Piim ja leib täidavad küll siilil kõhtu, kuid täiskõhutunne paneb siili toiduotsinguist loobuma, mille tulemusena jääb tal palju vajalikke toitaineid saamata. Piim ja leib on siilide jaoks ka liiga pehme toit ja vähene närimine mõjub siilide hammastele halvasti. Seega ei tohiks kunagi pakkuda siilidele piima ega leiba!

Siilidele võiks anda hoopis muna, vürtsitamata loomseid toidujäätmeid, juustu, eelkõige aga kassi- või koeratoitu. Sobib nii konserv kui ka kuivtoit. Looduses siilid kala ei söö, seetõttu võiks vältida kalamaitselisi toite. Kindlasti tuleks asetada siilide jaoks välja ka anum puhta veega!Et talve üle elada peab, siili kehakaal olema umbes 600 grammi. Suve jooksul kogub ta paksu nahaaluse rasvakihi. Edukale talvitumisele saab ka inimene kaasa aidata, pakkudes siilidele hilissuvel ja sügise alguses lisatoitu.

Toidu võiks välja panna päikeseloojangu ajal ning koristada hommikul ülejäägid ära. Siilide toitmiseks on kasulik teha ehitis, mis on piisavalt kõrge, et siil selle alla saaks pugeda, kuid kasside ja koerte jaoks liiga madal. Teine võimalus on asetada toit näiteks kasti, milles on kasside jaoks liiga väike, kuid siili jaoks paras auk. Kastile tasuks raskuseks peale asetada telliskivi, et suuremad loomad kasti ümber ei lükkaks. Sobib ka raske puitkast, mille ühe serva alla on selle kergitamiseks lükatud telliskivi. Siilid panevad sageli nina toidunõu serva alla ja lükkavad selle ümber. Seetõttu on mõistlik kasutada lamedaid anumaid (näiteks koera või kassi toidukausi tüüpi).

Allikas: Loodusaed