Ja õnneks on noorele emale paslike kehahooldusvahendite hulk meil üsna suur. Kindlasti leiab head nõu apteegist, aga ka kosmeetikasalongist ja looduskosmeetika poodidest.

Tartus tegusteva Vanalinna Ilusalongi kosmeetik Triin Virkmaa ütleb, et rasedatele sobiva Decleori sarja kreemide ja õlidega saab naine ise kodus enda eest hoolt kanda, aga prantslased on välja töötanud ka spetsiaalse tulevasele emale mõeldud salongihooldusprogrammi.

“Iga näo- ja kehahooldus algab seljamassaažiga, kõhu suurusest oleneb, kas klient on kõhuli või istub. Kosmeetik selgitab välja pingekolded kehas, massaaž mahendab stressi ja aroomid ergutavad meeli.

Esimesel kolmel kuul tuleks nahka pehmendada ja niisutada. Edaspidi võib vaja minna vett väljutavaid hooldusi. Ka võib tarvis olla nahka pleegitavaid tooteid, mis ennetavad võimalikke pigmendilaike. Alates kuuendast kuust võib alustada tselluliidivastase raviga ja kindlasti kasutada nahka pinguldavaid ning rasedusarme ennetavaid tooteid.”

Decleor

Kosmeetikasalongides ja apteekides müüdav Decleori sari on tuntud aromaatsete eeterlike õlide sisalduse poolest.

  • Näiteks Decleori Aromessence Tonilastil (100 ml ~ 695.-) 100% naturaalset kehaõli võib kasutada kogu kehal, aga väga hea on see ka rindadele. Palisandri, sidruniheina ja mündi eeterlik õli hoiab naha elastse, toniseerib ja hoiab ära venitusarmide tekke. Nibudele kanda ei tohi.

  • Aromessence Slendisium (100 ml 695.-) on tselluliidi vastu võitlev õli, mis aitab kehast välja viia üleliigset vedelikku ning eemaldada jääkaineid. Sisaldab sandli- ja patšulipuu ning rosmariini, pelargooni ja sidrunilehe eeterlikke õlisid.

  • Päike ja rasedus võivad põhjustada melaniini ületootmist, tagajärjeks on pigmendilaigud.
    Aromessence White&Brightening Concentrate (15 ml ~725.- ) on 100% taimsetel õlidel põhinev pleegitav kontsentraat, mis ennetab pigmendilaike ja pleegitab olemasolevaid.

  • Paljud rasedad kurdavad jalgade väsimist. Decleori Aromessence Circularome ( 100 ml 695.-) on vereringet parandav õli jalgadele, mis ühtlasi rahustab ja leevendab nö raskete jalgade tunnet. Kamprit, mentooli, arnika ja nõiapuu õievett sisaldav Circulagel (150 ml 424.-) aga geel, mis muudab jalad kohe jahedaks, mikrovereringet stimuleerides alandab see ka paistetust.

    Weleda

    Sada protsenti looduslikke hooldustooteid pakub ka Šveitsi Weleda. Apteekides ja loodustoodete poodides müüdav Weleda sari kannab rahvusvaheliselt tunnustatud “Kontrollitud looduskosmeetika” märki, mis tähendab, et ei kasutata sünteetilisi värv-, lõhna- ja säilitusaineid ega naftakeemia komponente.

    Weledal on ka spetsiaalselt rasedatele mõeldud hooldusvahendeid.

  • Raseda hooldusõli (100 ml 269. -. Hinnad siin ja edaspidi võetud Tartu Ülikooli Kesklinna Apteegist) väldib rasedusarmide teket, parandades naha elastsust ja venimisvõimet. Kasutada võiks seda kogu raseduse aja ja ka kolm kuud pärast sünnitust.

  • Lahkliha massaažiõli ( 50 ml 137.-) on mõeldud lahkliha massaažiks alates 34st rasedusnädalast. See on spetsiaalne sünnituseks valmistumise õli, mis suurendab lahkliha elastsust ja parandab selle verevarustust, et vältida sünnitusel lahkliha rebendeid.

  • Imetamist soodustav õli (50 ml 135.-) ergutab rinnapiima teket. Seda soovitatakse kasutada alates 38. rasedusnädalast. Rindu ja rinnanibude ümbrust tuleks masseerida mitu korda päevas silitavate ringjate liigutustega. Niisugune massaaž aitab leevendada ka rindade valulikkust.

    Palmer

    Ameerikast on meile jõudnud Palmer´si kehahooldustooted. Rohkem kui 160 aastat tagasi loodud firma on täna maailma suurim kakaovõid sisaldavate hooldustoodete valmistaja ja turustaja. Kakaovõid sisaldavaid kosmeetikume soovitatakse armide mahendamiseks, eriti aga venitusarmide ärahoidmiseks raseduse ajal ja pärast seda.

  • Palmer´si Kakaovõi (200 g 156.-) on rikastatud E-vitamiiniga ja sobib kogu keha sügavniisutamiseks. Koostiselt kergem on Kakaovõi losjoon (400 ml 180.- ), saada on ka lõhnavaba variant.

  • Firma uusim toode on Seerum armidele (30 ml 183.-), milles viis mõjusat koostisosa: kakaovõi, E-vitamiin, haimaksaõli, silikoon ja sibulamugula ekstrakt.

    Apteegitooted

    Tartu Ülikooli Kesklinna Apteegi apteekri Urve Kivilaiu sõnul on kõige minevam aga kinkepakk emale, sest seal on mitu toodet, mida pärast proovimist saab vajadusel ka juba eraldi ja suuremas koguses osta.

    Ema&beebi väike kinkepakk (127.-) sisaldab 30 g imetamiskreemi, 30 g venitusarmide massaažikreemi, 30 g beebi pepukreemi ja 50 ml niisutavat kehaõli.

    Urve Kivilaid ütleb, et häid hooldustooteid leidub ka madalamast hinnaklassist. Tuleb lihtsalt apteekrile ja müüjale oma võimalustest ja soovidest teada anda. Näiteks raseduse alguses sobib nahka niisutada saialilleekstrakti, mandli- ja päevalilleõli sisaldava Bübchen Calendula ihupiimaga (200 ml 34.-).

    Bübchen Calendula hooldusõli (200 ml 34.-) aga aitab ennetada rasedusarme ning pinguldab lõtvunud nahka. Bübchen on üsna tuntud nimi beebikosmeetikas, need tooted on siiski tehtud täiskasvanule, aga sobivad ka õrnale nahale.

    Urve Kivilaiu arvates võivad ema ja beebi nii mõnigi kord kasutada samu tooteid. Näiteks Corine de Farme massaažipiima (250 ml 59.-) pudelil on küll beebipilt, aga sobib see mandliõli sisaldav ihupiim nii emale kui lapsele. Sama võib öelda ka Sebamedi beebi ihupiima ( 200 ml 41.-) ja Johnson´s Baby õli (200 ml 42.90.- ) kohta.