Talleggi toidublogija Kerlin Ledis soovitab sellel aastal katta jõululauda teistmoodi — kergemalt ja huvitavamalt, kui klassikalised traditsioonid seda ette näevad, kasutades põhitoorainena ja ideede allikana just kodumaist kanaliha. “Kanalihaga sobivad suurepäraselt sellised talvised maitsed, nagu mesi, apelsin, tüümian, granaatõun ja konjak, mis toovad kanaliha ja kanamaksa hõrku maitset esile. Kindlasti proovige kodus järele ja üllatage omakseid teistmoodi jõululauaga!” julgustab Kerlin Ledis. Siin on tema jõuluretseptid:

KANAMAKSAPASTEET APELSINI-TÜÜMIANIVÕIGA

Valmistusaeg 40 min

  • 1 pakk Talleggi broilerimaksa
  • 200 g võid
  • 1 sibul
  • 2-3 küüslauguküünt
  • 50 g konjakit
  • soola, pipart, suhkrut
  • muskaati
  • 1 apelsin
  • värsket tüümiani

Prae pannil võis kergelt sibul ja küüslauk, lisa puhastatud broilerimaksad ning pruunista. Kalla pannile konjak ja apelsinist pressitud mahl ning lase keema. Püreesta veidi jahtunud segu köögikombainis või saumikseriga. Lisa 150 g võid, apelsinist pressitud mahl, pool riivitud apelsinikoort ja maitseained ning püreesta veel. Maitsesta lõplikult ning pane sobivasse vormi tahenema. Sulata alles jäänud 50 g võid ning riivi sisse veidi apelsini koort ning haki värsket tüümiani. Kalla võisegu pasteedile ja pane tagasi tahenema. 


KANATERRIIN

Ettevalmistus 20 min

Ahjus 90 min

  • 1 Talleggi broilerifilee (siin peaks mingi gramm ka olema, ei?
  • 1 pakk Talleggi broilerifileehakkliha
  • 1 spl kappareid
  • 10 päikesekuivatatud tomateid
  • 2 küüslauguküünt
  • ½ tl paprikapulbrit (suitsutatud)
  • soola, valget pipart
  • 1 pakk õhukest peekonit

Sega omavahel hakitud broilerifilee, broilerifileehakkliha, kapparid ja purustatud küüslauguküüned. Maitsesta paprikapulbri, soola ja pipraga. Vooderda piklik keeksivorm peekoniribadega nii, et otsad jääksid üle vormi äärte. Pane pool kanamassist vormi, kata mass päikesekuivatatud tomatitega ja pane vormi teine pool massist. Keera peekoni otsad kõige peale ja suru tugevalt kinni. Kata vorm fooliumiga ja küpseta vormi veevannil (vesi peaks ulatuma poole vormini) 180 C juures 1,5 tundi. Kalla vormi tekkinud vedelik ära ja jäta terriin soovitavalt üleöö jahtuma.

KANAMAKSA-GRANAATÕUNA SALAT

Valmistusaeg 30 min

  • 1 pakk Talleggi broilerimaksa
  • 1 pakk meelepärast salatit
  • 1 rooma salat
  • 1 granaatõun
  • 2 punast sibulat
  • 3-4 küüslauguküünt
  • veidi konjakit
  • 2 spl punaveiniäädikat
  • soola, pipart

Aseta pestud ja kuivatatud salat ning sobivateks tükkideks murtud rooma salat meelepärasele vaagnale. Puhasta ja tükelda (pooleks või neljaks) broilerimaksad. Pruunista pannil võis broilerimaksad, viilutatud sibulad ja küüslaugud. Lisa veidi konjakit ja lase keema või flambeeri. Maitsesta soola, pipra ja punaveiniäädikaga ning kalla salatisegule. Lisa granaatõunaseemned, serveeri kohe. 

MESINE AHJUKANA

Ettevalmistus 10 min

Ahjus 90 min

  • 1 Talleggi broiler
  • 1 sibul
  • 2 küüslaugupead
  • 1 sidrun
  • 6 spl punaveiniäädikat
  • 4 spl vedelat mett
  • 1 spl seesamiseemneid
  • 1 tl kaneeli
  • soola, pipart

Maitsesta broiler seest ja väljast soola ja pipraga. Täida broiler sidruni, poolitatud sibula ja küüslaugupeadega. Lisa ka 2 spl punaveiniäädikat. Küpseta 200 C ahjus 1 tund ja 20 min. Vahepeal sega omavahel ülejäänud punaveiniäädikas, vedel mesi, seesamiseemned ja kaneel. Pintselda segu valmis kanale ja lükka veel 10 minutiks ahju.

Rohkem kanaroogade retsepte leiab Talleggi kanablogist: www.tallegg.ee/kanablogi