris jahuselt, tume tainas pole nii magus, pigem üsna vürtsine ja kaneeli maitse tuleb tugevalt esile. Aga kahe poole kooslus on täitsa mõnus. Kui osavalt rullida, saab ka kenad siiruviirulised koogid, muidu tuleb lihtsalt pooleldi pruun ja pooleldi valge piparkook.

Piparkook
Kook jäi ahjus kena sileda pinnaga ja laste meelest tõeliselt kaunis. Tume ja hele tainas koos on huvitavad ja kahest poolest kokku rullitud piparkook meenutab piparkooki küll, aga ainult hele tainas on kui maitsetu küpsis ja jõulumaitset või -meeleolu sealt otsida pole mõtet. Tumedam pool on pesueht piparkook, just selline, nagu üks jõuluaja maius olema peaks. Igatahes on selle tainaga mässata kõige lõbusam.

3. Vertigo Gourmet piparkoogitaigen

Tainas
Taina sees on kaneelipulk ja sees on näha võitükikesi, nagu pakendki lubab. Laste meelest näevad sulanud võitükid välja “vastikud”. Tainal on üsna tugev leivamaitse, vanemad testijad tunnevad ära ka õllemeki. Silti uurides selgubki, et taina sees on tume linnasesiirup. Tainas on heas pakendis, milles saab alles jäänud tainast mugavalt säilitada. Kuid töödelda ei ole seda just kõige mugavam — muutub kiiresti kleepuvaks ja nõuab ohtralt jahu nii laua peale kui rulli külge.

Piparkook
Jääb ahjus kena sileda pinnaga ja lõhnab ka kuivanult kui jõuluime. Kaks last neljast valisid selle kõige ilusamaks. Kuid maitse valmistas lastele pettumuse — kibe, kõva, mingi imelik maitse, liiga vürtsine, kommenteerisid nad. Vanemad testijad nautisid vürtsikat ja tummist mekki ja kiitsid linnasemaitset, mida on tunda ka valmisküpsetatud koogis. Seda toodet oleks patt glasuuriga rikkuda. Neile, kes otsivad piparkoogist vaid magusat maitset ja vürtse väga ei armasta, seda tainast ei soovita.

4. Hagari piparkoogitaigen

Tainas
Erilist lõhna tainal pole ja maitselt on see üpris kibe, suisa vänge, jättes endast ebameeldiva järelmaitse. “Vastik lagritsamaitse,” olid lapsed rahulolematud. See-eest on ta ilus tume, tõelise piparkoogi värvi ja hästi vormitav.

Piparkook
Muutub ahjus poorsemaks, kuid ei kaota oma kuju. Tainas tunda olnud siirupimaitse käib üle ka valmis koogis. Ühe testija meelest on see tüüpiline poetainas. Plussiks on see, et tainas hoiab ilusti kuju, ei paisu ega tõmbu kokku ja piparkook jääb hästi krõbe. Ohtralt glasuuri peale ja maitseb küll!

5. Eesti Pagar Piparkoogitaigen

Tainas
Hea rullitavusega, ei ole päeva jooksul kleepuvaks ja venivaks muutunud. Maitselt üsna neutraalne, miski ei tungi liialt esile, täiskasvanute jaoks natuke liiga igav — piparkoogis tahaks rohkem iseloomu ja särtsu. Lapsed aga maitsesid ja hindasid üksmeelselt: hea!

Piparkook
Jääb ahjus üpris hele, mitte ahvatlevat kuldpruun, laste meelest kõige koledama välimusega piparkook. Paisub tublisti. Tõenäoliselt maitseb see inimestele, kes eelistavad pehmemaid (nätskemaid) kooke. Maitse kas meeldib või ei meeldi üldse, neutraalseid arvamusi laua ümbert ei kuulnudki.

6. Reval Kondiiter Piparkoogitaigen

Tainas
Lastele maitseb tainas väga, tõenäoliselt seetõttu, et suhkruga pole koonerdatud ja see lausa krõbiseb hamba all. Kui natuke kauem rullida, jääb tainas väga kõvasti rulli ja laua külge kinni, nii et soovitud kujude saamiseks peab väga kiiresti tegutsema.

Piparkook
Tainas paisub ahjus meeletult, kaotades suure osa oma esialgsest kujust. Koogile tulevad õhumullid ja sügavad poorid ja suhkrukirstalle on näha ka valmis koogi pinnal. Meenutab välimuselt ja ka maitselt pigem kaeraküpsist kui piparkooki, kuid siiski rohkem jõulutoote välimuse ja maitsega kui hele tainas. Maitse on üsna jahune ja üllataval kombel mitte eriti magus. Paksem kook kuivab saepuruks, õhem jääb meeldivalt krõbe. Kahest Revali tainast eelistasid testijad kindlasti seda.

7. Reval Kondiiter Hele Piparkoogitaigen

Tainas
Imehea lõhnaga, vürtsid tulevad hästi esile, aga meenutab pigem küpsisetainast, millesse on ohtralt erinevaid jõulumaitseid lisatud. Lõhna ja paljulubavalt maitseainetäpilise välimuse tõttu olid testijate ootused väga kõrged. Maitselt pole nii magus kui Revali tume piparkoogitainas, kuid on siiski üpris suhkrune ja seega tahab tainas kaduda pigem laste kõhtudesse kui piparkoogivormidesse.

Piparkook
Ahjus tuleb heleda taina säbruline värvus veel rohkem esile ja kook muutub poorsemaks (nagu ka esimene Revali kook), kuid jääb ikkagi väga hele ega meenuta piparkooki. Laste hinnangul oli see kook ahjust väljudes inetu ja ainult üks laps oli nõus maitsma. Jahtudes kadus taina küljes olnud imeline vürtsilõhn ja kahjuks ei jäänud ka maitsesse eriti mingeid omapäraseid maitsevarjundeid, mida me tainast rullides nii väga ootasime ja lootsime. Ei sarnane kuidagi traditsioonilise jõulupiparkoogiga, seetõttu ka viimane koht.