Tänase seminari viimane esineja, koolitaja ja Tartu Ülikooli arstiteaduskonna üliõpilase Kadi Helme ettekanne kannab pealkirja “Maailm meie sees” ja siin vaadeldakse meeste tervist eriti põhjalikult ja juba looteeast peale! Toome mõned sellised faktid välja, mis kõik naised võiksid kõrva taha panna.

  • Raseda eluviis mõjutab poisslapse viljakust tulevikus. Näiteks kui ema suitsetab raseduse ajal, vähendab see mehe viljakust umber 21 %.
  • Samuti mõjutab viljakust kasvuiga. Näiteks kui poiss kannab kaua mähkmeid (tänapäeval on paraku tavaline, et ka kolmeaastasel on veel mähkmed), ei ole munandite kasvukeskkond hea — temperatuur on liiga soe ja see võib vähendada mehe tulevast viljakust.
  • Viljakust vähendab ka ülekaalulisus kasvueas. Mõttemall “paks laps on ilus laps” vajaks korrigeerimist. Lisaks viljakuse mõjutamisele võib ülekaalulisus ju ka diabeeti põhjustada.

Naistekas paneb kõikidele praegustele ja tulevastele emadele südamele: olge ise tervislikud ja kasvatage oma poegi sama tervislikult!