Oluline on tugifunktsioon

Kaalust mahavõtmine pole ammu enam vaid naiste teema, mehed on tasapisi järele jõudmas. Vale oleks aga väita, et suur osa naistest on juba oma ideaalkaalu saavutanud, paljud oleksid hea meelega mõne kilo võrra kergemad. Aga tähelepanu: pideva kaaluterrori puhul kannatavad ka rinnad. Suure kaalukaotuse puhul muutub ka rindade kuju, samuti rasvahulk rindades ning naha elastsus. Protsess on võrreldav keha vananemisega, kuna muutused on sarnased. Üldreegel on: mida vanem naine või mida suurem (seega ka raskem) rind, seda olulisem on rinda treeeningu ajal õigesti toetada.

Rind peab paigal püsima

Üheks rinnakoe lõtvumise põhjuseks võib saada ka hüplev liikumine. Näiteks jooksmisel „põrkab” rind igal sammul mitme sentimeetri võrra üles ja alla, mistõttu on rõivaese, mis rinda paigal hoiaks, igale jooksjale hädavajalik. Ja jällegi — kui valitud rinnahoidja mudel ei ole päris õige, võib rinna pidev liikumine mõjutada nii rinna kuju kui stabiilsust.

Milline on õige?

Toestava rinnahoidja puhul peab selle alumine, nn paelaosa olema võimalikult lai ja elastne, ideaalvariandis peaks ka õlapaelte pikkus olema reguleeritav. Rinna alt jooksev toestav osa peab tihedalt vastu keha liibuma, et tugi oleks maksimaalne. Samas ei tohi see ka hinge kinni nöörida, sest sporti tehes on õigel hingamisel oluline tähtsus. Teiseks kriteeriumiks, mida tähele panna, on õlapaelad. Mida raskem rind, seda suuremat koormust peavad õlapaelad taluma. Selle tõttu on sportrinnahoidja paelad enamasti suhteliselt laiad, ning parimad neist ka polsterdatud. Kolmandaks tasuks jälgida, mis materjalist rinnahoidja tehtud on. Hea kehahoiaku ja mugavuse tagab kvaliteetne, suhteliselt mitteelastne mikrokiud.

Erinev lõige

Rinna õigel toestamisel mängib rolli ka rinnahoidja lõige. Üldjoontes saab sportrinnahoidjad jagada kolmeks:

• klassikaline lõige, mille puhul rinnad on eraldi korvides, sobib kasutada ka kui tavalist pesu;
• laiema lõikega nn topid, mida on võimalik kanda talvisel ajal pesu asemel ning suvel eraldi treeningrõivastusena;
• top, mille sisse on õmmeldud rinnahoidja. On väga praktiline, sest treenimisel piisab ühest rõivaesemesest. Sobib rohkem väiksema ja keskmise suurusega rinnale, suurema rinna puhul ei ole tugi piisav.

Mõned tootjad pakuvad ka spetsiaalselt teatud spordiala jaoks mõeldud rinnahoidjaid. Näiteks väga intensiivse liikumisega seotud alade (siia alla kuulub ka jooksmine) harrastajatele sobivad nn High-Impact-rinnahoidjad.