Kõige elementaarsemgi pole kasutusel

Tervelt 30% Eesti elanikest ei kasuta oma kodu ja lähedaste kaitseks mingeid turvameetmeid: ei turvauksi, -lukke, rääkimata koduvalvest. Kõige efektiivsemaks kaitseks sissemurdmiste korral peetakse aga just valvesüsteeme. Neid ei ole eestlased aga väga varmad kasutama — kui näiteks Iirimaal on valvesüsteem igas teises kodus, siis Eesti leibkondadest kasutab koduvalvet vaid 7%. Seega — reisil või mitte, elementaarsed abinõud varaste eemal hoidmiseks jäävad samaks.

Valmistudes reisiks

  • Kui kavatsete kodust pikemalt eemal viibida, ära levita seda infot suvaliste inimeste seas — eriti sage koht selliseks libastumiseks on sotsiaalmeedia. Kõikvõimalikud teated oma reisile minekust, aga ka reisilt postitatud pildid, sign-inid kaugetes kohtades, attendimine üritustel, mis toimuvad kodust kaugel, annavad varguseplaaniga inimesele väga häid viiteid selle kohta, millal te oma kodu ei valva.
  • Looge naabritega sõbralikud suhted ja vahetage kontaktandmeid. Kui naabritega on usaldusväärsed suhted, teavitage neid oma pikematest kodust ära olekutest. Kui (usaldusväärne) naaber teab, et oled ära, siis on ka tema ilmselt tähelepanelikum, kui näeb kedagi sinu reisi ajal sinu õues askeldamas. Leppige kokku, et ta „ebaeestlaslikult” topiks oma nina asjadesse, mis sinu äraolekul su õues või ukse taga toimuvad.

Reisi ajal

  • Organiseerige nii, et keegi käiks vahepeal teie postkasti tühjendamas, muru niitmas, lehti riisumas, lund lükkamas jne — kõrvaldage ilmselged märgid sellest, et kodu omanik viibib eemal.
  • Vargale hoovi tööriistade jätmine pole mõistlik. Soovitame maja ümbrusest ära koristada kõik võimalikud abivahendid, mida varas saaks kasutada majja tungimisel. Pole harvad juhud, kui kellegi koju on sisse ronitud redeli abil, mille olete aeda õunapuu juurde unustanud

Valveteenusest

On igati mõistlik, et usaldad reisi ajaks oma kodu valveteenuse pakkuja kätte nagu muul ajal, kui viibid kodust eemal (nt päeval tööl, õhtul väljas vms) — reisi ajal lihtsalt kauemaks. On aga mõned asjad, millele tasuks tähelepanu pöörata enne minekut.

  • Hooldamata seadmed on kasutud. Ärge lootke hooldamata seadmete peale. Et olla kindel valvesüsteemi töökindluses, laske seadmeid hooldada vähemalt kord aastas. Vastasel juhul ei pruugi süsteem olla töökorras ning teade sissemurdmisest ei jõuagi patrullini, kes tuleks häire korral teie vara päästma.
  • Tea oma võimalusi. Ära unusta valvesüsteeme kasutada abihoonetes, keldriboksides ja panipaikades. Valvesüsteemi on võimalik lisada ka mitmeid lisaturvalisust tagavaid seadmeid, näiteks veelekkeid või ruumides järsku temperatuurimuutust avastav andur või sisesireen, mis muudab vargal varjatult tegutsemise ebamugavaks.
  • Ärge unustage kodu valve alla ja ust lukku panna. Nii naljakas kui see ei tundu, võib selline „pisiasi” reisituhinas meelest minna. Kuna reisile siirdumine viib inimesed oma rutiinist välja ja on sageli seotud kiirustamise ja paljude asjade meeles pidamisega, võiks teha endale varakult n-ö kontrollnimekirja asjades, mis enne koduuksest välja astumist üle vaadata.

Allikas: Julge hoolida