Kui põhilised toitained annavad vajalikku energiat, siis on sama tähtsaid ja vajalikke toitaineid, mis energiat ei anna, kuid milleta elada ei saa. Nendeks on vitamiinid ja taimsed toitained ehk fütonutriendid. Kõik teavad vitamiinidest, eriti vitamiin C värskendavast rollist, samuti vitamiinidest E, K, Q jt. Need vitamiinid on ka antioksüdandid, mis kaitsevad ainevahetuse kahjulike kõrvalproduktide eest.

Üldiselt on mahl heaks C-vitamiini allikaks ja enamuses neist on palju kaaliumi. Mahla energiahulga annavad temas olevad süsivesikud puuviljasuhkru ehk fruktoosi näol. Toiduenergia hulk võib olla 100 g mahlal  30 - 60 kcal. Magusatest marjadest valmistatud mahl on energiarikkam.

Vähem teame aga taimsetest pigmentidest ehk taimsetest toitainetest. Nendest komponentidest on hinnatavad karoteenid ja eriti  mahla beetakaroteeni sisaldus. Beetakaroteen on A-vitamiini eelühend, mis on toimelt 6 korda nõrgem kui A vitamiin. Viimane on aga oluline nägemisprotsessis, naha- ja limaskestarakkude  töös, vähivastases ja põletikuvastases toimes.

Seda toimet kannab kibuvitsa- ja maasikamahl, mandariini, granaatõuna ja aprikoosimahl. Eriti rikas on aga porgandimahl. Tuleb hinnata, et erinevates puu- ja köögiviljades ning nendest valmistatud mahlades on erinevate vitamiinide, mikroelementide, mineraalainete ja fütotoitainete vahekord looduslikult reguleeritud kõige paremini.

Naistekas on mahlakuu meediapartner. Kõik tekstid on kirjutatudMahlanõukogu liikmete poolt ega väljenda toimetuse ajakirjanduslikkeeelistusi.