„See paneb ikka elu üle järgi mõtlema küll, kui täiesti ootamatult saad uudise, et planeeritud veel ühe lapse asemel tuleb veel hoopis kolm last üles kasvatada,“ rääkis Rõngust kohale sõitnud Kerli Rohtla, kelle peres kasvavad lisaks novembris kaheaastaseks saavatele kolmikutest poistele ka kaks vanemat tütart. Rohtla lisas, et teiste vanematega suhtlemisest on olnud palju abi ja moraalne toetus on vähemalt sama oluline kui majanduslik toimetulek. Suvine kokkutulek on kolmikute vanematele hea võimalus tutvuda teiste peredega üle Eesti.

Laste päeva muutsid toredaks OÜ Batuudijussi poolt kohale toodud kaks suurt õhkbatuuti ning Eesti multifilmikangelane ja laste lemmik Jänku-Juss, kes korraldas erinevaid mänge ja võistlusi. Soovijad said endale ka näomaalingud disainer Evelin Vaherpuu poolt ning kogu melu jäädvustas ja perepilte tegi fotograaf Marilin Leenurm. Laua katmist toetasid: Teh-Ag puuviljaaed, Premia, Kommipomm, Põltsamaa Felix ja Nutri Kaubandus. Samuti tõi iga pere kaasa mõne küpsetise või grilltoitu ühislauale.

Lisaks kogemuste vahetamisele arutlesid lapsevanemad ka selle üle, mida peaks riigi tasandil muutma, et pisikeste kolmikute kasvatamine oleks peredele jõukohasem. „Meil on hea meel, et lastetoetuste reformi raames loodi lõpuks riiklik kolmikute sünnitoetus, mis annab uutele peredele täiendava ühekordse 680-eurose toetuse lapse kohta kolmikute sünni korral,“ ütles kokkutuleku peakorraldaja Kadri Sooberg ning lisas, et kuigi toetus on kindlasti peredele abiks, ei lahenda see tegelikult kõige suuremat probleemi.

Inimesel pole kolme kätt, et korraga sööta, mähkida või sülle võtta kolm sama vana ja samade vajadustega imikut. Paraku peab haiglast koju saanud naine üksi selle kõigega toime tulema, sest kehtivad õigusaktid võimaldavad vaid ühel vanemal jääda lapsehoolduspuhkusele sõltumata sellest, kas korraga sünnib üks, kaks või kolm last. „Järgmise sammuna näeme mitmike sünni korral lapsehoolduspuhkuse võimaldamist mõlemale vanemale. Kolmikud sünnivad üldjuhul enneaegsetena ja vajavad seetõttu erilist hooldust. Nendega tegelemine esimesel eluaastal on väga intensiivne ööpäevaringne töö ning ühele inimesele pole see kindlasti jõukohane,“ selgitas Sooberg.

Kolmikute vanemad tänavad südamest kõiki ettevõtjaid, kes on andnud omapoolse panuse perede kulude vähendamisse pakkudes soodustusi oma toodetele. Ühtlasi kutsuvad pered üles ka teisi ettevõtjaid kolmikute kasvatamist toetama.

Kolmikuid kasvatavad pered on koondunud sotsiaalvõrgustiku Facebook gruppi „Eesti kolmikud“, kus vahetatakse kogemusi mitmikraseduse ning laste kasvatamise teemadel ja toetatakse üksteist. Kõik kolmikute vanemad, kolmikud ja kolmikute ootajad on teretulnud grupiga liituma. Ühendusel on ka koduleht www.kolmikud.eu

Vaata fotosid: