Näitusega kaasneb filmiprogramm „Impressionismi lätetel”, mille raames linastuvad Kumu auditooriumis novembrikuu jooksul dokumentaalid „Courbet’ maailm” (2007, rež Romain Coupil), „Hollandi valgus” (2004,rež Pieter-Rim de Kroon ja Maarten de Kroon) ja „Impressionismi sünd” (1994, rež Jean-Paul Fargier).

Normandial on moodsa kunsti ajaloos tähelepanuväärne koht. Alates 19. sajandi algusest tõusis see piirkond nende kunstnike huviorbiiti, kelle looming valmistas ette moodsa kunsti — impressionismi ja fovismi — sündi. Normandias said kokku parimad prantsuse maastikumaalijad.

Innustunud sealsetest pinnavormidest, valguspeegeldustest ja õhuvirvendustest, püüdsid nad hetkemuljeid jäädvustades väljendada universaalseid tõdesid. Et uut luua, tuli maalida vabas õhus, uurida Normandia rannavee helke ja sisemaa värve, merd ja taevast. Kunstnikud otsisid loomingulise inspiratsiooni allikaid Trouville’ist ja Dieppe’ist, Ėtretat’st ja Roueni ümbrusest, Le Havre’ist ja Seine’i jõe kallastelt. Just neis paigus maalitud piltidel sünnib otse vaataja silme all impressionism.

Näituse Eestisse toomist on toetanud ja selle korraldamisele kaasa aidanud Alam-Normandia maavolikogu, Prantsuse Vabariigi Suursaatkond ja Prantsuse Kultuurikeskus Tallinnas, Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium ning näituseorganisatsioon Les Flux des Arts.

Juuresoleval fotol on maal Eesti Kunstimuuseumi digikogust