On huvitav, et isegi ammustel aegadel, kui viidi läbi pidulikke üritusi, istusid inimesed lauast eemal, mitte toolidel või pinkidel, vaid spetsiaalsetel pehmetel asemetel.

Juba siis teadsid vanad roomlased ja kreeklased, et mugavus on kodus vajalik ning tähtis, sellest ka mööblidisainerite väited, et inimest on ümbritsenud pehme mööbel juba tuhandeid aastaid. Samal ajal ida tsivilisatsioonis ei ole pehmel mööblil erilist tähtsust, kuigi maasolevad istumispadjad ning luksuslikud vaibad on Moslemite kodudes siiani väga levinud sisustuselemendid.

Moodne mööbel avaldab muljet oma leidlikkuse, ebatraditsioonilise vormi, värvide ja materjalidega, kuid Eesti populaarseima internetipoe Kaup24.ee eksperdid väidavad, et eestlased eelistavad ajaga testitud klassikalisi mööbliesemeid ning jätavad sisustusega eksperimenteerimise asjatundjatele. Seega pole eriti üllatav, et populaarseim pehme mööbli ese, mida eestlased üldjuhul soetavad, on diivan.

Diivanvoodi on väga mitmekülgne ja mugav mööbliese, kus on võimalik mugavalt istuda, vaadata telerit, arvutiga tööd teha kui lugeda. Kui sugulased või sõbrad ööseks jäävad, on võimalik diivan muuta kiiresti mugavaks voodiks. Tõsi, kui ostate sellise diivanvoodi, mida plaanite pidevalt kasutada, soovitatakse valida suurem mööbliese, kuna neil on väiksematest tunduvalt mugavam magada. Kasulik oleks katta diivan eraldi kattega, mis ei lase diivanimaterjalil nii ruttu kuluda. Tõsi, diivani istmepatju ei saa vahetada, seega kui diivani pehmus kaob, tuleb diivan uue vastu välja vahetada.

Eestlaste seas on populaarne ka nurgadiivan. Nurgadiivan on L-kujuga diivan. Paljude selliste nurgadiivanite nurga asukohta saab ise valida, kas vasakule või paremal. See on väga mugav kui soovid aeg-ajalt kodus mõne uuenduse läbi viia – lihtsalt vaheta ära nurgadiivani nurga asukoht. Nurgadiivanitel on üldjuhul ka magamisvõimalus, kuid see ei ole kõige mugavaim, kuna istmepatjade ühenduskohti on hästi tunda. Selleks, et neid ei tunneks, oleks vaja kasutada kattemadratsit.

Modernseid diivaneid on palju täiustatud, uuematel diivanitel on spetsiaalsed kohad, kus saab hoida kohvitassi või veiniklaasi. Disainerid on mõelnud kõigele, kuidas mööbliesemeid maksimaalselt ära kasutada saaks.

Pehmet mööblit on raske ette kujutada ilma tugitoolipaarita. Tugitool kombineeritakse üldjuhul diivaniga või nurgadiivaniga, et hoida ruumis harmoonilist stiili ning disaini. Müügil on ka spetsiaalsed pehme mööbli komplektid. Hiljuti aga on populaarseks muutunud erinevate värvidega, tekstuuridega ja mustritega pehme mööbli ostmine ning padjad, vaibad, maalid, diivanilauad jms loovad eluruumist tervikliku pildi. Muidugi, sisekujundus võib osutuda keeruliseks ning võib võtta kõvasti aega. Seetõttu tasub konsulteerida professionaalsete sisekujundajatega.

Mõnes kodus on pehmet mööblit pisut liiga palju, et seda vältida, on vaja meeles pidada mõned lihtsad reeglid. Diivani suuruse paneb paika ruum, kuhu diivan mahutatakse. Ettevaatlik tuleks olla sellega, et diivani tõttu ruum liialt täistopituna ei mõjuks. Suures avatud toas võib aga diivanid paigutada nutikalt ning seega tekitada hubasemad nurgakesed. Kui on oluline mahutada võimalikult väikesele pinnale istuma võimalikult palju inimesi, tuleks kindlasti kaaluda nurgadiivani ostmist.

Rääkima peab ka tumbadest, mis on eestlaste seas üsnagi populaarsed. Tumba on väike – kuni meetri pikkune, tavaliselt ristkülikukujulise disainiga mööbliese, mida saab kasutada kohvilauana, jalgade hoidjana ning hoiukastina. See mitmekülgne mööbliese hoiab kokku ruumi ning näeb moodsas interjööris hea välja.

Nurgadiivanid, diivanid ja diivanvoodid kestavad väga kaua, seega enne nende soetamist tasuks kõik hästi läbi mõelda, kuna need ehivad sinu kodu vähemalt ühe aastakümne.

Jaga
Kommentaarid