Uue aasta lubadustega on, nagu on, parem teen siis juba ühe päevaga üksjagu asju ära. Võtsin plaani ette juba 26ndal ehk siis teisel jõulupühal, sest noh, vabu päevi on ju ridamisi ja minu perele külla minna ei saa (Hollandis on üldiselt kombeks jõulude ajal vanematele külla minna, ühel päeval ühe perele ja teisel päeval siis teise perele külla). Mis ma siin kodus ikka istun, parem kasutan jõulusid maksimaalselt.
Nimekiri siis järgmine:

1. Saa lahti kingitustega kaasnevast jamast. Ehk siis kõik kokku käkerdatud pakkepaberid, kasside poolt laiali veetud pakkepaelad ja muu träni, mis kingituste pakkimise ja nende avamisega kaasneb. Seda on väga lihtne teha, esimene laar pakkepabereid sai ära koristatud juba 24ndal (sest mina, eestlane, tähistan ikka 24ndat detsembrit ja nõuan sel õhtul kingitusi). Ja teiseks jõulupühaks on elamine saanud kohe palju parema ilme, ei mingit jama mööda elamist vedelemas. Vaid jõulukaunistused ja palju-palju küünlaid.

2. Vanad ravimid. Üle vaadata, mis aegunud ning need siis ära visata. Minu „esmaabi karp“ on üsna väike, tegin seal hoopis inventuuri, et mida juurde vaja oleks. Näiteks plaastreid, neid kulub ju ikka. Ja valuvaigisteid (neid ostes küsitakse Hollandis alati, et „kas ma ikka tean, kuidas neid kasutada?“. Ju nad peavad seda küsima, algul oli küll pisut imelik). Vitamiinide varu võiks ka uueks aastaks täiendada.

3. Vanad, koledad ja auklikud käterätikud. Ehk siis viska ära, osta uued IKEAst (Eestis siis Jyskist äkki? Igatahes, kus odavaid , kuid ilusaid asju müüakse) ja alusta uut aastat tervete ja plekivabade rätikutega. Rätikuid pole meil üllatuslikult ära visata, selle asemel sorteerisin siis välja mõned riided, mis liialt kitsad on, need lähevad riiete kogumiskonteineri. Uusi pajalappe oleks ka vaja, vanad on küll koledad ja plekilised (vähemalt on midagigi, mida ära visata saan, jess!), need pean vist ise tegema. Et ikka piisavalt paksud oleksid.

4. Viska ära vanad laadijad. Meil on seni kõik erineva otstega laadijad kasutusel, seega ära pole midagi visata. Midagi peaks nende paremaks sorteerimiseks küll välja mõtlema, sest erinevaid laadijaid on terve karbitäis. 2 erinevat hambaharja laadijat, pardli laadija, telefonide laadijad, tableti laadija, MP3 laadija, fotoaparaadi laadija… Senikaua tegin hoopis elutoa sahtlid korda, midagi ikka äraviskamiseks leidub.

5. Riiete hinnalipikud, suurusnumbrid ja ostutšekid. Kui tegu pole just garantiitarbeks alles hoitavad arvuti, diivani või televiisori ostutšekid, siis võib ülejäänud vabalt ära visata. Minul on terve hunnik hinnasilte ja suurusnumbreid alles hoitud (nt Hollandlase pulmaülikond ja triiksärk, samuti teksapükste suurus), et järgmine kord oleks natukenegi aimu, mis suuruses rõivaid poes vaadata.

6. Vanad kinopiletid. Või üldse muud piletid. Ehk siis kui pole plaani neist üht kollaaži teha või ära raamida, siis tuleks kõik ära visata. Mul on terve suur kingakarp täis igasuguseid pileteid, õnnitlus- ja jõulukaarte, mis tõepoolest olid kunagi mõeldud kollaaži tegemiseks. Nüüd pean ma kas A: tegema nädala jooksul selle ära või B: kõik ära viskama. Võtan endale pisut aega, mõned mälestuseks jäetud asjad on ju armsad… Ja äkki saangi oma kollaazhi tehtud?

7. Kutsed üritustele, mis suure tõenäosusega ripuvad endiselt su külmiku küljes. Kui on midagi väga erilist, mida meenutada, hoida alles- ülejäänud jällegi äraviskamisele. Külmiku küljes ma neid magnetiga küll ei hoia, aga koos teiste kaartidega on neidki üksjagu karpi kogunenud. On neilgi aeg igavikuteed minna.

8. Vanad ajakirjad, mis on vanemad kui detsember 2014 (öeldakse lausa jaanuar 2015, aga ma tegin seda pisut leebemaks). Kui seni pole aega nende lugemiseks olnud, siis seda aega ei tule ka. Oeh, kraamisin tervest elamisest poolemeetrise hunniku ajakirju, paljud neist lausa 2013 aastanumbrit kandvad. Ära veel ei taha visata, aga panin kõik ajakirjad omale lauale ja peale kirja, et iga päev üks ajakiri üle vaadata, põnevamad artiklid alles hoida ja ülejäänud siis jälle, paberkonteinerisse!

9. Mõranenud või vanad kruusid. Meil seda probleemi õnneks pole, kruuse pole ka ära visata, sest me vaevu kasutame neid, enamik on üsna uued. Sel aastal on kingiks saadud tervelt 6 uut kruusi, pigem oleks vaja nõusid juurde. 4-osalised komplektid on väga tüütud juhul, kui meil külalised on ja 5-6 inimest lauda mahutada tuleb. Selle asemel tegin nimekirja, mida järgmine kord IKEAst vaja osta oleks ja korrastasin köögisahtleid.

Küll on hea, et nimekirjas maja suurpuhastust pole. Seda ei viitsiks küll ette võtta. Aga parem tunne on küll, elamine näeb kohe palju parem välja. Hakkangi ajakirjade lugemisega pihta, piisavalt tööd tehtud kaunil jõuluajal.