VASTUS:

Tupeseen ei ole suguhaigus ega günekoloogiline haigus, see on 21.sajandi elustiiliga kaasnev probleem. Tupeseene ägenemine on seotud elustiiliga, ravimite tarvitamisega, antibeebipillide tarvitamisega, stressiga, pesuvahenditega, pesukaitsetega, sünteetilise pesuga, stringidega, ülikitsaste riietega, kõrgenenud veresuhkruga, kehvveresusega, alakaaluga, ülekaaluga, toitumisega — liiga magusad toidud jpm-ga. Seetõttu sõltub palju elustiilist, hügieenist, vanusest, eriti aga üldisest organismi immuunsusest ehk vasupanust. Tupeseene ägenemise põhjusteks on tavaliselt
-vähene hügieen
-liigne hügieen leeliseliste vahenditega
-vahekord (uus vahekord)
-erinevad või uued partnerid
-rohke ja põhjendamatu ravimite tarvitamine (eriti antibiootikumide tarvitamine viirushaiguste puhul, kuhu nad ei toimi)
-pikaaegne pillide tarvitamine
-vanuse tõustes väheneb loomulik naissuguhormooni östrogeeni tase, organism ei suuda glükogeenist toota küllaldaselt piimhapet tupe normaalse pH tagamiseks
-tegemist võib olla ka allergiliste faktorite mõjuga:pesu, pesuvahendid, lateksallergia preservatiividest, erinevad määrded ja lubrikandid jm.

Haiguse ägenemise vältimiseks tuleb vältida ägenemise põhjusi! Normaalne hügieen on pesta lahkliha ja väliseid suguelundeid 1-2 korda ööpäevas ja iga päev vahetada aluspesu. Liigne hügieen on pesemine üle 3 korra ööpäevas kasutades liiga leeliselisi vahendeid, mida reklaamitakse.
APTEEKIDE KÄSIMÜÜGIS ON SAADAVAL: intiimpesugeelid, -vahud, Klotrimasool kreem, tupekuulikesed Ecocillin, põletikevastane geel Actigel jm. Enne arsti poole pöördumist kasutage kõiki võimalusi ja muutke oma elustiili. Kui apteegis olevatest vahenditest abi ei saa, siis tuleks pöörduda naistearstile.

Parimatega
ämmaemand Anna-Liisa Kõva
www.lelumari.ee