Vastab dr. Triin Kunsing, Kliinik 32

Hambaaukude tekkimisel on olulised hügieeniharjumused, hügieenivõtete kasutamise vilumus ning toitumisharjumused. Hambaid on oluline puhastada 2 korda päevas (hommikul enne sööki ning õhtul vähemalt 30 minutit pärast sööki) ning hambaniiti kasutada vähemalt üks kord päevas. Kui hambaid ei puhastata või ei tehta seda korralikult, jääb hammaste pindadele (eriti hammaste vahele) hambakatt. Katt koosneb toidujääkidest ning bakteritest. Söömisel tekib tänu bakterite elutegevusele suus happeline keskkond, mis kahjustab hambaid. Puhtad hambad suudavad happekahjustusele vastu panna ning umbes 30 minuti möödudes söömise lõpetamisest hakkab suus taastuma jälle neutraalne keskkond. Katuga kaetud hambapindadel aga on vastupanuvõime happerünnakule oluliselt väiksem ning augud on kergemad tekkima.

Hambaaukude tekkimise aeglustamiseks ja vähendamiseks on oluline omada kindlaid toidukordi, mille vahe on vähemalt 3 tundi. Toidukordade vahepeal tuleks kasutada joogiks vett. Kõige kahjulikum on hammastele pidev näksimine kuna sel juhul ei saa suus neutraalne keskkond üldse tekkidagi ning happerünnak toimub suure osa päevast.

Soovitan Teil läbi mõelda oma toitumisharjumused ning hoolikalt lisaks pesemisele iga päev ka hambaid niiditada.