Mullilised gaasijoogid ja kõrrejoogid tuleks asendada võimalikult naturaalsete jookidega. Ka mahla puhul soovitab lastearst mitte äärmustesse langeda. "Koolieelikule on paras kogus 1-2 klaasi mahla päevas, kindlasti ei tasuks lastele liitrite kaupa mahla pakkuda," ütleb ta. "Üle 200 ml päevas ei tasuks lapsele puhast mahla pakkuda."

Einberg pooldab mahlakuu kampaania just seda osa, mis toonitab, et "Söö mahla" mitte ära joo. "Lapsele on suurepärane päeva algus klaas vähekuumutatud täismahla hommikul võileiva kõrvale, ka võib võimalikult värske mahl asendada ka mõnd oodet, " sõnab tohter.

Pakkuge lapsele erinevaid maitseid

Paljudes kodudes on kujunenud välja oma lemmikmahl, mis tähendab seda, et muid ei tarvitatagi. Laste endokrinoloog Ülle Einberg soovitab just laste tervisele ja maitsmismeelele mõeldes eri mahlasid varieeerida.

"Igas mahlas on erinevaid mineraalaineid või antioksüdante, selleks et kõiki vajalikke aineid kätte saada, tuleks tarvitada eri mahlu," leiab dieediarst. Ei saa piirduda üksnes ananassimahla, tomatimahla või õunamahlaga -tähtis on vaheldus ning kasulike ainete valik. "Näiteks viinamarjamahlas on palju glükoosi, mis vajalik sportlasele kiireks energia taastamiseks, laps ei peaks seda just iga päev jooma," leiab ta.
Köögiviljamahlad sisaldavad vähem energiat, kuid neis on palju kaaliumi ja mineraalaineid." Gaseeritud jookidest saame vaid tühje kaloeid, vitamiine ja mineraalaineid ei saa sealt kätte. Lapse jook olgu mahl või vesi." ütleb ta.

Naistekas on mahlakuu meediapartner. Kõik tekstid on kirjutatudMahlanõukogu liikmete poolt ega väljenda toimetuse ajakirjanduslikkeeelistusi.