Moodne haridus

Liivakasti idee sai alguse 19. sajandil, kui Saksa õpetaja Friedrich Fröbel tekkis idee luua liivaga täidetud kast, kus lapsed saaksid lõbusalt mängida ning kus vee abil on erinevaid kujusid võimalik vormida. See lõbus mänguviis kogus kiirelt populaarsust ning peagi hakati rajama liivakaste hoovidesse ja mänguväljakutele. Vahvad liivakastid levisid kiirelt üle Euroopa ning lausa ka üle Atlandi ookeani. Vanadelt piltidelt on näha, kuidas lapsed mängivad metallist ämbrite, kühvlite ja rehadega. Tänapäevased liivakastitarbed on tunduvalt kergemad ning harilikult plastikust valmistatud, olles kindlasti väikelastele ka tunduvalt ohutumad.

Loomulikult ei saa me täiesti veendunud olla, et liivakastis mängimine juba enne 19. sajandit ei alanud. Igal juhul on võimalik Friecrich Fröbelit pidada iga Kaup24 müüdava liivakasti prototüübi leiutajaks.

Tänapäevane lai valik

Vanasti meisterdati liivakaste vaid puust raamidest (me kõik mäletame, kui tihti sai liivakasti jälle kenadesse toonidesse võõbatud), tänasel päeval leiab aga kauplustest suures valikus erineva ilmega liivakaste. Müügil on erinevates mõõtudes, avatud ja kinniseid, lihtsasti transporditavaid ning puust ja plastikust mudeleid. Lisaks on loodud palju teisi liivakastis mängmise juurde käivaid lisasid nagu toolid, majad, kujukesed ja muud vahvad esemed.

Liivakastid suurtele ja väikestele

Kui Sa arvad, et liivakasti kasutamine on alla 7aastaste laste lemmiktegevus, siis siinkohal Sa kahjuks eksid. Liivakasti-teraapia on üha populaarsemaks muutuv teraapia vorm, mida kasutatakse laste puhul autismi või arenguprobleemide korral, kuid ka täiskasvanutel suhtlusraskuste või depressiooni raviks. Usutakse, et liivale joonistamine ning kujukeste voolimine aitab leida sisemist rahu. Nii et võibolla on aeg muretseda liivakast ja mitte ainult lapsele vaid ka iseendale meditatsiooni vahendiks.

Jaga
Kommentaarid