ESIMENE PÄEV

7.30 Äratus
Hommikusöök: külm kana, leib, jogurt, paar tomatit, klaas piima

9.00 Tass kohvi, kaks saiakest

12.00 Guljašš kartulite ja mingite gruusia saiapätsikutega, peale tops keefiri

17.00 Kohv, tükk torti või keeksi

19.00 Lasanje (suur taldrik)

21.00 Jäätis veidra siirupiga, paar Jaffa küpsist

23.00 Viimane külm kana, tomatisalat, klaas piima, mõned Teekonna kommid
04.00 Võileib (vist juustu), klaas piima

Kommentaar:

Arvestades Lennarti kehakaalu, vanust ja pikkust, on tema põhiainevahetus:

66,5+1732,5 +955,57 — 216,8 = 2 538 kcal/ööpäevas

Ilmselt tal on väga vähene kehaline koormus, seega:
ta saab päevas toiduenergiat 2,538x1,5= 3 807 kcal

Normaalse kehakaalu korral peaks saama 2700-2800 kcal päevas. Alla on joonitud need toidukorrad, mis ei sobi tervisliku toitumise juurde.

• Toidukordi on 8! Piisab 5-st toidukorrast. Alla joonitud toidukorrad tuleks otsekohe jätta ära!
• Viimane söögiaeg võiks olla mitte hiljem kui kell 21, st. kaks tundi enne magama minemist.
• Koguseid on raske hinnata, kui suured need tegelikult on. Kuna on ülekaal, siis tekib arvamus, et ta on harjunud sööma palju. Sellepärast on abistamiseks vaja kindlasti teada saada ka orienteeruvaid toidukoguseid.
• Hea on menüüs olev kanaliha, kuid see peaks olema nahata.
• Ei sobi saiakesed ja maiustamine.

TEINE PÄEV

7.30 Äratus
Hommikusöök: röstitud saiad meega, klaas piima

8.30 Karp (ilmselt 400 gr) itaalia salatit, paar viilu leiba, tükk juustu

12.00 Kolm taldrikutäit boršisuppi

14.00 Ärilõuna: supitass (rassolnik), ribi kartuli ja lisandiga ning magustoiduks jäätis šokolaaditükkidega

15.00 Tahvel šokolaadi

16.00 Kolm tassi kohvi ja kukkel

19.00 Ühepajatoit (kaks kausitäit), kõvasti sepikut, kaks klaasi piima, pool liitrit jogurtit

22.00 Kohupiim, maasikad, vahukoor, suhkur — selline segu (kaks kausikest)

01.00 Virsikukonserv (umbes pool liitrit)

Kommentaar:

• Toidu kaloraazhi ei saa arvestada, kuna puuduvad täpsed toidu kogused ja rasvasisaldus.
• Toidukordade arv on suur — 9 korda. See võiks olla ainult siis, kui vahepaladeks on kas puuvili (1-2 tk) või köögivili.
• Hommikusöögiks juust võiks olla kas lahja määrdejuust või kodujuust. Sellisel juhul on kogus suurem ja kaloraazh väiksem.
• Kuna on ülekaal, ei sobi sellised magustoidud nagu jäätis shokolaadiga. Selle asemel võiks olla näiteks pirn (muu puuvili).
• Vahukoor ja suhkur annavad palju kaloreid. Valida saab lahjemat toitu. Näiteks kell 22 võiks olla toored köögiviljad dipikastmega.
• Öine virsikukonserv on liiast. Selle asemel peaks jooma kas vett või taimeteed 1-2 klaasi.

KOLMAS PÄEV

8.00 Äratus
Hommikusöök: puruks litsutud muna ja võiga saiakesed, kakao, juustuleib

10.00 Omlett, peekon, sibul (pannitäis), klaas piima, leib

12.00 Hamburgerirestoran (täislaks): hamburger, kokakoola, friikartulid, jäätis jne

14.00 Jäätisetort nelja peale, kohvitass

17.00 Täidetud kana krõbekartulitega (kolmele), leib, mahl

20.00 šašlõkirestoranis ports liha, jook, suupisted

23.00 Tarretis külmutatud maasikatega

02.00 Miniviinerivõileivad sulatusjuustuga, keefir

Kommentaar:

• Sama — suur toidukordade arv! Põhitoidukordi võiks olla 3-4, vahepalasid mitte üle 3, parem kui 2.
• Juustu rasvasust tuleks piirata (praegu seda ei tea ka tegelikult).
• Kell 10 omlett — väga hea on köögiviljaga omlett — kogus saab olla suurem, kuid kaloraazh on igal juhul väiksem kui peekonil. Kui on soovi liha järele, võiks kalkunisinki tükeldada omleti taignasse.
• Leiva valik on suur, soovitatav on valida rukkikroovjahust leib. Selle energiahulk võib olla kuni 100 kcal 100 g kohta väiksem kui on näiteks päevalilleseemnete ja siirupi lisaga leival.
• Hamburgerirestoranist tuleks suure kaarega mööda minna!
• Kui jäätis maitseb, siis on võimalik valida mahla- või jogurtijäätist, lahjem!
• Rasvas praetud kartulid tuleks unustada! Keedukartul aga on kuumalt suurepärane, aroomikas ja maitsev!
• Rasva, mis on maitsev, asemel tuleks harjutada tõsigurmaanlust suurepäraste maitseainetega.
• Eelistage kanashashlõkki.
• Kell 23 ja 02 tuleks näha ilusat und, mitte süüa!