Sidrunirisotto

See kogus on umbes 2-3le inimesele.

1 sibul
200g risotoriisi või pudruriisi
1 väiksem sidrun
peotäis juustu (soovitavalt parmesan, aga kuna tegu on koolilõunaga, siis sobib ka tavaline juust)
pool pakki kohvikoort
1 puljongikuubik
sool
pipar


Tükeldad sibula ja praed kuldseks (kõrbema ei tohi lasta), riivid poole sidruni koore ning lisad sibulale.
Siis lisad riisi ja kuumutad umbes 1-2min. Peale seda segad kuuma vee puljongikuubikuga ja hakkad väikeste koguste kaupa seda riisile juurde lisama.
Keetmisele kulub kokku umbes 20minutit (jooksvalt lisad vett). Lõpus kui riis on al dente (mitte täiesti pehme — aga mitte ka täiesti kõva), võtad kuumuse alt ja lisad terve sidruni mahla, kohvikoore ning lõpetuseks juustu. Maitsesta vajadusel sooja ja pipraga!


Ühe sügisese hea valikuna võiks välja pakkuda suvikõrvitsa plaadivormi:

Laduda ahjuplaadile nö põhjaks korralik kiht eelnevalt keedetud kartuliviile.

Peale raputada ühtlaselt laiali eelnevalt pannil läbi kuumutatud ja maitsestatud sibula-, suvikõrvitsa- ja singitükikesed (võib asendada ka kalatükikestega, hakklihaga või täiendavate köögiviljadega nagu porgand, hernes, mais jms).

Valada kõik see üle lahtiklopitud muna-piima seguga (segu peaks toiduained korralikult katma). Et vorm näeks erksam välja, võib kõige peale laotada mõned tomativiilud — näiteks igale nö portsjonile 1-2) ning panna see kõik umbes 30-40 minutiks ahju küpsema.

Kõrvale sobib pakkuda maitseks jogurti-tilli (või jogurti-apelsini, hapukoore-kurgi vms) külmkastet.

Joogiks sinna juurde sobib hästi värske kohapeal keedetud rosinakompott või õunakissell (või mõni muu mahlajook).

Ja tegelikult rohkem muud ei olegi selle toidukorra ajal juurde vaja, kui plaadivormi tükk taldrikul on piisavalt kopsakas. Toit sisaldab kõiki kasvavale organismile vajalikke toitaineid, kompoti näol ka magusa suutäie ning on piiratud eelarve tingimustes vastuvõetava maksumusega.

Palju õnne, Reela, sinu sidrunirisoto osutus Toidukoti tegijate lemmikuks ning nemad kingivad sulle kolmeks õhtusöögiks vajaliku kraami koos valmistamisõpetusega!

Kui sinu retsept seekord ei võtinud, ära muretse! Kõik meile saadetud retseptid osalevad koos uutega  järgmise ndala loosimises!

Ka järgmisel nädalal loosime kõikide retseptisaatjate vahel lvälja kaks Toidukotti, mille sees kolmeks õhtusöögiks vajaminev kraam koos retseptiga! 

Toidukott on mugav lahendus neile, kellele meeldivad head maitsed ja tervislik toit, ent kes ei armasta õhtusöökide planeerimisele ning toidupoes käimisele aega kulutada. Toidukoti meeskond paneb kokku nädalamenüü, proovib ise kõik toidud läbi, käib poes ja toob toidukoti koduukse taha! Ikka selleks, et inimestel oleks rohkem aega oma pere seltsis veeta.

Teie retsepte ootame 1. oktoobrini  aadressile naistekas@delfi.ee märksõnaga KOOLITOIT.