Mehed on organismi kaitsva immuunsuse poolest nõrgemaks sugupooleks, sest naiste immuunsüsteem on ründavam ja toodab rohkem kaitsvaid antikehi. Ka terviseprobleemide korral kipuvad mehed neid oma teada jätma ja vaikselt kannatama.

Kõige sagedasemad meeste probleemid on kuseteede- ja eesnäärmepõletik, mille ravimatuse korral ähvardab mehi haigestumine kroonilisse prostatiiti või eesnäärmevähki. Vanemas või keskeas võivad lisanduda potentsihäired. Leidub palju teaduslikke uuringuid toiduainete mõju kohta eesnäärmevähi ennetamisel ja ravil.

Uuringutest ilmneb, et prostatiidi ennetamiseks peavad meeste toidulaual olema järgmised toiduained:

KÜLMPRESSITUD KÕRVITSASEEMNEÕLI

Eesnäärmehädade ennetamiseks on parim vahend külmpressitud kõrvitsaseemneõli. Kõrvitsaseemneõli sisaldab rohkelt tsinki, mis tugevdab immuunsüsteemi, parandab nahka ja mõjutab eesnäärme funktsioone. Lisaks sisaldab õli beetasteroole, mis on oma olemuselt sarnased androgeenidele ja östrogeenidele. Beetasteroolid suudavad alandada halva kolesterooli taset ja takistada eesnäärmekoe vohamist. Kõrvitsaseemneõli mõjub hästi ka maksale ja sapile ning sellel leitakse olevat kergelt antiparasitaarne mõju.

Ühes kliinilises katses anti 47le kroonilist eesnäärmepõletikku põdevale mehele 12 kuu jooksul 320 mg (ehk üks väike teelusikatäis) kõrvitsaseemneõli päevas. Teine grupp mehi sai platseebot. Platseebogrupis ei täheldatud mingeid muutusi. Regulaarselt kõrvitsaseemneõli tarbinud grupis paranesid tervislikud näitajad 3 kuu pärast ja urineerimise hulk 6 kuu pärast. Lisaks sellele katsele on tehtud mitmeid teisigi sarnaseid uuringuid. On jõutud järeldusele, et iga mees võiks tarbida 2 tl kõrvitsaseemneõli päevas. Terapeutilised doosid juba välja kujunenud eesnäärmepõletiku korral algavad aga 1000 mg-st (3 tl) päevas (sellised juhud nõuavad muidugi ka arsti konsultatsiooni).

Kõrvitsaseemneõli mõjub hästi ka menopausis naistele. Testgrupis 35 naisega, kellele anti päevas 0,5tl kõrvitsaseemneõli, märgati 12 nädala möödumisel halva kolesterooli alanemist, arteriaalse vererõhu alanemist, olulist menopausi sümptomite (kuumahood, peavalu, liigesevalud) vähenemist.

TOMAT

Teaduslikku kinnitust on leidnud fakt, et tomatis sisalduv bioaktiivne aine lükopeen vähendab normaalsete rakkude võimalust muutuda kasvajalisteks. Samuti muudab see mõningal määral meessuguhormoonide regulatsioone eesnäärmes. On huvitav, et erinevalt enamikust toiduainetest on töödeldud tomatiproduktide vähki ennetav toime tugevam kui värskel tomatil. Arvatakse, et töötlemise järel paraneb lükopeeni biokättesaadavus. Mitmed epidemioloogilised uuringud on näidanud, et tomatiproduktide igapäevase tarvitaja risk eesnäärmevähi tekkeks võib olla kuni kolmandiku võrra väiksem kui mittetarvitajal.

LINASEEMENEÕLI ja LINASEEMNED

Linaseemneõli on oluline toiduaine kõigile, kuid eluliselt vajalik meestele. Selle kõige väärtuslikumaks omaduseks on asendamatute rasvhapete (oomega3- ja oomega6-rasvhapped) sisaldus, mis on kaks korda suurem kui kalaõlis.

Kuna linaseemned sisaldavad pea 27 erinevat antikantserogeenset ainet, siis aitavad need võidelda ka eesnäärmepõletikuga ja pidurdada vähirakkude arengut. Linaseemnete eripärase maitse tõttu võib neid kasutada näiteks toorsalatites ja küpsetistes või lisada pudru sisse.
Linaseemned sisaldavad rohkesti limaaineid, ka linamariini, millest organismi eraldub veidi sinihapet. Linaseemnete vähene mürgisus kaob kuumutamisel ja õli valmistamisel. Kui linaseemneid kasutada keetmata kujul väikeses koguses, siis organismile ohtu olla ei tohiks — vähemalt seni pole toitumisteadlased sellest suurt probleemi teinud.

Seega on soovitatav päevas tarvitada 1-3 sl linaseemneid. Kui linaseemneid korraga kasutada juba üle 3sl päevas, siis teeb nendest vabaneva mürgise sinihappe hulk organismile tõenäoliselt ka kahju. Alternatiivina võib kasutada linaseemneõli, mis sinihapet ei sisalda (1-2 tl päevas). Linaseemneõli tuleb kindlasti säilitada külmikus (säilib kuni 2 kuud) ja sellega ei tohi praadida (kuumutamisel tekivad vähki tekitavad kantserogeensed ained).

Kõige parem on linaõli lahustada pooles klaasis vees, kuhu lisada mõrkja maitse neutraliseerimiseks tilgake sidrunimahla. Linaseemneid ja linaõli ei soovitata maksakivide, sapipõiepõletiku, ägeda soolepõletiku või soolesulguse korral.

TŠILLI

Viimase aja uuringutest selgub, et tšillis sisalduv kapsaitsiin lausa tapab eesnäärmevähi rakke, igal juhul pidurdab nende arengut. Kindlasti on see teravamaitseline taim kasulik ka profülaktika mõttes.

BROKKOLI

Meestele peetakse äärmiselt soovitatavaks brokkoli söömist — iga mees peaks seda paar korda nädalas endale lubama. Ka tema sugulane lillkapsas on toimelt lähedane.

KIBUVITSAMARJAD või KIBUVITSAPULBER

Marjad on rikkad A, D, C ja E, samuti K ning PP vitamiini poolest. Mineraalainetest sisaldavad rohkesti rauda. Kibuvitsamarjades leidub veel flavonoide, lükopeeni (nagu tomatiski), luteiini ja zeaksantiini (kasulik silmadele), karoteene, kaltsiumit, fosforit ja rauda. Lisaks sisaldab ta looduslikku pektiini, mis hoiab seedesüsteemi heas korras.

Kibuvitsamarjad suurendavad uriinieritust, mõjuvad hästi põiele ja vähendavad vedelikupeetust. Kibuvitsa pulbrit võib proovida abivahendina kõhulahtisuse korral. Kibuvitsa kasutatakse ka liigeste töö tugevdamiseks ja artriidi ning liigesehaigustega kaasnevate probleemide leevendamiseks. Täiskasvanu annus on 5-10 g päevas, jagatuna kahte doosi. Kibuvitsa võib kasutada teena, kuhu lisada mett ja/või natuke sidrunimahla. Juua soojalt enne sööki. Kui kibuvitsapulbrit segada porgandimahlaga, saab inimene sealt kätte kõikide tähtsamate vitamiinide päevase normi. Kõrge A vitamiini sisalduse tõttu ei tohi kibuvitsaga liialdada, et maksa mitte üle koormata.

MESILASÕIETOLM

Mesilaste toodetud õietolm on otsekui kingitus meestele. Mehed peaks seda tarvitama vähemalt 2 tl päevas kas joogis, salatites või meega segatult võileiva katteks.

Neid ja teisi kasulikke loodusande tuleb meeste toidus eriti arvestada, kuid kindlasti ei pea mees eraldi toidusedeli järgi toituma, sest nimetatud toiduained on kasulikud kõigile.

MEHE TERVISE ALUSTALAD

• tugevdada immuunsüsteemi, süüa võimalikult palju aedvilju;
• vähemalt neli söögikorda päevas;
• vältida õhtuti rohket vedelikutarbimist;
• tarvitada võimalikult palju toormahlu, eriti kasulik on tomati- ja kõrvitsamahl;
• tarvitada linaseemneid (mitte üle 3 dessertlusikatäie päevas) või linaõli (hommikuti 1 dessertlusikatäis);
• tarvitada toiduks regulaarselt tomatit ja sellest valmistatud tooteid, seejuures juua 1 kl tomatimahla päevas;
• süüa iga päev sibulat ja küüslauku, kas toidu sees või võileiva peal;
• tarbida rohkesti kaunvilju ja erinevaid kapsaid, eriti kasulik on brokkoli;
• süüa rohkelt punapeeti, eriti kasulik koos küüslauguga;
• välistada sool ja liialt rasvane toit;
• tarbida metskibuvitsamarju ja mahedalt kasvanud viinamarju;
• juua rohelist teed ja ravimtaimede teed, kasuks tulevad ka apteegis müüdavad põieteed, neeruteed, diureetiline tee jm;
• piirata punase liha, piimatoitude, magusa ja rasvase toidu ülemäärast tarvitamist;
• süüa toitu, mis sisaldavad rohkelt E- ja D-vitamiini (vähendavad haigusriski), mille allikateks on kala, kalamaksaõli, maks, kanamunad, juust, seened, pärm, rafineerimata taimeõlid, seemned, pähklid, oliivid, täisteratooted, lehtsalat, porgand, tomat, paprika;
• süüa tsingirikkad toiduained (lisavad mehele seksuaalset võimekust)
• süüa toitu, mis sisaldab seleeni (vähendab eesnäärmevähi riski); seda leidub seentes, mereandides, lihas, teraviljades, hernestes ja munades.

Allikas: Bioblogi