Mina läksin ühel päeval oma kolme lapsega Solarise keskusesse kinno. Auto parkisin Solarise kõrvale mobiiliparkimisega ja kesklinna tariifiga. Minu viga, silte ei lugenud. Suur oli mu üllatus, kui tagasi tulles leidsin esiklaasile kojameeste vahele topitud parkimistrahvi. Vale tariif. Mida paganat?

Helistasin ja sain vastuse, et tegu ei ole mitte kesklinna vaid südalinnaga. Kahetunnisel parkimisel tuli summade vaheks kuusteist krooni, aga minu trahv oli kakssada nelikümmend krooni. Mille eest?

Õiglane olnuks hoiatus, et tegu on teise tsooniga ja loomulikult olen ma ka nõus maksma kinni selle “varastatud” kuusteist krooni. Kuid asi on muus: mina, elupõline tallinlane, tõesti ei teadnud, et lisaks kesklinna eksisteerib meil ka südalinn. Kuidas saavad hakkama aga inimesed, kes meie linna esimest korda satuvad? Juhtub minusugune neile parkimiskorraldust seletama, saavad nad ju ka trahvi.

Pärast seda vahejuhtumit olen targem ja kulutan raha rohkem, parkides kesklinnas, helistan ja tüütan tütarlapsi, kes vastavad numbril 1188 ja küsin ikka iga kord uuesti üle: millises tsoonis asub tänav, kus parasjagu parkida soovin. Nii siis teangi, et Mere puiestee, kohe Vene kultuurikeskuse vastas (seal, kus lõpeb vanalinn) on kesklinn. Aga Solaris jääb südalinna. Arusaamatu, aga nii on.

Natukene teistsugune, aga ka üpris omapärane parkimisveidrus toimub Rocca al Mare uue suure ostukeskuse juures. Seal on tehtud parklas mitukümmend parkimiskohta loodust säästvatele autodele s.t. rohelise mõtteviisiga ja väikese CO2–ga autode omanikel peaks olema lihtsam ja mugavam parkida. Samuti on meeletutes kogustes invakohti.

Läksin siis ühel hommikul poodi ja kuidagi riivas silma ning tõmbas tähelepanu see roheline parkimine. Nende loodussõbralike autode parkimiskohtadel seisid eranditult maasturid! Land Cruiser, Cherokee, BMW X5 ja isegi Hummer! Ei teadnudki, et just need autod need kõige suuremad loodusesäästjad on!

Inimene õpib kogu elu.

Samas, ehk arvavad nende autode omanikud, et kuna maastur läbib metsarada paremini kui väike sportauto - järelikult ongi loodussõbralik. Või on neil lihtsalt arusaam, et maksan veri ninast väljas oma Land Cruiseri liisingut, viimanegi sent läheb bensule — vot ei kõnni jala ja kõik. Sõidan kasvõi poodi sisse - suur auto on teinud minust Suure Inimese!

Vahet pole, lihtsalt häiris silma.

Tegelikult ei taha üldse viriseda, vaid soovin kõigile ilusat jaanipäeva ja olge parkimisel tähelepanelikud! Säästate närve ja oma raha!

Tervitades Kirsti