• Me ei näe puuvillaistandusi oma meeletu vee- ja väetisetarbimisega.
  • Me ei näe õmblustšehhe pea olematute töötingimuste ja pikkade tööpäevadega.
  • Me ei näe lapstööjõudu ega orjatööd.
  • Me ei näe jäätmekäitlust, mis ohustab nii keskkonda kui inimesi.
  • Ja kindlasti ei näe me hankeläbirääkimisi, kus heade kavatsuste kõrval loeb ennekõike kiirus ja hind.

Tooraine

Puuvillatööstus, mis hõlmab vaid väikse osa maailma põllumaast, tarbib ligikaudu 25% maailma väetisetoodangust. Veekulu 1 kilogrammi puuvilla kasvatamiseks on samuti suur — keskmiselt 10 000 liitrit. Muud materjalid, olgu selleks siis naftapõhine fliis või loomanahast kingad, on samuti seotud mitmete küsimärkidega alates taastumatute loodusvarade kasutamisest kuni loomade väärkohtlemiseni kasvandustes.

Töötingimused

Rõivatööstuse köögipool ehk töötingimused jõuavad tavatarbija teadvusse seoses õnnetustega, mis õmblusvabrikutes juhtuvad. Tihti pole vabrikutes turvanõudeid täidetud, varuväljapääsud on lukustatud ning põlengute või varingute puhul ei pääse töötajad hoonetest välja. Üks suurimaid viimaste aastate katastroofe toimus 2013. aastal, kui Bangladeshis Rana Plaza rõivavabriku varingus hukkus üle 1000 inimese.

Kuid kokku kukkuvate hoonetetagi on töö õmblustsehhides raske. Kuigi ametlikult on tööpäevad 8-10 tunnised, peavad töötajad tegema igapäevaselt ületunde, mis venitavad tööpäevad 16-tunniseks.
Tõenäosus ületundide eest lisatasu saada on väike, sest seda ei panda kirja — aruanded tellijatele peavad ju näitama, et inimene töötas vaid lubatud arvu tunde.

Rõivabrändide vastutus

Ühelt poolt tahaks tuntud rõivabrändid olla vastutustundlikud ja tagada inimväärsed töötingimused ja palgad, kuid teisalt on kiirmood oma nime vääriline ehk kiirus on see, mis loeb. Ajavahemik, mis kulub tellimuse esitamise hetkest rõivaste poodi jõudmiseni muutub aina lühemaks. Hanke võidab see, kes suudab kõige kiiremini uue kollektsiooni valmis teha — ja seda enamasti töötajate uneaja arvelt.

Lahendused:

  • Eelista kvaliteeti kvantiteedile. Kapid ei ole kummist ning rõivad, mis kestavad aastaid, aitavad vähendada ületootmist.
  • Kujunda oma unikaalne stiil, mis ei sõltu kiirmoest. Väike must kleit, mida erinevate aksessuaaridega värskendada, on kahtlemata klassikaline näide, kuid sama kehtib mugavate teksapükste, praktiliste üleriiete ning kvaliteetsete jalatsite kohta.
  • Teise ringi riided. Vii oma seismajäänud riided rõivaste kogumiskohtadesse ja ostle second hand poodides. Kasu on mitmekordne — sinu äraantud rõivaste eluiga pikeneb, kui keegi teine neid kannab. Uute loodusressursside kasutuselevõtt väheneb. Värvijäägid ja muud mürkained on rõivastest eelmise omaniku poolt välja pestud.
  • Uuri oma lemmikbrändi tegevust. Kirjuta neile ja küsi tarneahela, puuvilla päritolu ja töötajate töötingimuste kohta. Vaata terveilm.ee lehele, seal on näidiskiri ning paljude brändide kontaktid kirjas.

2015. aasta 24. aprillil tähistati teist korda rahvusvahelist Moerevolutsiooni päeva, et tõmmata avalikkuse tähelepanu rõivatööstuses toimuvale. Kuupäev valiti 2013. aasta Rana Plaza katastroofi mälestamiseks.

VAATA LISA #whomademyclothes

Jaga
Kommentaarid