Olen 32-aastane üksik naisterahvas ja saan oma eluga hästi hakkama. Töötan kokana heas restoranis ja olen ennast ise üles töötanud. Selle aasta suvel ostsin endale esimese päris oma kodu, avara linnakorteri. Muidugi laenuga — minu laenumakse kuus on päris suur, pea pool palgast läheb selle peale. Nii et ma elan küll täiesti normaalselt, aga ei saa öelda, et ma nüüd rahas supleks.

Minu vanemad ja sugulased aga arvavad, et mul ei ole oma rahaga midagi teha ja tulid mulle "appi". Nii et sel aastal hakati juba varakult rääkima, et oi kui tore, Eili ostis uue suure korteri, süüa oskab ta ka hästi teha ja üldsegi peret tal endal pole, nii et on ideaalne tema juures jõule pidada. Ma üritasin alguses veidi vastu punnida, aga kuna üldiselt on meil suguvõsas hea läbisaamine ja eelmistel aastatel olen ju mina ise vanemate ja sugulaste juures jõule tähistamas käinud, olin lõpuks nõus. Siis ma veel ei teadnud, kui palju tööd ja rahakulu see tähendab...

Jõululaupäeval olid mu juures vanemad ja õde oma mehe ja kolme lapsega. Esimesel jõulupühal oli emapoolne suguvõsa ja teisel jõulupühal isapoolne suguvõsa — ja meie suguvõsa on suur.

Praegu seda kirja kirjutades olen surmani väsinud ja vaene nagu kirikurott. Plaanisin aastavahetusel sõpradega linna peal pidutseda, aga jääb vist ära, sest raha selleks küll pole. Kõik mu kogutud säästud läksid toidu peale. Oh, muidugi vanemad ja sugulased tõid ka üht-teist, aga ega nende kommide ja piparkookidega ju liha ja muude jõulutoitude peale läinud raha ei kompenseeri.

Kui emaga vahepeal rääkida üritasin, et see võõrustamine on minu jaoks rahaliselt päris raske, siis ta sai hoopis pahaseks ja ütles, et alati olen ma teiste juurde oodatud olnud ja kas siis see üks aasta ei või mina teisi võõrustada — olen ju suguvõsas kõige paremal järjel ja pealegi üksik inimene, kellel ei kulu üldse nii palju raha. Et kas mul on kahju vahel ka ise teistele head teha?

Ei, mul ei ole kahju head teha, aga minu arust võiks see olla mu enda valik, keda ja kui palju ma endale külla kutsun. Ma tõesti ei arva, et ma pean jõulude ajal sellised summad kulutama ja järgneva kuu näppu imema — sellepärast, et teiste arvates olen ma jube rikas. Kas see, et mul oma peret pole, tekitab mulle kohustuse tervet suguvõsa toita?

Järgmise aasta jõuludeks on mul igatahes plaanid tehtud — lähen reisile, teise maailma otsa. Enne tagasi ei tule, kui uus aasta käes. Ega see rohkem ikka maksma ei lähe, kui jõulupühade ajal mitu päeva järjest sugulasi võõrustada!