VASTUS:

Sellises vanuses lapsel on suus korraga nii piimahambad kui ka juba jäävhambad. Piimahambad on — nagu nende nimigi ütleb — väga ilusad ja valged. Jäävhammaste loomulik värv ongi veidi kollasem kui piimahammastel. Kui suus on kõrvuti valged piimahambad ja neist natuke kollasemad jäävhambad, siis võivad jäävhambad paista kollasemad, kui nad tegelikult on — see on optiline illusioon.

Lisaks võib hammaste kollakat värvust põhjustada hammastel olev mikroobidest koosnev kollane katt. Tasub koos lapsega hammaste pesemise tehnika üle vaadata. Kui te pole kindel, kas ikka kõik hambad said puhtaks ja kogu katt eemaldatud, võib apteegist osta “katukontrolli” tabletid, mille tulemusel värvub katt punaseks ning näitab olukorra täpselt ära. Kui test näitab, et peale pesemist on hammastel ikka punaseks värvunud kattu, siis tuleb harjamise tehnikat koos harjutada või hakata kasutama elektrilist hambaharja. Kindlasti ei soovita lapse hambaid pesta valgendavate pastadega, mis tihti on suurema abrasiivsusega ja võivad energilisel hõõrumisel hoopis hambaemaili kahjustada ja isegi õhemaks hõõruda nii, et emaili all olev kollane hambaluu veelgi rohkem läbi kumab. Lastele soovitan sellises vanuses floriidi ja kaltsiumi sisaldavaid pastasid.

Ja kolmandaks tasub meeles pidada, et sage mahlade ja gaseeritud jookide joomine võib hammaste emaili õhemaks muuta või seda pigmenteerida. Mahla soovitame juua läbi kõrre ja soovitavalt toidukordade ajal.

dr Piret Kolk, hügienist
Kliinik 32