Miks te raiskate oma raha asjade peale, millega laps nagunii ei mängi? Tal on mitu kastitäit mänguasju, aga ta tegeleb sealt vaid mõningate üksikute autode ja loomakestega. Meie tuppa ei mahu ja talle pole vaja veel rohkem autosid ja kaisukarusid. Täiesti mõttetu on minna poodi ja kulutada oma niigi vähest raha veel mingi kohe katki mineva plastmassi peale või pehmele mänguloomale, mida ta tõenäoliselt ei võta pakist väljagi.

Ma pole ainus, kes selle probleemiga hädas on. Mu tuttavad emad kurdavad samuti, kuidas lapsed upuvad kingikoormate alla. Iseenesest väga tore ja armas, et inimesede soovivad lapsi meeles pidada, aga no kuhu ja kuidas peaks pärast kogu see kraam ära mahtuma?

Kuigi ma olen mitu aastat sellest rääkinud, ei kuula sugulased ja tuttavad mu palveid. Nemad tahavad kinkida ja nemad kingivad. No kuulge, mis suhtumine see on?! Sina tahad ja sina tahad. Mina ei taha ja see on minu kodu, mis lõpuks kogu selle pahna alt välja ei paista. Kuula, palun, kui sulle öeldakse, et mänguasju pole vaja, ja ära tassi neid kuuse alla, et ennast paremini tunda.

Kingitused, mis on palju paremad kui mänguasjad on:

-kinkepiletid muuseumisse, kinno, spaasse, teatrisse jne. Elamused! Lapsele jääb eluks ajaks meelde, kuidas ta vanaemaga teatris või tädiga uisutamas käis.

-õiges suuruses ja mõõdus riided. Mängides kuluvad rõivad ära, laps kasvab kiiresti välja, siis on hea, kui on varuks võtta.

-raamatud või raamatupoe kinkekaart, et saaks ise valida.

-kunstitarbed.

-filmid või multikad.

-kommid. Jah, kommid! Saavad kiiresti otsa ja ei jää vedelema. Ema-isa ise söövad ära, kui lastele neid liiga palju saab.

Ei ole ju palju palutud? Nii et järgmine kord, kui keegi sõber või pereliige palub sul oma lastele mänguasju mitte kinkida, palun võta siit nimekirjast mingi alternatiivne valik ja mine selle peale välja. Sina saad oma kingitegemisvajaduse rahuldatud ja lapse silmis heasse nimekirja (kuigi tema arvab ikka, et jõuluvana käis) ja mina ei pea pärast pead murdma, kuhu kogu see kola panna.