VASTUS:

Haiglakoti sisu sõltub paljustki sellest, kuhu Te plaanite sünnitama minna. Kokkuvõttlikult võiks kotis valmis olla järgnevad asjad:

Rasedakaart (kaardi juurde kuulub ka verekaart (kollane), kus on kirjas sinu veregrupp ja reesuskuuluvus)

Isikut tõendav pildiga dokument

Vahetusriided
Naistekliinik annab sünnitajale särgi ja kitli. Kui tahate end kodusemalt tunda, võtke kaasa isiklikud vahetusriided - mõni T-särk, hommikumantel vms, milles end mugavalt tunnete. Sussid ja sokid on asjakohased. Aluspesu tasub kaasa võtta mitu paari, toetavad ja puuvillased rinnahoidjad on kasulikud just imetamise perioodiks (kaasa võib võtta ka rinnapadjad, sest tilkuvad rinnad on äärmisel ebameeldivad).
Tugiisikul tuleb kaasa võtta vahetusjalatsid ja ka riided, kui plaanite jääda perepalatisse. Kaasa võib võtta ka mugavad riided koju minekuks.

Tualett-tarbed
Hambahari ja -pasta, pesemisvahendid, vajadusel näo- ja kätekreem, suurem rätik vannis või duši all käimiseks. Sünnituse ajal võivad tulevase ema huuled muutuda väga kuivaks, seega on sünnitamise ajal asendamatu hügeeniline huulepulk.
Esmased hügieenisidemeid antakse sünnitusosakonnas kuid endal peab ka varu kaasas olema. Samuti on olemas riided, mähkmed ja esmased hooldusvahendid lapse tarvis (eraldi võiks kaasa võtta lapsele küünekäärid ning sokid või papud (sokke või papusid on hea pükste otsa tõmmata, väikesed jalad lähevad algul uskumatult konksu ja siputavad end püksisäärtest välja). Loomulikult võite panna lapsele selga juba kodust toodud oma riided. Kuna beebide nahk on väga õrn siis võib lapse naha niisutamiseks kaasa võtta ka spetsiaalse kreemi. Kaasa võtta ka kombe või titatekk ning turvahäll koju minekuks, kuid need võib keegi tuua ka hiljem.

Söök-jook
Enamasti ei soovi naised sünnituse ajal süüa, kuid kui asjad on veel üsna alguses, võite süüa midagi kerget, näiteks puuvilju, jogurtit, pähkleid või müslibatoon. Kaasas võiks olla midagi energiarikast, juhuks kui aega peaks rohkem minema, näiteks rosinaid, šokolaadi, C-vitamiini ja glükoosi tablette. Ka tugiisikule võiks midagi kosutavat kaasa võtta. Sünnitusjärgselt sobivad samuti kergesti seeditavad toidud nagu jogurt või kuivatatud puuviljad. Toituma peaks kindlasti täisväärtuslikult ja mitmekülgselt, sellepärast soovitan siiski süüa just haiglatoitu.
Joogiks sobib tavaline või mineraalvesi, soovitavalt ilma mullideta, leebed mitte hapud mahlad.

Soovi korral fotoaparaat, videokaamera, arvuti (paljudes sünnitusmajades on tasuta wifiühendus); lemmikmuusika (nt arvuti või CD-mängija); märkmik ja pliiats muljete kirjapanemiseks;
tarvitatavad ravimid.

Parimatega,
ämmaemand Anna-Liisa Kõva
www.lelumari.ee