Ma ei mäleta oma esimest koolikotti. Oli ilmselt mingi tavaline ranits, täpselt samasugune nagu kõikidel teistel. Teine koolikott oli mul aga eriti uhke — Soomest toodud neoonvärvides, kilpkonna pildiga ja kahe lukuga! Selle kotiga olin päris tükk aega oma klassi kõige lahedam tüdruk! Kott oli üsna pisike, sinna mahtusid hädapärast ära vajalikud õpikud ja vihikud, üleliigset träni sinna sisse toppida ei saanud. Ei olnud sel kotil mingeid erilisi pehmendusi ega tugevdusi, õlarihmad olid täiesti tavalised, kuid see ilus kollane-roosa-roheline kott teenis mind ausalt.

Markusele koolikoti valimine tundus mulle veel paar kuud lihtsamast lihtsam — lähen poodi ja võtan mingisuguse. Mul ei olnud mingeid erisoove kotiga seoses, peaasi, et asjad ära kannab ja natuke rohkem kui kolm kuud vastu peab. Ja siis selgus, et nii lihtne see asi siiski pole. Meid (õigemini Markust) valgustas Jänku-Juss, Markuse suur sõber ja iidol, kes teatas, et lapse koolikott peab kindlasti olema ergonoomiline ehk tugevdatud ja polsterdatud seljaosaga ja laiade õlarihmadega, muidu on aasta lõpuks lapse selg kõver ja tervis tuksis.

Okei, mõtlesin, kui ranits, siis ranits, võtame siis mõne sellise. Oeh. Tuli välja, et ergonoomilised ranitsad on esiteks hiigelsuured ja juba kott iseenesest kaalub terve kilo, teiseks on valik pööraselt lai ja kolmandaks maksavad need täiesti hullumeelse summa. 50-150 eurot ainult koolikoti eest? Misasja? Tunnistan, et ma ei olnud varem koolikoti hinnale üldse pikemalt mõelnud, kuid pidasin optimaalseks hinnaks sellisele tootele umbes 20-30 eurot. 

Kas tõesti on tavaline seljakott lapse tervisele siis nii kohutavalt kahjulik? Ostsime eelmisel aastal Markusele lasteaias ja trennis käimiseks väga korraliku Nike`i seljakoti, mis on minu meelest piisavalt suur, viisakas ja “tervislik” ka koolis käimise jaoks. Sinna mahuvad sisse ka suuremad õpikud ja töövihikud ning kott ise kaalub umbes paarsada grammi. Pealegi — Markus elab kooli kõrval ja trennis hakkab ta vähemalt esialgu käima autoga ning tal ei ole vaja koormaid seljas kanda. Kui ta peaks kooli minema bussiga ja pärast sealt jala pika maa trenni kõndima, siis oleks ilmselt ergonoomilise koti ost põhjendatud, aga 300 meetri läbimiseks...ma ei tea.

Lugesin veel natuke erinevaid perefoorumeid ning sai selgeks, et anonüümsed kommentaatorid jätavad pigem söömata kui lapsele ergonoomilise ranitsa ostmata. Ükski teine ranits peale Herlitzi  ja Jeva ei tule kõne allagi ja emad, kel pole võimalust 100 eurot koti eest välja käia, ei hooli kommentaatorite meelest oma lastest absoluutselt. Perekooli foorum on ikka tõesti uskumatu koht, tundub, et seal käivad kommenteerimas ainult kõige rikkamad...

Otsustasin lõpliku otsuse langetamise paar nädalat edasi lükata, siis on mul puhkus ja aega pikemalt süveneda ja uurida, kuid mu ülimalt põhjalik abikaasa tegi meile üllatuse ja tuli ühel päeval ranitsaga koju. Tema oli veetnud pool päeva erinevaid infomaterjale lugedes ja internetis surfates ning otsustanud, et lapse tervisega riskida ei tohi ning ergonoomilise seljakoti ost on põhjendatud. Loodetavasti on tegu kvaliteetse ranitsaga, mis peab vastu kauem kui ühe aasta.

Markus sai endale piraatidega ranitsa firmalt Toito Wear (vaata pilti SIIT) ja tema nägu lõi kotti esimest korda nähes särama. "Kas see on ergonoomiline?" küsis ta asjatundlikult ja saades jaatava vastuse, noogutas rahulolevalt. "Jänku-Juss ütles ka, et peab olema ergonoomiline, siis ei lähe selg kõveraks," selgitas ta. Kotil on üks suur sahtel, mille sees on õpikute ja vihikute eraldamiseks eemaldatav vahesein. Ees on väiksem sahtel, kuhu saab panna näiteks pinali. Külgedel kaks väiksemat taskut näiteks joogipudeli või võtmete jaoks. Kaasa tuli veel ümmargune pinal, rahakott, jalatsi- või trenniasjade kott ja vihmakile.

Markus käib nüüd oma seljakotiga uhkelt mööda tuba ringi ja tahab muudkui kooli mängida. Mis teeb mulle ainult rõõmu, sest kooli vastu ei ole ta siiani erilist huvi üles näidanud, pigem on olnud märgata väikest vastumeelsust. Aga sellest juba järgmises blogis teisipäeval.

Senikaua kirjutage kommentaaridesse, milline koolikott teie lapsel on ja kas ergonoomilise ranitsa ost on end ära tasunud.