Loomaaed tähistab lastekaitsepäeva 1. juunil suure perepäevaga, mis oma umbes 10 000 külastajaga on alati olnud loomaaia rahvarohkemaid päevi. Pilet maksab sel päeval 1 euro, eelkooliealistele ja üle 70-aastastele sissepääs tasuta. “Perepäeva kontseptsioon on lihtne — tahame pakkuda külastajatele, eriti lastele loomade vaatamise kõrval põnevat ja harivat tegevust,” ütles loomaaia metoodik Piia Haab.

Keskraamatukogu avab sel päeval loomaaias telgis looduse lugemissaali. “Looduse lugemissaalis on mõnus meisterdada, nuputamisülesandeid lahendada ja lihtsalt jalga puhata,” ütles Ivika Türkson linna keskraamatukogust. “Raamatud toob loomaaeda raamatukogubuss Katarina Jee, mis ootab huvilisi laste mänguplatsi läheduses linnutiikide vastas.”

Lugemissaal tegutseb kella 11-17. Päevakavas on näiteks raketiteadlaste teadusteater ja omatehtud nukkudega nukuteater, Segasumma suvila mängud Pipiga ja laste lugemisprogrammi “Suvi raamatuga” esitlus.

Pereväärtuste puu

Abilinnapea Arvo Sarapuu istutab kell 11 kängurude puuri juurde sümboolse pereväärtuste puu. Abilinnapea leiab, et nagu puu kasvatamist kujundab aednik, nii kujundatakse laste loodusearmastust loomaaias peatselt avatavas keskkonnahariduse keskustes. “On igati ootuspärane, et uus keskkonnahariduskeskus rajatakse just loomaaeda,” ütles Sarapuu. “Siin saavad kindlasti olema loodushoiu õppeks parimad võimalused. Laste kasvatamises võib tõmmata paralleeli loodusega — lapsed on nagu puud, mida me vajame, et meie elu oleks tulevikus parem. Kui pinnas on hea, sirgub tugev ja elujõuline puu. Kui laps kasvab hoolivas peres, kasvab temast elujõuline ja vastutustundlik isiksus.”

Puid istutavad ka Alar Tamm lastekaitse liidust, Jane Snaith MTÜ-st Igale Lapsele Pere ja Reili Rand lapse huvikaitse kojast.

Kui lapsed valitseksid

Muuseum Miia-Milla-Manda tähistab lastekaitsepäeva üritusega “Kui lapsed valitseksid maailma” 31. maist 2. juunini. Kolme päeva jooksul saavad lapsed sõna võtta ja kaasa mõelda oma õiguste, võimaluste ja vabaduste teemal — ning seda laste moodi. Osaleda saab töötubades, valmib laste loomelinnak ja valitakse lasteparlament. Põnevaid tegevusi jagub kogu perele, loenguid on ka lapsevanematele. Üritused kestavad kella 12-17, sissepääs muuseumipiletiga. Kontserdid ja etteasted toimuvad samuti muuseumi hoovis, kuhu pääseb tasuta.

31. mail kutsub Poola suursaatkond lastemuuseumisse osalema Janusz Korczaki raamatust “Kuningas Macius esimene” inspireeritud töötubadesse, kus räägitakse sellest, mis saab siis, kui laps valitsebki riiki. Oodatud on lapsed alates viiendast eluaastast, registreerumine mmmm@linnamuuseum.ee või tel 6017057.

Mustamäe tähistab lastekaitsepäeva tasuta koguperefestivaliga Männi pargis 1. ja 2. juunil, kus päevajuht on Pipi Pikksukk. “Lastesõbraliku Männi pargi territooriumile rajatakse mänguline ja võistluslik festivalikeskkond, kus jätkub põnevat tegevust igas vanuses külastajale,” rääkis linnaosa avalike suhete peaspetsialist Lea Arme. “Ees ootab atraktiivne lavaprogramm pargi laululaval ning võistluste ja mängude programm samas pargis.”

Hiiglaslikud batuudid

Esimesena astub kell 11.30 lavale Lasnamäe muusikakooli puhkpilliorkester. Näha saab veel Mustamäe laste loomingu maja akrobaatikaklubi Twister etteastet, idamaiseid tantse jpt.

1. juunil kell 17 annavad Männi pargis kontserdi Mait ja Mikko Maltis ning 2. juunil Ivo Linna ja Antti Kammiste.

“Samaaegselt lavaprogrammiga toimuvad festivalil mängud ja võistlused, millest saavad osa võtta kõik külastajad sõltumata vanusest,” lisas Arme. “Festivali tõmbenumbriks on batuutide müramislinnak, kus lapsed ülisuurte mõõtmetega batuutidel oma energiaakud algavaks suveks ääretasa täis saavad laadida!”

Lisaks saavad lapsed ratsutada ponidel ja hobustel, sõita elektriautodel ja lasta näomaalijatel oma lõbusad näod veelgi lõbusamaks maalida. Festivali päevajuht on Pipi Pikksukk. Sissepääs on kõigile tasuta.

Mustamäe avatud noortekeskuse noorsootöötajad aga plaanivad viia noored 1. juunil Harjumaa põnevatele matkaradadele. Kännukuke raamatukogu ootab 1. juunil algusega kell 12 üllatusterohkesse lastetundi “Tere, suvi”.

Tallinn Card loosib loomaaias auhindu

Linna ettevõtlusamet tutvustab perepäeval Tallinn Cardi, mida lastekaitsepäeval saab loomaaiast osta 30% soodsamalt. Linna külalisele ja elanikule mõeldud pilet teeb pealinnaga tutvumise lihtsaks, mugavaks ja meeldejäävaks ning aitab säästa raha ja aega. Samal päeval saab Tallinn Card 15-aastaseks ning tähistab loomaaias avatud telgis ühtlasi kõikide sõpradega oma sünnipäeva. Peost võtab osa ka Vana Toomas, kes loosib auhindu ja jagab teavet linna huviväärsuste kohta. Tallinn Cardi paketti kuulub sada tasuta ja sooduspakkumist.