Pühade ajal on kõike liiga palju: lõpetamata töid, süüa, juua, inimesi, kingitusi… Ka hulk üritusi, mis võtavad energia ja aja. Kõik on kuhjunud lühikese aja peale.

Üks hea asi pühadestressi juures on, et seda on võimalik ette ennustada. Mõned soovitused pühadestressi leevendamiseks.

  • Kõike mõõdukalt. Liigsel stressil on halb mõju nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele. Isegi kui kõik pühadetoimingud on meile meelepärased, ei tohiks unustada, et meie jõuvarudel on piirid. Paljud on kogenud tunnet, kus pühade järel soovitakse tööle minemise asemel hoopis puhata. Selle asemel et jõuvarusid taastada, oleme end hoopis väsitanud.
  • Ära oota ebareaalset. Tihti seame endale liiga kõrgeid eesmärke. Soovime, et seekordsed pühad oleksid täiuslikud — mitte midagi ei tohi minna valesti, me ei taha valmistada teistele pettumust. Paraku tuleb ikka ette ootamatusi. Halva enesetunde ennetamiseks tasub meenutada eelnenud pühi. Kas ka praegu paistavad varasemad ebaõnnestumised katastroofilised või pigem naljakad ja toredad meenutada? Mis on olulisem: kas see, et kõik ei läinud nii nagu plaanis, või see, et pere oli koos?
  • Väldi kingitustega seotud muret. Üks suur stressiallikas on kingituste tegemine. Hea oleks leppida kokku, kas kõik ikka peavad kõigile midagi kinkima või saab igaüks ühe suurema kingituse. Veel parem, kui kogu pere (miks mitte ka sõpruskond) saaks osaleda mõnes ühistegevuses. See jääb kõigile kauaks meelde ja aja, mis muidu oleks kulunud kaubanduskeskuses, saame veeta lähedaste seltsis. Lõpuks on emotsioonid need, mida kogume.
  • Hinda oma jõuvarusid realistlikult. Koristamine, kaunistamine, söögi valmistamine ja suur hulk muid töid ei pea olema ainult ühe inimese õlul. Vali tegevus, mis sulle kõige rohkem meeldib, ning ära karda muid toimetusi teistele delegeerida. Ka söögitegemist võib jagada — kellele meeldib magusate ning kellele soolaste roogade valmistamine.
  • Luba enesel öelda „ei”. Sa ei pea kõike ise tegema ning kõikjale jõudma. Sul on vaja aega ka enda jaoks. Võta jõuga aega näiteks teha rahulik jalutuskäik värskes õhus, et pea saaks selgineda. Või istu tugitooli ning kuula oma lemmikmuusikat, hinga rahulikult ja sügavalt. 10–15 minutist on abi ning selle aja leiad ikka. 
  • Ära unusta magada! Mõni asi võib ka homseks jääda, mitte midagi ei juhtu.