Testis osalemiseks oli kolm eeldust: tegu on Eesti toodanguga, tegu on heleda õllega ja see peab olema saadaval Sadama Rimis, kuhu testi jaoks materjali koguma sammusime.

Valisime välja 12 erinevat pudelit, kuid testgrupile neid enne jookide välja valamist ei näidanud — et asi oleks aus ja õiglane ning et keegi ei hakkaks puhtalt nime pärast mõnda jooki eelistama, tegime pimetesti. Selguse huvides olgu mainitud ka see, et tootjatel ei olnud meie testi toimumisest aimugi, seega ei saanud nad ka toodete valikus ega paremusjärjestuse koostamisel oma sõna sekka öelda.

Vaata meeleolukat videot testimisest ja kuula osalejate kommentaare:

Testis osalesid Mari Skuin, Anna Elisabeth Vaher, Merje Merdik, Triinu Väiku, Marge Tubalkain, Lauri Laugen, Tanel Saarmann, Rauno Volmar.

Ja nüüd tulemuste juurde.

1-2. A le Coq Imperial Ale

Pudelit avades lööb kohe ninna väga tugev ja meeldiv aroom, mis ei lahtu ka klaasides. Kaunis kuldne värv saab testijatelt kiidusõnu. Maitsjate sõnul on see tugeva maitse, keha ja iseloomuga õlu, millel on meeldiv mõrkjas järelmaik. Õlu, mida jooks koos sõpradega, õhtul lõkke ääres või pärast sauna. Ei sobi palaval päeval kiireks kulistamiseks, vaid sumedal suveõhtul rahulikult heas seltskonnas nautimiseks.

1-2. Saku Kuld

Testijatele meeldis selle õlle üsnagi pehme ja kompaktne maitse, millel on siiski piisavalt iseloomu, et mitte kvalifitseeruda “naisteõlleks”. Hägune kollane vedelik ei näe just kõige ahvatlevam välja, mistõttu arvati, et seda jooks pigem pudelist kui klaasist. See on ideaalne suveõlu, mis sobib hästi nii randa, heinateole kui grillpeole ning meeldis nii naistele kui meestele.

3. A le Coq Premium

Selle joogi maitse tuli paljudele tuttav ette, kuid keegi ei arvanud täpset marki ära. Kõik on kooskõlas — meeldiv, kuid mitte liiga tugev ega liiga läila maik, mõnus värskendav aroom ja janu tekitav värv. Kui paar eelmist maitstud jooki jäid kruusipõhjadesse, siis Premiumi klaasid joodi kõik tühjaks ja kiideti väga. Üks naistestijatest teatas, et kuigi tema õllesõber ei ole, siis seda ta kindlasti edaspidi ostab ja viib koju mehelegi. Kui üks õlu suudab veendunud siidrisõbra ümber veenda, siis peab see ju hea olema.


4. Saku Originaal

Premiumi ja Originaali vahel käis väga tihe rebimine ja punkte said nad peaaegu võrdselt, Originaal siiski ühe vähem. Erinevalt Premiumist teadsid nüüd kolm testijat kohe, millega nüüd tegu. Arvati, et see on natuke mahedam kui esimesena proovitud Premium ja seetõttu on seda lihtsam suure janu korral suurte lonksudega juua. Kuid punkti võttis maha lõhn, mis eelmisega võrreldes oli natuke liialt hapu.


5. Karksi Hele

See lõhnab ja näeb välja nagu saksa õlu, ütlesid kaks testijat peaaegu nagu ühest suust. Tõesti — värv on lausa imeline! Teistest selgelt eristuv mõrkjas ja samas magusate nootidega jook, milles on linnast tugevalt tunda ning järelmaik püsib ja püsib… Paari testija arvates on see siiski liialt kirbe, et kõrgematele kohtadele pürgida ja üks arvas, et kui õlu on selline, mis nõuab enda kõrvale korralikku praadi, siis ei ole see päris see jook, mida saab üksinda nautida. Grill-lihaga koos võiks aga täitsa meeldiv olla.


6-7. Saaremaa Tuulik

Vähese lõhna kohta on sel joogil täitsa palju maiku ning maitse läheb iga lonksuga paremaks. Ehtne palava ilma rüübe, mille võiks silma pilgutamata terve pudelitäie korraga kurgust alla kallata, ilma et liialt kibe, linnasene või nõudepesulappi meenutav maitse vahepeal segama hakkaks. Tõeliste õllesõprade meelest on tegu aga natuke liiga tavalise joogiga, mis ei jää millegagi meelde. Tubli keskmine.


6-7. A le Coq Alexander

See on õlu, mille kohta läksid naiste ja meeste arvamused selgelt lahku. Naiste meelest on see täitsa meeldiv rüübe, mis pole liiga mõru ja milles ei käi humala kibe maik tugevalt üle ehk kokkuvõttes viisakas maitse. Meeste meelest on Alexander natuke liiga läila ja veidi vesine, kuid kindlasti mitte kõige hullem valik.


8. Saku On Ice

Tegu on õllega, mille sa neelad alla ja unustad sealsamas. Teismeliste esimeste pidude jook, kõige tavalisem ja igavam õlu, millel pole meeldejäävat mekki ega järelmaitset ja tundub, nagu oleks see mõnest kangemast õllest lahjendatud. Kuid see, et ta on niivõrd pretensioonitu, teenib mõnelt testijalt plusspunkte — ka midagi väga halba ei saa selle kohta öelda, sest muljet ju lihtsalt ei jää.

9. Puls Classic

“Ma olen küll suur õllesõber, aga seda klaasi ma tühjaks ei joo,” teatas üks testijatest pärast esimest lonksu. Teised nuusutavad ja krimpsutavad nina — see läpnud lõhn küll jooma ei kutsu. Kui tahad seda õlut juua, joo pudelist. Ka see õlu sobiks pigem prae kõrvale “taustajoogiks” kui eraldi nautimiseks. Järelmaik on üsna hapukas ja pärast tahaks kiiresti hambaid pesta.


10. GB Piney gurmeeõlu

See on selle testi kõige tumedama värvusega õlu — tugevalt oranžikas merevaigutoon kutsub esile imestavaid hüüatusi. Lõhnas on tugevalt puuviljanoote, mis naistele meeldib, meestel aga nina natuke krimpsu tõmbab ja eelarvamusi tekitab.  Maitse osas on kõik üksmeelsed — see kas meeldib väga või ei meeldi üldse ja meie testigrupile ei meeldi paraku üldse, sest puuviljamaitse, mis esile kerkib, jätab sellest õllest natuke liiga imala mulje.


11-12. Žiguli

Žiguli aroomi iseloomustati lauas järgnevate sõnadega: suitsune, kõrbenud, saunaviht, nagu kerisele oleks õlut kallatud. Esimene lonks on lihtsalt õudne, teine natuke parem ja kolmas…jälle õudne. See on nende karmide meeste jook, keda me iga päev Säästumarketi taga istumas näeme. Tavatarbija jaoks liiga vänge kraam. Punktid selle eest, et vähemalt on vedelikul mingi maitse, mis kindla peale meelde jääb!

11-12. A le Coq Premium Extra Lemon

Kes tahab sidruniõlut, siis see on õige valik. Kellele jookide juures nõudepesuvahendi maitse väga ei istu, võiks sellest pudelist suure kaarega mööda käia. Jook sai testi valitud selleks, et välja selgitada, kas tõesti naiste ja meeste maitsed erinevad nii palju — tegu on ju selge naistekaga, mis peaks meie õrnemast soost testijatele meeltmööda olema, kuid siinkohal valitses üksmeel. See ei ole väga hea jook. Päris viimasest kohast päästis Extra Lemoni ühe testija kindel veendumus, et päev pärast pummelungi on see tõeline elupäästja ning ka rannas ja jääkülmalt võib see täitsa joodav olla.

Loe lisaks: