Tänapäevased mahlapressid võimaldavad pressida kosutavat mahla nii puu- kui köögiviljadest. Nõnda on lihtne valmistada maitsvaid jooke endale ja ka sõpradele. Kas värskete mahlade regulaarne joomine on tõepoolest niivõrd tervislik? Toitumisteadlased vastavad igal juhul jaatavalt.

Miks juua värskelt pressitud mahla?

Puu- ja köögiviljad on vitamiinide-, mineraalide- ja toitaineterikkad ning mahla joomisel omandame me kiiremini kasulikke aineid kui neid süües. Koos mahlaga saab keha palju kiudaineid, mis aitavad reguleerida kolesteroolitaset ning kaitsta jämesoolt. Keha muundab igal söögikorral kogu toidu vedelikuks, et organismil oleks hõlpsam toitaineid omastada. Seega aitab mahla joomine kehal omandada maksimaalse koguse kasulikke aineid.

Tarvita värske mahl kohe pärast valmistamist – see on reegel, millest võiks kinni pidada kõik need, kes on otsustanud elada tervemat elu. Isegi külmas seisev värske mahl kaotab enamuse oma toiteväärtusest ja raviomadustest. See jutt ei kehti vaid peedimahlale, mis võiks enne tarvitamist seista umbes 2-3 tundi.

Kuidas värsket mahla tarvitada?

Kas on mõned reeglid, kuidas värsket mahla tarbida? Tuleb välja, et on tõepoolest. Paljusid reegleid siiski ignoreeritakse, ilmselt küll teadmatusest. Harilikult tarbime mahla ühe sõõmuga, kuid nii ei suuda keha mahla seedida ja organism ei jõua tarbida kõiki mahlas sisalduvaid toitaineid.

On vaja meeles pidada, et mahl on toit ja nii tuleb seda ka tarbida – aeglaselt. Mahla ei tohiks kohe alla neelatada, seda tuleks hoida pisut aega suus. Mahla tuleb süljega segada, sest see aitab mahlas leiduvaid kasulikke toitaineid maos imendada. Sel viisil saab magu võimalikult palju tervist tugevdavaid aineid. Mis tähendab, et tõeline kasulikkus ilmneb alles siis, kui naudid mahla aeglaselt juues.

Nagu juba eelpool mainitud, on mahl toit ja seda ei tohiks koos toiduga tarbida. Pigem võiks värske mahl täita suupiste rolli, seda võib tarvitada ka pisut enne einestamist. Lisaks ei ole soovituslik mahla juua pärast sööki, sest värkse mahl võib raskendada seedeprotsesse ning põhjustada kõhus käärimist, mis tekitab ebameeldiva hingeõhu ning kõrvetisi.

Jaga
Kommentaarid