Seepärast otsustasin noorpaaridele appi tulla ja oma pulmakorraldaja kogemused kokku panna inforikkasse Pulmaraamatusse.

Kui olete internetiavarustes ringi käinud, Pulmaraamatu läbi lugenud ja saanud selgeks, et pulmakorraldus on suur ja vastutusrikas töö, milleks teil täna ajavarud puuduvad, siis tuleb appi võtta pulmakorraldaja.

Meeldejääva pulmapeo korraldamine nõuab teadmisi, oskusi, ideid, aega ning infot sellest, kust leida sobiv peopaik, esinejad, toitlustaja ning teised teenusepakkujad.

Esmapilgul lihtsa sündmuse organiseerimisel võib ette tulla takistusi, mida tuleb osata ette arvestada, et kõik mööduks sujuvalt, täpselt ning ebamugavust tundmata.

Pulmakorraldajate kasuks räägib asjaolu, et meil on kogemustepagas ning pikaajaline koostöö professionaalsete teenusepakkujatega, tasemel peokohtade ning kvaliteetset teenust pakkuvate muusikutega, tänu millele saame anda oma soovitustele ka garantii.

Pulmakorraldus algab kõigepealt noorpaari enda soovidest, kus võib julgelt lasta fantaasial lennata. Hea oleks oma unistused ning nägemused kõik kirja panna.

Pulmade ettevalmistamisel on kõige ebahuvitavam osa eelarve koostamine. Sama tähtis, kui eelarve omamine, on ka sellest kinnipidamine. Peale eelarve kinnitamist algab etapp, kus tuleb unistuste pilvedelt maha tulla ja täpsemalt vaadata, mida saab endale lubada ja mida mitte.

Peo nähtavamad osad, millelt säästmine ennast ei õigusta, on teie välimus, sõrmused, foto, tseremoonia- ja peokohadekoor ning tort.

Võib juhtuda, et kiires elulises ajagraafikus jäävad noorpaaril sageli tähelepanuta sellised asjad nagu:

1. Kas valitud peokohas on teil olemas peol teenindajad, kes toovad söögid-joogid lauale, vahetavad taldrikuid, täidavad tühjenenud kausid ja vaagnad?

2. Kas peole on tagatud terveks õhtuks toitu selliselt, et see enne keskööd otsa ei lõpeks?

3. Kas peokohas on pulma ajal olemas kohalik töötaja, kes teab, kuhu pöörduda siis, kui elekter äkki ära läheb või juhtub midagi muud ootamatut?

Igal aastal saan mitmeid enne pulmi appihüüdvaid e-kirju, et palun aidake, muidu jääb pulm ära!
Kohtudes noorpaariga on minu ülesanne kõigepealt kuhjunud pinged maandada ja vaadata, mis senini on tehtud, kuhu on soov liikuda ja siis üheskoos pead kokku panna, et tähtpäev 100% õnnestuks.

Hea lugeja võib nüüd arvata, et tõstan liigselt esile pulmakorraldaja vajalikkust, aga võin kinnitada, et see teadmine põhineb mu 16. tööaasta kogemusel. Kuna meil Eestis on mitmeid tublisid pulmakorraldajaid, kel on täpselt samasugused kogemused, siis olen hea meelega hääletoruks ka neile.

Ma kasutan siinkohal ühe Eestis väga tuntud ja lugupeetud pulmavanema Martin Liiveti nägemust sellest, kes on pulmakorraldaja. Väga sisukas lühikokkuvõte sellest ametist. Paremini ei oska seda ka mina öelda!

“Pulmakorraldaja peab olema oma ala professionaal — täpne ja sihikindel organisaator — pulmapeo projektijuht. Ta peab pakkuma sobilikke teenuseid, mõistes teie soovitud tervikpilti pulmast. Pulmakorraldaja peab olema teie nõustaja, soovitaja, ökonomist ning logistik pulma ette valmistades ja pulmapeo ajal. Pulmapidu ette valmistades, peate pulmakorraldaja abi kasutades, saama vabastada ennast sobilike teenuste otsimisest, paljudest siduvatest kohustustest, detailide meelespidamisest ning aeganõudvatest pisiasjadest. Heal pulmakorraldajal peab olema hea vaist, stiilitunnetus, sõnaseadmise oskus, korrektne välimus, huumorisoon ja fantaasia. Ta on kohusetundlik ning täpne „meeskonnamängija”.

Oma pulma korraldamisel tuleb arvestada kahe etapiga — pulmakorraldus enne pulmi ja pulmakorraldus pulmapäeval.

Kui enne pulmi on kõik kenasti laabunud ja tegevused kontrolli all, siis pulmapäeval soovitan võtta endale abiline, kes toimetab kogu päeva teie antud ajagraafiku ning ühiselt loodud plaani alusel.

Pulmapeol peotagala ülesanded

Rahas mõõdetamatu on peokorraldaja vastutus, sest pulmaeelse nädala pinge väsitab pruutpaari ja pidev muretsemine peegeldub pulmapäeval nende olekus ning peegeldub näos. Olles ise alles pulmakorraldaja tee alguses nägin pulmapäeval tekkinud erinevaid olukordi, mille lahendamiseks tuli siis kiirelt leppida kas käepäraste vahenditega või jäid lahendused halva eeltöö tõttu poolikuks. Seepärast saigi kujundatud selline teenus nagu „peo järelevalve”, mille idee seisneb selles, et noorpaar annab kõik kokkulepitud teenuste kontaktid peo järelvalve kätte, kes kontrollib kõikide asjade ja teenusetepakkujate töö sujuvus.

Sageli on noorpaaril omal olemas tuttavad, kes midagi enda kanda võtavad, nagu näiteks tordi tegemine, pildistamine, lilleseaded vms. Siis tulebki pulmapäeval mängu peo järelvalve, mille tagab kas pulmakorraldaja, noorpaari enda valitud lähedane usaldusisik või peokohas sel päeval vastutav teenindaja, kes on asja sees algusest peale olnud ja kelle ülesandeks on kontrollida sõlmitud kokkulepete täitmist. Igas pulmas kehtivad erinevad kokkulepped, sest peod on erinevad oma ülesehituselt ja stiililt.

Peo järelvalve ehk peotagala võtab vastu külalisesinejad, näitab ette garderoobid, kus esinemiseks valmistuda, korraldab peokülalise toitlustuse, lepib peojuhiga kokku täpse ajastuse esineja jaoks, kontrollib ansambli peole jõudmist, aitab esineja lavale, koordineerib külaliste majutust ja transporti, korraldab ilutulestiku täpse ajastatuse jne. Sellega peo järelevalve ülesanded ei piirdu. Veel näiteid peotagala tööst:

  • Kontrollib fotograafi, videooperaatori õigeaegset kohaolekut
  • Tegutseb pulmavanema abilisena
  • Korraldab pulmatordi jõudmise pulmamajja ning õigeaegselt peosaali toomise
  • Paneb pulmamajas noorpaari kohaletulekuks kõik õigeaegselt valmis
  • Korraldab pulmamuusikute paigutuse ja tehnilise lahenduse

Nii võib juhtuda: Külalised saabuvad pulma. Kuna neile on ette nähtud ka majutus, siis otsivad külalised kontaktisikut, kes näitaks neile ette toa, kus nad end tseremooniaks ette valmistada ja hiljem ka ööbida saaksid. Nii mõnigi muretseb, kus kortsu läinud kleiti triikida, kuidas särgilt plekki eemaldada, lipsu siduda, kust saabudes vett või kohvi saab, kuhu kingid jätta ja lillede ümbert paber panna.

Hea lahendus: On hea, kui noorpaar on oma külaliste peale mõelnud ja tervitab ning majutab peokohas selleks valitud isik — on see siis pulmakorraldaja või peokohas olev administraator

Korrektselt läbimõeldud peo juurde käib ka külaliste heaolu eest hoolitsemine.

Las pruutpaari vanemad ja lähemad sõbrad pidutsevad sel kaunil päeval koos noorpaariga!

Lapsevanematele on nende laste abiellumise päev autasu tehtud elutöö eest. Sel päeval ei peaks neil lasuma kohustus kas tordi järel käia ja see ohutult peomajja toimetada või viimasel hetkel veel midagi korraldada. Sama lugu on sõpradega. Kui mõnele neist on antud sel päeval pulma fotograafi roll, siis ühel hetkel tahab sõbergi pidu pidada ja tähtsad fotod tordi lahtilõikamisest, küünlaringist, pruudiröövist või ilutulestikust jäävad lihtsalt inimlikel põhjustel ära.

Nii võib juhtuda: Pruudi isa oli pulma hiljaks jäämas, sest pruudi emal läks juuksuris piduliku soenguga veidi rohkem aega. Suures ärevuses ja ajanappuses ununes isal tütre palve võtta kaasa tema enda kätega tehtud sõrmustepadi. Isa oli ärevil, pruut ärevil, tseremoonia hilines.

Hea lahendus: Siinkohal saab sellised detailid päev enne pulmi kohe ära delegeerida kas pulmakorraldajale või floristidele, kes võtavad vastustuse erinevate toimetuste eest enese kanda. Suurtele kogemustele tuginedes võttis sel korral pulmakorraldaja töötoast rohkem asju kaasa, kui tellitud ja nii toodi autost agentuuri sõrmustepadi ning tseremoonia võis alata.

Mina isetegemist maha ei laida — see on huvitav ja põnev tegevus, aga siis peab arvestama kitsakohtadega, mis võivad tekkida ning end selles osas siis vaimselt ette valmistada, et need pulmapäeval rivist välja ei vii ja võttagi siis juhtunud asja selliselt, et elus juhtub ikka nii. Kui on aga soov teha kõike perfektselt, siis on targem hoida proffide külje alla, kes hoiavad oma kogemuste najal kõik teemad kontrolli all.

Lugejaga jagab heal meelel oma pulmakogemust noor abielumees Alo Aasma, kes pidas pikalt Järva Maavanema ametit:

"Sain minagi paar suve tagasi nägijaks! Peale selle veel ka suure õnne ja igavese armastuse, seninägematu naeru ja rõõmu ning otseloomulikult ka kuldse sõrmuse osaliseks. Olime abikaasaga kuulnud ka, kui raske ja keeruline on ikka ühe suure pulma korraldamine, kulukas ka veel lisaks. Samas tundus see kõik ikka niivõrd oluline, et ei raatsinud seda kogemust mitte kellegagi jagada, vaid ainult iseendale hoida, püüdes oma parima äranägemise järgi toimetada. Seda isetegemise otsust me ei kahetse, jäävad need kuud ja nädalad, eriti aga viimase pulmaeelse öö poolmagamata tunnid ämmaga võidu dekoratsioone sättides eluks ajaks väga säravalt meelde.

Kuid kui päris ausalt ära rääkida, siis poleks eales ette kujutanud, kui palju võib olla pisidetaile, mille tuleb mõelda ja lahendada. Alates kutsetest, sildikestest, ajakavast, kirikulilledest ja klaveriveost ning lõpuks unustatud raadiomikrofonini välja. Sekka veel lisana miljoni dollari küsimused, et milline ansambel, diskor, fotograaf , pulmaisa , kirikuisa ja catering on õige ja kas peol kulub reeglina liiter veini või viina näkku ja kas vanaema puhul peaks see olema eraldi koefitsiendiga vms.

Seda kõik suurepäraseks pulmapeoks kokku konstrueerida oli päris keeruline, ent seninägematut rahulolu pakkuv, kui see kõik ükskord vägeva pulmapäevaga päädis. Isegi asjad, mis nihu läksid, pakuvad ilmselt veel aastakümnetegi pärast põhjust nägu muigele vedada. Nii et pulma on võimalik ja väga nauditav, eriti veel tagantjärele, korraldada, kuid alati ei ole vaja hakata ikkagi jalgratast leiutama ning pulmakleidiga sellist takistusriba läbima."

Kui hinges just erilise peokorraldaja tuli ei lõõma, on mõistlikum leida inimene, kes teid kohe alguses poolest miljonist küsimusest ja unetutest öödest säästab ja ütleb kohe millist taidlejat pole tseremooniameistriks või peojuhiks vaja või siis annab nõu sulle kohe alguses, et see lisatuhat eurot bändile on ikka liig mis liig.

Aga kõige enam on sellisest abikäest abi justnimelt pulmapäeval. See sama inimene, kes teie usaldust tol päeval kannab, säästab teid sel elu kõige olulisemal päeval meeletust närvipingest, sest kui ta on tark, siis ta juba eos ei koorma teid asjatute pisidetailidega, et saaksite täiel rinnal nautida oma tulevase elu kõige esimest päeva muretsemata absoluutselt lillede, ajakava, kaunistuste ega korgitseride pärast. Ja see, kui saad oma pulmapäeval lubada endale luksust mõelda vaid oma abikaasale… see on väärtus omaette!

Pulmakorraldaja resümeerib:

Pidu on nautimiseks, mitte muretsemiseks — jätame selle proffide kanda, kes ühtlasi vastutavad kõige selle eest, et noorpaaril ja külalistel sära silmis ja meel rõõmus püsib!

Järgmisel nädalal on Delfi Naisteka pulmablogi uus teema:
Kas korraldada oma abielu tseremoonia ja pidu Eestis või alati päikesega garanteeritud maal?