Vaevalt Hiiumaa kohvikupäevade korraldajad Ly Kaups ja Ere Naat 2007. aastal ette oskasid aimata, millele nad tol hetkel aluse panid. Kas nad oleksid osanud arvata, et aastaks 2017, mil Hiiumaa kohvikutepäevi peetakse juba 11.korda, korraldatakse üle Eesti 55 erinevas paigas samuti kohvikute päeva?

Need kaks naist pannud aluse millelegi sellisele, mis on aastatega kasvanud hoomamatult suureks. Ühepäevakohvikutest ja kohvikupäevadest on saanud üle-Eestiline suvetraditsioon.

Kuidas on traditsioon üldse alguse saanud?

Kärdla kohvikutepäevade traditsioon sai alguse kohalikust ajaloost. Ammustest aegadest peale kannavad Kärdla inimesed nime kohvilähkrid - ja seda loomulikult tänu eriti suurele kohvijoomise harjumusele, mis naabritele nähtamatuks ei jäänud.

Avaliku kohvijoomise algusaega Kärdlas on raske täpselt nimetada, kuid ilmselt jääb see 1850.aastasse. Vabrikuinimeste ühispidutsemisi, kus ilmtingimata ka kohvi joodi, leidis aset mitmel puhul. Näiteks 1885. aastal tähistati suurejooneliselt Vanaparuni ehk esimese direktori Robert Eginhard Ungern-Sternbergi 50. tööjuubelit.

Peale varahommikust äratamist meeskoori poolt toimus jumalateenistus. Seejärel võtsid kõik töölised rongi ning sammusid lauluseltsi ja vabriku osakondade järgi erinevaid lippe lehvitades kõlavate muusikahelide saatel paruni majani, kus juubilari õnnitleti.

Vanaparun ehk Robert Eginhard Ungern-Sternberg koos oma prouaga kohvi joomas (foto: Hiiumaa muuseum)

Siis liiguti otsejoones pidupaiga poole, kus üle neljakümne pika laua kaetud oli. Pärast söömaaega lauldi ja tantsiti. . Pimeduse saabudes üllatasid kohalolijaid rohkearvulised värvilised laternad. See 4. augustil toimunud pidupäev meenutab paljuski tänast kohvikutepäeva.

Ühepäevakohvik Cafe Orientale (Foto: Hiiumaa muuseum)

55 ühepäevakohvikut üle Eesti

Maamajanduse infokeskus on pannud põhjaliku ülevaate selle suve ühepäeva kohvikutest üle Eesti. Sel nädalavahetusel peeti vähemalt viies paigas kohvikutepäeva, sama palju on neid toimumas ka uuel nädalavahetusel. Täpse ülevaate saate Maamajanduse infokeskuse kodulehelt.

Kes homme Harjumaal, siis näiteks Padisel on kell10-15 avatud Karjatse Kodukohvikud.

Kärdla kohvijoomise ajaloo tekst: Helgi Põllo