Mine turule ja osta head värsked kurgid sobiva suurusega.
Pese kurgid korralikult puhtaks ja pane peale seda külma vette pukama.

Turult osta veel:

Tillivarred — nendel peavad kindlasti ka need õisikud küljes olema ( on kuskil 30 -40 cm pikad)
Mustsõstralehed ja kui ka mõni oks pole ka paha
Mädarõika juurikas
Küüslauk
Tammelehte ja kirsilehte võid ka kusagilt saada
Arvesta sellega, et 1l vee kohta läheb 2 spl triiki jämedat soola ( ei võta meresoola)

Võta nüüd purgid (kas 1 l või 2 l)

Pane purgi põhja (2l) kolm küüslauguküünt lõika väiksemaks ikka ka, nimetissõrme pikkused tillivarred (võta 5 ) ja ka pool õisikut
3-4 mustsõstralehte
Näpuotsaga peeneks lõigatud mädarõikajuurikat

Nüüd aita kurgid veest välja ja paiguta kenasti purki ikka selliselt, et purk kenasti täis saaks. Võta külm vesi ja sool ning tee kurkidele vastavalt kogusele soolvett. Kata kurgid soolveega ja kõige peale pange mustsõstraleht, kirsileht ja tammeleht. Kontrolli, et kõik oleks soolveega kenasti kaetud. Paiguta purgid nüüd selliselt, et saaksid neid paar päeva jälgida (toatemperatuuril) , järgmisel päeval tekib juba vaht, see oleks hea ära korjata. Kui on väga soe aeg siis juba kolmandal päeval kurgid kergelt kollakad ja võib juba antud protsessi lõpetada. Kui jahedam siis läheb natuke kauem, vaata, kurkide värvi. Nüüd võtad ja valad kurkidelt vee kastrulisse, et saaksid selle kenasti keema lasta ja tekkiva vahu ära korjata. Kui vee äravalamisel pole osav, kasuta sõela.

Kui ei lisanud enne tammelehte, siis nüüd viimane aeg seda teha ja kui armastad natuke vürtsikamat kurki võib lisada mõned terad musta pipart, natuke sinepiseemneid. Ja mõni viil tšillikaunast (pole vaja liialdada) on ka väga ok, kõik sõltub maitsest ja soovitan proovida erinevaid variante. Nüüd on soolvesi keema hakanud, vaht eemaldatud ja minutike või kaks ka keenud ja valame kurkidele tagasi, sulgeme hermeetiliselt kohe kaanega, keerame tagurpidi

Ja jälle puhkama.

Ongi valmis talve ootama ja talvitub suurepäraselt, ei ole kapriisne hoiutemperatuuri suhtes.