Mediteeri iga päev

Joogalainele häälestumiseks võib kasutada meditatsiooni, mida saad edukalt praktiseerida ka ilma võimlemisharjutusteta. Sule silmad, suuna tähelepanu oma kehale ning keskendu hingamisele. Hinga sügavalt ja rahulikult. Istu nõnda vähemalt viis minutit iga päev, kui soovid, siis kauemgi. Meditatsioon rahustab ja tugevdab närvisüsteemi, eriti siis, kui regulaarselt praktiseerida.

Venita

Suur osa joogaharjutusi on tegelikult venitused. Siruta end sirgu väikeste pauside ajal tööpäeva jooksul või ringuta hommikuti pärast ärkamist mõnuga nagu kass. Venitused mõjuvad lülisambale hästi ning kindlustavad ilusa rühi. Samuti aitab sirutamine lihaseid kauniks trimmida.

Mine varakult magama

Kujunda harjumus varakult uinuda, soovitavalt juba kell 9 või 10 õhtul. Idamaistes õpetustes, mida kinnitavad ka mitmed tänased teadusuuringud, hinnatakse kõige väärtuslikumaks und enne keskööd. Just sel ajal puhkab ja taastub inimene psühholoogiliselt kõige paremini. Samuti aitab vara magama minemine hommikuti koiduvalguses loomulikult virguda, mida samuti väga tervislikuks peetakse.

Tasakaalusta tegemisi

Joogas järgneb igale harjutusele selle vastandharjutus, et keha ja meeli tasakaalus hoida. Näiteks seljapainutusele kõhulihaste treenimine, turiseisule rahulik lõdvestunud painutus matil põlvitades. Sama põhimõtet on nutikas kasutada ka teistes tegemistes. Kiire ja pingelise töölõigu järel võta ette midagi mõnusat ja rahulikku, pärast ebamugava asjatoimetusega hakkama saamist premeeri end millegi eriti meeldivaga. Kui elu yin ja yang palli teadlikult kujundada, paistab sombusemalgi argipäeval sinu südames peagi päike ja rahulolu kumab näoilmes. Õnnelikud inimesed on teatavasti ilusad inimesed.

Loobu raskestiseeditavast toidust

Joogapraktikast inspiratsiooni ammutades ei tarvitse ilmtingimata taimetoitlaseks hakata, kuid liiga rasvase ja raskestiseeditava toiduga on mõistlik piiri pidada küll.

Hinga rahulikult

Hingamine on elu alus, seda lausa sõna otseses mõttes. Tee aeg-ajalt hingamisharjutusi, tõmmates nina kaudu sügavalt õhku sisse ning seejärel samamoodi välja hingates. Hinga aeglaselt. Lisaks paremale enesetundele aitab see harjutus emotsionaalse pinge korral ka kiiremini rahuneda.

Aeglusta tempot

Tark ei torma, teadsid nii elutargad vanad eestlased kui iidsed joogid. Asu tegutsema alles siis, kui kiirustamise tunne on möödas. Veel parem on toimetada aga nõnda, et suurt kiiret ei tekigi. Tempo aeglustamiseks piisab vaid oma mõtetevoo teadlikust rahustamisest. Juba üks minut mediteerimist või ka lihtsalt sügavate hingetõmmete saatel kümneni lugemine aitab märgatavalt rahuneda ning palju rõõmsameelsemalt ja tulemuslikumalt tegutseda.

Neljas rahvusvaheline Joogafestival Haapsalus toimub 18.-19. juulil. Selle suve Joogafestivalil on esindatud 12 põnevat joogastiili, parimad õpetajad, väemuusika, ekstaatiline tants, taimne toit, tervisekaupade basaar ja lasteprogramm. Vaata ka www.joogafestival.ee